Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

sylwia_slomc... 23:09, 14 lip 2019

Gardenarium napisał(a)

Wczoraj około 15 lunęło ostro, choć 10 km dalej było sucho jak pieprz. Ostatni przejazd kosiarką i poszła ulewa. W samą porę.
Ale nie popracowaliśmy jak planowaliśmy do 18-tej

No cóż coś za coś, ale za to roślinki napojone
Mnie potrzeba takiego prawdziwego deszczu, a nie chce podlać
Gardenarium 07:20, 15 lip 2019

Lilie Elu rosną w złożu, taka technologia stawu kąpielowego, na górze jest warstwa bentonitu, okleiliśmy grzybienie szczelnie, aby fosfor nie dostał się do wody.
Dostały coś na start z tego co pamiętam, ale nie wiem w jakiej formie.
W każdym razie to im służy. Mają tylko mszyce, ale ja nie pryskam, a zatapiam.

Instagram Ogrodowiska
Kim 07:26, 15 lip 2019

Pani Danusiu bardzo proszę w wolnej chwili zajrzeć na mój wątek potrzebuję fachowej porady
sylwia_slomc... 09:22, 15 lip 2019

Też mi szarka lilie obsiadła bardzo i też spłukuję, ale w tym sezonie jest jej więcej niż w ubiegłym roku. Zdjęcia piękne, ogród się rozrasta bujnie, rosliny pełne wigoru, podlewanie się opłaciło bo nie omdlałe
sylwia_slomc... 09:24, 15 lip 2019

Gardenarium napisał(a)
Przede wszystkim cieszy zmienność, kolory, zapachy i odgłosy.
(.....)
A tutaj słyszę odgłosy przyrody, czyli ptaki, żaby i świerszcze. Pluskanie wody. I wiatr. Czasem dzwonek zadzwoni, bo drzewo się kołysze.

Chce się tutaj po prostu być

O tak , rozumiem w pełni Twoje odczucia, obcowanie z przyrodą i odpoczynek od zgiełku i hałasu sa teraz na wage złota, nie każdemu dane
Margarete 09:50, 15 lip 2019

Gardenarium napisał(a)

Małgosiu, raj na wyciągnięcie ręki mamy my wszyscy na Ogrodowisku, każdy tworzy swój kawałek raju, a ja mam to szczęście, że areał nieograniczony jest, miejsca do sadzenia w bród

No właśnie i tego miejsca własnie ci zazdroszcze - bo ja w swoim ogrodzie doszłam juz do grsnic i kresu nowych nasadzeń. Ciasnota jest wielka a nieprzemyslane nasadzenia i zakupy teraz zbierają swoaj żniwo w postaci takich sytuacji że niektóre rosliny np. aktualnie teraz kwitnące liliowce są zdominowane przez inne, zacienione i nie mam tego efektu którego bym sie mogła spodziewać alebo który miałam na początku.
Także ja mój "raj" będe musiała albo zaakceptować tkim jaki jest albo przepocwarzyc, usunąc niektóre rosliny, zmiejnic charakter nasadzeń. Albo pogodzic sie z tym że niektóre rośliny po rostu u mnie pieknie wyglądąc nie będą. To trudne bo do roslin też sie przywiązuję

To jednak prawda ze ogród to "dzieło nieskończone" - a może to jest w nim własnie piekne że ciągle sie zmiania albo my musimy czy chcemy go zmieniac...
Pozdrwiam Danusiu!
Margarete 09:55, 15 lip 2019

Gabriela napisał(a)
Zachwycam się stawem kąpielowym i znowu mi się marzy, jak przed laty, ale przeraża mnie utrzymanie go i obawa przed nadmiarem komarów. Jak dalej będą takie upały, to jednak taki staw będzie miał coraz większy sens, a ja ciągle mam na niego miejsce w którym nic nie chce rosnąć.
Czy Wasz jest wyłożony folią, czy betonitem, czy czymś innym?

Wypowiem się jeszcze jako wielbicielka drinka pt. Pimm's:

Lemoniady której używają w Anglii u nas nie ma, ja stwierdziłam że najbardziej podobny do oryginału jest napój Mountain Dew i tego dolewam.
U Anglików piłam też wersję wzmocnioną ginem - trzeba uważać, bo się go nie czuje, a zwala z nóg.
Klasyka Wimbledonu, bo podczas turnieju tenisowego schodzi go najwięcej, to ten drink z truskawkami, cytrusami, ogórkiem i miętą plus trochę lodu oczywiście.
Bardzo lubię z malinami zamiast truskawek, dorzucam borówki. A kiedyś piłam pimm'sa z dodatkiem plasterków ładnych jabłek ze skórką.

W ostatnich latach oprócz klasycznej "jedynki" pojawiły się wynalazki, czyli o smaku borówek i kwiatu bzu czarnego i truskawek z miętą, ale nigdy się nie skusiłam i chyba nie mam zamiaru,
Tylko raz spotkałąm też nr 2, wersję winter, czyli zimową, był bardzo aromatyczny i ciemniejszy, mimo poszukiwań nie udało mi się go kupić, bardzo polecam.

Oh Gabrysiu brzmi apetycznie. Ja za sprawą Danusi piłam najpierw u niej w ogrodzie a potem rozpropagowałam juz u siebie tego w klasycznej wersji z truskawką cyrusami, mieta i Schwepsem. I mnie i moich gości w takie upalne wieczory zachwyca i orzeżwia
Musze spróbowac wzmocnic go Ginem - zobaczymy...
kura_domowa 10:58, 15 lip 2019

Ogród jest absolutnie imponujący.
Poprzednio inspirowałam się bukszpanowy mam, tym razem wychodzi na te, że będę inspirować się tym ogrodem
Sama od stycznia jestem właścicielką 3 ha siedliska i wciąż zastanawiam się jak je zorganizować.
Mam ogromną prośbę - przejrzaalam wątek, ale nie widzialam ogólnego planu zagospodarowania. Czy mogłabym prosić o jego wrzucenie? Chciałabym zobaczyć tak inspiracyjnie.

kura_domowa 11:00, 15 lip 2019

Ogród jest absolutnie imponujący.
Poprzednio inspirowałam się bukszpanowy mam, tym razem wychodzi na te, że będę inspirować się tym ogrodem
Sama od stycznia jestem właścicielką 3 ha siedliska i wciąż zastanawiam się jak je zorganizować.
Mam ogromną prośbę - przejrzaalam wątek, ale nie widzialam ogólnego planu zagospodarowania. Czy mogłabym prosić o jego wrzucenie? Chciałabym zobaczyć tak inspiracyjnie.

Kokesz 12:01, 15 lip 2019

Gardenarium napisał(a)

Ślicznie
Romantycznie
Sielsko-anielsko

Danusiu, co to jest to różowe cudo?