Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 13:13, 23 mar 2015

Pokażę plan i zdjęcie rabaty, nad którą kombinuję. Chodzi o pole ze znakiem zapytania:

Tutaj na zdjęciu, fotka zrobiona po skosie, więc wymiary trochę zakłamane i trawnika nie ma, bo to jeszcze teren budowy (w tym tygodniu rozpoczynamy przebudowę budynków gospodarczych):

Na bylinowej jest kilka gatunków kwiatów, z założenia będzie to misz-masz kolorów w odcieniach czerwieni i żółtego, więc ta przy wejściu gospodarczym do domu chciałabym, aby była bardziej uporządkowana. Skorzystałam z kilku waszych sugestii i zamieniłam kolory.
Zielone pole - obwódka bukszpanowa z dwóch stron i dla przeciwwagi kostka
czerwone pole - żurawka
koło kostki bukszpanowej stipa z czerwonymi jeżówkami albo krokosmią
Żółte - trzmielina pod bukiem kolumnowym dawyck purple, chyba, ze dać kulki miriam. Mam w ogrodzie malutkie i pięknie wyglądały zimą:
Iwk4 13:16, 23 mar 2015

A teraz idę do ogrodu.
Fachowiec wykańcza mi taras. Idę uprzątnąć różankę przy tarasie, będzie mu milej pracować w towarzystwie. I zmierzę ph gleby
Malgosik 13:41, 23 mar 2015

wygląda dobrze z trzmieliną
chyba na platformę ją będziesz tam musiała ciąć tak jak bukszpan
ma drobne listki
potem duże liście żurawek, a może dać pomarańczowo-różowe jak Southern Comfort?
no i trawiaste stipy i kwiaty jeżówek
Iwk4 16:54, 23 mar 2015

Małgosiu, też myślę, żeby z trzmieliny zrobić dywan. Z tego, co czytałam, po cięciu wtyka się pomiędzy roślinki te ucięte kawałki. W zeszłym roku testowałam, trzmielina się ładnie ukorzenia.
Patrzę na tą żurawkę, którą podałaś. Najpierw myślałam, ze z trzmieliną nie zagra, a tu niespodzianka. Znalazłam takie zestawienie u Borbetki:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1500-borowcowy-raj?page=44
Niewykluczone. Tylko najpierw ją muszę znaleźć.
W podobnym kolorze kupiłam jesienią kilka sztuk i posadziłam na wschodniej rabacie, pięknie rozweseliły kącik przy rh, ale po zimie ich nie widzę. Nawet serduszek nie mogę się doszukać. Przezimowały tylko dwie.
Iwk4 17:05, 23 mar 2015

Do ogrodu poszłam, kawkę z miłym moim panem od kafelków wypiłam, oczy nacieszyłam jego pracą i poszłam mierzyć ph ziemi. I tak, jak pisała Szemusia - Beatka, dziwnie mierzy ph-metr. Zrobiłam wg instrukcji:
Błotko z ziemi i wody w słoiczku, potem wyczyściłam czubek przyrządu, bo tak kazali w instrukcji, włożyłam ustrojstwo do błotka, odczekałam 60 sekund i nic. Wskazówka drgnęła z ph 7 na ph 6,9. Doświadczenie powtórzyłam z trzema próbkami, każda z innej partii ziemi, w każdej próbce takie samo ph. Nie byłoby nic w tym dziwnego, ale pierwsza próbka pochodziła spod forsycji, gdzie zostawiałam ściółkę z liści.
Druga próbka spod hortensji, gdzie w zeszłym roku mieszałam ziemię z worka o ph 3,5 z normalną ziemią ogrodową. Trzecia próbka pochodziła spod rh przesadzanego w tym roku, tydzień temu. Dostał ziemię o ph 3,5 do rododendronów. tak zapewniał producent.
Powtórzyłam więc eksperyment i podlałam konewką rh, wsadziłam ph-metr prosto do ziemi, powtórzyłam pomiar, dałam wiecej czasu na odczyt. Znowu wskazówka pokazywała 6,9. Nie jestem blondynką, ale nie umiem obsłużyć tego ustrojstwa, albo fakt, ze na nim pisze made in China świadczy o wszystkim.
Szkoda było kasy. Dalej ni9e wiem, jaką mam ziemię. Zakwaszać rododendrony, czy nie?
szemusia 17:39, 23 mar 2015

A ja myślałam, ze tylko mój ph-metr taki badziew. Ja mierzyłam też różnego rodzaju torf w workach z podanym ph. I tam, gdzie był bardzo kwaśny ph-metr obniżał się, ale nie do takiego poziomu jak powinien. Ale mogło byc też tak, że na workach nie do końca są dokładne dane.
U Ciebie wskazuje ciągle tak samo? U mnie choć trochę, ale zmienił się wynik. Choć wcale nie jest to pocieszające
Teraz już wiem, że powinnam zakupić papierki i odczynniki do badania ph. Ale zrażona doświadczeniami do tej pory nie kupiłam...
Kasę na badziew już odżałaowałam, ale byłaby ładna roslinka w zamian...

O planach poczytałam. Najbardziej podoba mi się stipa z jeżówką
A może zamiast trzmieliny - runianka? Bo czytam, że chcesz mieć dywanik. Runianka ładnie się rozrasta. Ale zależy Ci chyba na żółtym kolorze? Runianka- zielona, więc raczej nie...
Iwk4 17:40, 23 mar 2015

Zamiast rozgarnąć różom kopczyki, zdecydowałam się na przygotowanie rabatki pod moje plany. Piasek tam jest, że o kancikach długo jeszcze nie będę tam marzyć.
Rabatkę o wymiarach 2x3 metry przygotowywałam kilka godzin. Przekopanie, wygrabienie zielska, potem kopałam dołek, nakładałam obornik, nasypywałam kompost, zasypywałam i aż do końca. Do rabatki poszły 3 taczki obornika i 3 taczki kompostu. Na koniec wszystko wyrównałam. Teraz niech sobie poleży wszystko, nasadzenia planuję tam zacząć w kwietniu.
Jutro sprawdzę, czy u mnie na miejscu mają w sprzedaży obrzeża chodnikowe, chyba muszę tam zakończyć rabatę, inaczej w tych piaskach nie widać granicy. Pol-bruk później też będzie na krawężniku, tak zdecydował e-Muś, choć ja bym wolała samą kostkę. Obrzeży granitowych dawać nie będziemy, bo musimy kończyć takimi materiałami, jakie mamy już wkoło.
A na zdjęciu widać nową linię chodniczka

Liliowce przesadzane dwa tygodnie temu ładnie podrosły, kępki rudbeki też zaczynają się zielenić

Iwk4 17:43, 23 mar 2015

szemusia napisał(a)
A ja myślałam, ze tylko mój ph-metr taki badziew. Ja mierzyłam też różnego rodzaju torf w workach z podanym ph. I tam, gdzie był bardzo kwaśny ph-metr obniżał się, ale nie do takiego poziomu jak powinien. Ale mogło byc też tak, że na workach nie do końca są dokładne dane.
U Ciebie wskazuje ciągle tak samo? U mnie choć trochę, ale zmienił się wynik. Choć wcale nie jest to pocieszające
Teraz już wiem, że powinnam zakupić papierki i odczynniki do badania ph. Ale zrażona doświadczeniami do tej pory nie kupiłam...
Kasę na badziew już odżałaowałam, ale byłaby ładna roslinka w zamian...

O planach poczytałam. Najbardziej podoba mi się stipa z jeżówką
A może zamiast trzmieliny - runianka? Bo czytam, że chcesz mieć dywanik. Runianka ładnie się rozrasta. Ale zależy Ci chyba na żółtym kolorze? Runianka- zielona, więc raczej nie...

Beatko, trzmielinę mam, runianki jeszcze nie. M nałożył na moje zakupy embargo Choć poprosił, bym mu w notatkach w telefonie napisała nazwę buka.
Budowa się zaczęła, więc muszę cicho siedzieć
Też myślę, że papierki lakmusowe byłyby najlepsze. Nic więcej właściwie nie trzeba. Muszę się zapytać naszego chemika, czy może ma ?
szemusia 17:53, 23 mar 2015

Jak już masz trzmieline, to nie ma o czym mówić
Tak mi się skojarzyła ta runianka, bo w kilku wątkach widziałam z niej ładny dywanik. U mnie dopiero się rozrasta...

Linia chodniczka - pierwsza klasa. I nie ma już problemu z kształtem rabatek, a ty z liniami jesteś na bieżąco
Ewa777 18:23, 23 mar 2015

Chodniczek na 6
Ładnie Ci już powychodziły liliowce Chyba ciepło u Ciebie skoro tak działałaś