Na szybcika przy kawie zaglądam..
- do bukszpanów i oprysku trzeba kupić siarczan potasu rozpuszczalny w wodzie, ten sienie nadaje do tego, jedynie jako nawóz do posypania.
- żółta i różowa róża to fatalny zestaw kolorów
- Graham Thomas może może być pienną różą, ale łodygi ma mega sztywne, wiec jakoś jako pienną jej nie widzę. Zimy nie było i od 2012 roku osiągnęła 2,5m (nie liczę pojedynczych 2 badyli dłuższych)
- nad planem rabatki się nie zastanawiam bo jestem w niedoczasie, ale może pomiędzy. kulki Miriam nic nie dawaj... same kulki...
Zamiast wysokiego ML co zasłaniać będzie ognistą rabatę daj stipę jak boisz się, że Red Baron będzie za niski. Przede wszystkim zanim Red Baron ruszy to będzie pusto, a Red Barona planujesz też na innej rabacie. Ja bym posadziła stipę a pomiędzy niskie cynobrówki np taka, nawiążą do rabaty ognistej lub/i niższą czerwoną jeżówkę np. Firebird. Stipa z jeżówkami lub cynobrówka wygląda super.
Acha, werbena może jeszcze wykiełkować, to , że wyszło na razie 6 st, nie oznacza, że nie wyjdzie jeszcze 60 Poczekaj z pikowaniem, a jak już to z całą ziemią, bo obok może jeszcze wzejść.. rozrzut w kiełkowaniu może wynieść i 2 miesiące.
Poczytała o zakupach i planach rabatkowych i widzę, że na róże zaczynasz chorować
Ciekawa jestem Twoich wyników badania ph glaby. Czym mierzysz? Ja z mojego phmetru jakoś nie jestem zadowolona. Wyskakuje mi, ze wszędzie mam kwaśną ziemię, a raczej tak nie jest...
1. Aniu, dziękuję, że zajrzałaś, zawsze mądre rady dostaję, jak wpadasz
Chciałam siarczan potasu na opryski, ale nie dostałam, więc pomyślałam sobie, ze chociaż do podsypania zastosuję. Będzie lepiej, niż nic, bo mam po zimie żółte bukszpany te, co w sierpniu przesadzałam na obwódkę.
2. Na różę, którą u ciebie widziałam (Graham Thomas) zdecyduję się jesienią, w tej chwili tworzę listę, na którą ją wpisałam. Do tego Artemis biała. Ma być żółto i buiało na rabacie i do tego perovska, lawenda, werbena. Musze tylko wyciepać z rabaty New Dawn i to tak, żeby przetrwała, bo M mnie udusi, jak się z nią coś stanie. Chciałam jedną od niego na różową rabatę, dostałam dwie i teraz nie wiem, gdzie ją upchać, muszę szybko dumać, bo teraz dobry czas na jej przesadzenie.
3. Pomysł stipy bardzo mi się podoba, bo mam ok. 100 flanców własnej hodowli, to wydatku nie będzie.
4. A może w nogi buka dać żółtą trzmielinę (mam sadzonki, więc znowu bym nie musiała kupować), a czerwone pole, to byłyby żurawki? Chciałabym, aby zimą ta rabata była widoczna, bo bylinowa teraz, mimo, że zaczęłam nasadzenia, świeci pustkami. Wszystko dopiero wyłazi powoli z ziemi, a część czeka na sadzenie w doniczkach, po 15 maja pojawi się na rabacie. Koniecznie po zrobieniu nasadzeń muszą tam być tulipany.
5. Nad jeżówkami albo krokosmią będę kombinować.