Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:25, 23 mar 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Dlaczego dwuletnie stipy dostały eksmisję?

Tessiu
Ta dwuletnia stipa bardzo się rozrosła, pokładała się bardzo po każdym deszczu i mnie denerwowała. Skubałam ją całe lato ale niewiele to pomagało.
Wolę sobie posadzić młode, są takie ładne zieleniutkie i zwiewne.
Pozdrawiam Tessiu
Ogródek Iwony 17:43, 23 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
A ja myślałam, ze tylko mój ph-metr taki badziew. Ja mierzyłam też różnego rodzaju torf w workach z podanym ph. I tam, gdzie był bardzo kwaśny ph-metr obniżał się, ale nie do takiego poziomu jak powinien. Ale mogło byc też tak, że na workach nie do końca są dokładne dane.
U Ciebie wskazuje ciągle tak samo? U mnie choć trochę, ale zmienił się wynik. Choć wcale nie jest to pocieszające
Teraz już wiem, że powinnam zakupić papierki i odczynniki do badania ph. Ale zrażona doświadczeniami do tej pory nie kupiłam...
Kasę na badziew już odżałaowałam, ale byłaby ładna roslinka w zamian...

O planach poczytałam. Najbardziej podoba mi się stipa z jeżówką
A może zamiast trzmieliny - runianka? Bo czytam, że chcesz mieć dywanik. Runianka ładnie się rozrasta. Ale zależy Ci chyba na żółtym kolorze? Runianka- zielona, więc raczej nie...

Beatko, trzmielinę mam, runianki jeszcze nie. M nałożył na moje zakupy embargo Choć poprosił, bym mu w notatkach w telefonie napisała nazwę buka.
Budowa się zaczęła, więc muszę cicho siedzieć
Też myślę, że papierki lakmusowe byłyby najlepsze. Nic więcej właściwie nie trzeba. Muszę się zapytać naszego chemika, czy może ma ?
Ogródek Iwony 17:39, 23 mar 2015

Do góry
A ja myślałam, ze tylko mój ph-metr taki badziew. Ja mierzyłam też różnego rodzaju torf w workach z podanym ph. I tam, gdzie był bardzo kwaśny ph-metr obniżał się, ale nie do takiego poziomu jak powinien. Ale mogło byc też tak, że na workach nie do końca są dokładne dane.
U Ciebie wskazuje ciągle tak samo? U mnie choć trochę, ale zmienił się wynik. Choć wcale nie jest to pocieszające
Teraz już wiem, że powinnam zakupić papierki i odczynniki do badania ph. Ale zrażona doświadczeniami do tej pory nie kupiłam...
Kasę na badziew już odżałaowałam, ale byłaby ładna roslinka w zamian...

O planach poczytałam. Najbardziej podoba mi się stipa z jeżówką
A może zamiast trzmieliny - runianka? Bo czytam, że chcesz mieć dywanik. Runianka ładnie się rozrasta. Ale zależy Ci chyba na żółtym kolorze? Runianka- zielona, więc raczej nie...
Ogródek Iwony 13:13, 23 mar 2015

Do góry
Pokażę plan i zdjęcie rabaty, nad którą kombinuję. Chodzi o pole ze znakiem zapytania:

Tutaj na zdjęciu, fotka zrobiona po skosie, więc wymiary trochę zakłamane i trawnika nie ma, bo to jeszcze teren budowy (w tym tygodniu rozpoczynamy przebudowę budynków gospodarczych):

Na bylinowej jest kilka gatunków kwiatów, z założenia będzie to misz-masz kolorów w odcieniach czerwieni i żółtego, więc ta przy wejściu gospodarczym do domu chciałabym, aby była bardziej uporządkowana. Skorzystałam z kilku waszych sugestii i zamieniłam kolory.
Zielone pole - obwódka bukszpanowa z dwóch stron i dla przeciwwagi kostka
czerwone pole - żurawka
koło kostki bukszpanowej stipa z czerwonymi jeżówkami albo krokosmią
Żółte - trzmielina pod bukiem kolumnowym dawyck purple, chyba, ze dać kulki miriam. Mam w ogrodzie malutkie i pięknie wyglądały zimą:
Ogródek Iwony 12:48, 23 mar 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Na szybcika przy kawie zaglądam..
- do bukszpanów i oprysku trzeba kupić siarczan potasu rozpuszczalny w wodzie, ten sienie nadaje do tego, jedynie jako nawóz do posypania.
- żółta i różowa róża to fatalny zestaw kolorów
- Graham Thomas może może być pienną różą, ale łodygi ma mega sztywne, wiec jakoś jako pienną jej nie widzę. Zimy nie było i od 2012 roku osiągnęła 2,5m (nie liczę pojedynczych 2 badyli dłuższych)
- nad planem rabatki się nie zastanawiam bo jestem w niedoczasie, ale może pomiędzy. kulki Miriam nic nie dawaj... same kulki...
Zamiast wysokiego ML co zasłaniać będzie ognistą rabatę daj stipę jak boisz się, że Red Baron będzie za niski. Przede wszystkim zanim Red Baron ruszy to będzie pusto, a Red Barona planujesz też na innej rabacie. Ja bym posadziła stipę a pomiędzy niskie cynobrówki np taka, nawiążą do rabaty ognistej lub/i niższą czerwoną jeżówkę np. Firebird. Stipa z jeżówkami lub cynobrówka wygląda super.

1. Aniu, dziękuję, że zajrzałaś, zawsze mądre rady dostaję, jak wpadasz
Chciałam siarczan potasu na opryski, ale nie dostałam, więc pomyślałam sobie, ze chociaż do podsypania zastosuję. Będzie lepiej, niż nic, bo mam po zimie żółte bukszpany te, co w sierpniu przesadzałam na obwódkę.
2. Na różę, którą u ciebie widziałam (Graham Thomas) zdecyduję się jesienią, w tej chwili tworzę listę, na którą ją wpisałam. Do tego Artemis biała. Ma być żółto i buiało na rabacie i do tego perovska, lawenda, werbena. Musze tylko wyciepać z rabaty New Dawn i to tak, żeby przetrwała, bo M mnie udusi, jak się z nią coś stanie. Chciałam jedną od niego na różową rabatę, dostałam dwie i teraz nie wiem, gdzie ją upchać, muszę szybko dumać, bo teraz dobry czas na jej przesadzenie.
3. Pomysł stipy bardzo mi się podoba, bo mam ok. 100 flanców własnej hodowli, to wydatku nie będzie.
4. A może w nogi buka dać żółtą trzmielinę (mam sadzonki, więc znowu bym nie musiała kupować), a czerwone pole, to byłyby żurawki? Chciałabym, aby zimą ta rabata była widoczna, bo bylinowa teraz, mimo, że zaczęłam nasadzenia, świeci pustkami. Wszystko dopiero wyłazi powoli z ziemi, a część czeka na sadzenie w doniczkach, po 15 maja pojawi się na rabacie. Koniecznie po zrobieniu nasadzeń muszą tam być tulipany.
5. Nad jeżówkami albo krokosmią będę kombinować.
Ogrodowe przygody 12:14, 23 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Iwonko, Twoja stipa taka już rasowa, ja mam zaledwie małe niteczki. I czekam na werbenę, nieustannie

I róże cudne

Ta werbena to taka leniwa, na moją też długo czekałam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:07, 23 mar 2015

Do góry
Dobra poczekamy zobaczymy musimy zmienić juz temat bo ile mozna gadac o g...nie ;P

a listeczki będą juz zaraz bo pełno zawiązków już widać
Iwonko jak Twoja stipa?
Ogródek Iwony 09:08, 23 mar 2015

Do góry
Na szybcika przy kawie zaglądam..
- do bukszpanów i oprysku trzeba kupić siarczan potasu rozpuszczalny w wodzie, ten sienie nadaje do tego, jedynie jako nawóz do posypania.
- żółta i różowa róża to fatalny zestaw kolorów
- Graham Thomas może może być pienną różą, ale łodygi ma mega sztywne, wiec jakoś jako pienną jej nie widzę. Zimy nie było i od 2012 roku osiągnęła 2,5m (nie liczę pojedynczych 2 badyli dłuższych)
- nad planem rabatki się nie zastanawiam bo jestem w niedoczasie, ale może pomiędzy. kulki Miriam nic nie dawaj... same kulki...
Zamiast wysokiego ML co zasłaniać będzie ognistą rabatę daj stipę jak boisz się, że Red Baron będzie za niski. Przede wszystkim zanim Red Baron ruszy to będzie pusto, a Red Barona planujesz też na innej rabacie. Ja bym posadziła stipę a pomiędzy niskie cynobrówki np taka, nawiążą do rabaty ognistej lub/i niższą czerwoną jeżówkę np. Firebird. Stipa z jeżówkami lub cynobrówka wygląda super.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:37, 22 mar 2015

Do góry
gosiu moja stipa jest jakas zahamowana w rozwoju chyba czekała na to pikowanie ma około 8 cm
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:26, 22 mar 2015

Do góry
U mnie 0, ale też ma być -3
Kasiu , a jaka duża jest już ta stipa, która pikowałaś??
Moja jeśli będzie stipą to ma dopiero z 1-2cm.Maleństwo jeszcze.
Ogródek Iwony 22:22, 22 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
tego się chyba nie da tak skopiować
kolumnowy buk, a tutaj jest płaczący zielony miłorząb, już się prosi dać w nogi inną żurawkę, by się nie zlewały
kulki z tawuł są dość gęsto, wydaje mi się, że to fragment bardzo geometrycznego ogrodu
stipa pożre tak gęsto posadzone kulki
musiałyby rosnąć luźniej
Red Baron będzie wielkości trawek między kulkami, a tutaj jest wyższy miskant, który da zupełnie inne, środkowe piętro

Małgosiu, u mnie LM nie może być w tym miejscu, bo rabatka jest na środku, przed ognistą rabatą. Jutro wstawię plan
Ogródek Iwony 22:20, 22 mar 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Myślę sobie, ze jak buk dawyck purple, to żurawki cytrynowe no i wtedy red baron musowo tylko czy on nie za niski troszeczkę, kostka musiałaby mieć najwyżej 20 cm.
Stipa jest dość wysoka i małe kulki Miriam zasłonią chyba, ze masz takie bardziej rozrośnięte podoba mi się ta układanka. aha i zakupy też!

Żółte żurawki chyba byłyby lepiej, masz Kasiu rację. Kulki miriam są małe, to może zamienić na coś innego? No i jak cytrynowe żurawki, to może tutaj dać sedum?
Rabata będzie widziana z trzech stron. Jutro pokażę plan.
Kostka wyższa być nie musi. I plan tworzyłby odbicie lustrzane.
Ogródek Iwony 22:08, 22 mar 2015

Do góry
tego się chyba nie da tak skopiować
kolumnowy buk, a tutaj jest płaczący zielony miłorząb, już się prosi dać w nogi inną żurawkę, by się nie zlewały
kulki z tawuł są dość gęsto, wydaje mi się, że to fragment bardzo geometrycznego ogrodu
stipa pożre tak gęsto posadzone kulki
musiałyby rosnąć luźniej
Red Baron będzie wielkości trawek między kulkami, a tutaj jest wyższy miskant, który da zupełnie inne, środkowe piętro
Ogródek Iwony 22:07, 22 mar 2015

Do góry
Myślę sobie, ze jak buk dawyck purple, to żurawki cytrynowe no i wtedy red baron musowo tylko czy on nie za niski troszeczkę, kostka musiałaby mieć najwyżej 20 cm.
Stipa jest dość wysoka i małe kulki Miriam zasłonią chyba, ze masz takie bardziej rozrośnięte podoba mi się ta układanka. aha i zakupy też!
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:59, 22 mar 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)

No proszę- solidna praca i dopiero Pani zadowolona
Też przycięłam rośliny- prawie wszystko, co powinnam....Pęcherze od sekatora dziś leczę

...stipa zupełnie sucha myślisz, że ruszy?
...o katalpie i modrzewiu zapomniałam...zrobię to jutro....

Trochę się martwię o te pociachane miskanty i rozplenice bo mróz u nas spory.
Stipę przytnij i czekaj aż ruszy.
Po wczorajszym pracowitym dniu dzisiaj mogłabym znowu działać w ogrodzie ale okrutnie zimno było. Mam nadzieję że od jutra aura będzie bardziej przychylna dla ogrodników bo mam 10 róż do posadzenia.
buziaki
Ogrodowe przygody 21:52, 22 mar 2015

Do góry
Iwonko, Twoja stipa taka już rasowa, ja mam zaledwie małe niteczki. I czekam na werbenę, nieustannie

I róże cudne
Ogródek Iwony 21:30, 22 mar 2015

Do góry
Znalazłam taki projekcik Danusi
Gardenarium napisał(a)

1 - Ginkgo biloba Pendula
2 - Spiraea japonica 'Golden Princesse' - kulki lub żółty bukszpan kulki
3 - Miscanthus Morning Light
4 - Carex 'Evergold' lub Festuca gautieri (poduchy zielone)
5 - Heuchera 'Berry Smoothie lub Berberis 'Admiration ( posadzony w kostkę)

U mnie by pasował taki prostokąt przy ognistej rabacie, ale w trochę innym zestawieniu roślin:
1 - buk kolumnowy dawyck purple
2, 4 - tuja Miriam kulki i stipa
3 - Miscanthus Morning Light, ale może lepiej Red Baron?
5 - żurawka "Berry Smoothie"

Co o tym sądzicie?
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:05, 22 mar 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Dzisiaj i u nas pogoda dopisała i mogłam co nieco podziałać w ogrodzie
Wszystkie dwuletnie stipy dostały eksmisję. Te jednoroczne przycięłam.
Miskanty przycięte.
Tawuły też dostały się pod sekator.
Hortensjom ucięłam tylko suche kwiatostany bo denerwowały mnie takie fruwające po ogrodzie. Jak miną przymrozki pociacham je porządnie.
Ale najważniejsze że przygotowałam już skrzynie do wysiewu warzyw. Kompost, obornik i ziemia ogrodowa już w skrzyniach. Musi się wszystko trochę uleżeć.
I na koniec ciahnęłam jeszcze perukowca i katalpę.
Ręce bolą od sekatora, podrapane przy cięciu traw, nie wiem jak jutro zwlekę się z wyrka ale czuję się szczęśliwa.
pozdrowienia dla wszystkich zaglądających

No proszę- solidna praca i dopiero Pani zadowolona
Też przycięłam rośliny- prawie wszystko, co powinnam....Pęcherze od sekatora dziś leczę

...stipa zupełnie sucha myślisz, że ruszy?
...o katalpie i modrzewiu zapomniałam...zrobię to jutro....
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 20:23, 22 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
po miesiącu stipa może mieć - niteczki
każdą trzeba sadzić do osobnej doniczki, bo się rozrośnie
no chyba, że będziesz miała całą masę siewiek to wsadzisz po kilka

to za miesiąc cyknę foteczki to mi doradzisz
czyli z jednej niteczki będzie mała kępka trawy? fajnie
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:33, 22 mar 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Joasiu, jak jest pogoda, to ręce same się rwą do pracy w ogrodzie, zawsze nas cieszy wiosna w ogrodzie, a rączki szybko się regenerują, dzisiaj zimniej pewnie zasłużenie odpoczywasz, u nas nawet postraszyło śniegiem.

Warzywnik będziesz miała imponujący, wysiewasz może jarmuż?
Kupiłam zielony i bordowy, przyznaję, że zaciekawił mnie ze względów atrakcyjnych niż kulinarnych....piękne ma liście.

Podglądam twoje kiełkujące maleństwa, mi skierowała cebula, stipa i chyba ostróżka, to ostatnie nasionka od ciebie....rozplenica Rubra zaprotestowała, ciekawa jestem czy komuś się udało wyhodować ją z nasionka

Iryski cudowne, kępka już urosła, to cieszy jak nam się cebulki rozrastają

Jak miło Agatko że zaglądasz Czytałam o problemach z kolanem, zadbaj o nie koniecznie.
Dzisiaj odpoczywam bo spadł śnieg i bardzo zimno. Wyskoczyłam tylko na zakupki do O.
Nie sieję jarmużu bo w moich maleńkich skrzyniach niewiele się zmieści.
Ze swoimi maleństwami nie mieszczę się już na parapetach, ale ja tak zawsze dużo nasieję a później rozdaję bo miejsca w ogrodzie na wszystko brakuje. Cieszę się z Twoich wschodów, a rozplenicy Rubrum mnie się nie dało wyhodować.
Iryski i krokusy dzisiaj poszczypał mróz i okazało się że krokusy jednak bardziej wrażliwe, leżą biedaki.
buziaki Aganiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies