Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Agania 19:24, 22 mar 2015

Joasiu, jak jest pogoda, to ręce same się rwą do pracy w ogrodzie, zawsze nas cieszy wiosna w ogrodzie, a rączki szybko się regenerują, dzisiaj zimniej pewnie zasłużenie odpoczywasz, u nas nawet postraszyło śniegiem.

Warzywnik będziesz miała imponujący, wysiewasz może jarmuż?
Kupiłam zielony i bordowy, przyznaję, że zaciekawił mnie ze względów atrakcyjnych niż kulinarnych....piękne ma liście.

Podglądam twoje kiełkujące maleństwa, mi skierowała cebula, stipa i chyba ostróżka, to ostatnie nasionka od ciebie....rozplenica Rubra zaprotestowała, ciekawa jestem czy komuś się udało wyhodować ją z nasionka

Iryski cudowne, kępka już urosła, to cieszy jak nam się cebulki rozrastają
yolka 19:30, 22 mar 2015

Nie wiem czy chwaliłam iryski, a jesli nawet, to i tak dwa razy im się należy takie piekne
JoannA 19:33, 22 mar 2015

Agania napisał(a)
Joasiu, jak jest pogoda, to ręce same się rwą do pracy w ogrodzie, zawsze nas cieszy wiosna w ogrodzie, a rączki szybko się regenerują, dzisiaj zimniej pewnie zasłużenie odpoczywasz, u nas nawet postraszyło śniegiem.

Warzywnik będziesz miała imponujący, wysiewasz może jarmuż?
Kupiłam zielony i bordowy, przyznaję, że zaciekawił mnie ze względów atrakcyjnych niż kulinarnych....piękne ma liście.

Podglądam twoje kiełkujące maleństwa, mi skierowała cebula, stipa i chyba ostróżka, to ostatnie nasionka od ciebie....rozplenica Rubra zaprotestowała, ciekawa jestem czy komuś się udało wyhodować ją z nasionka

Iryski cudowne, kępka już urosła, to cieszy jak nam się cebulki rozrastają

Jak miło Agatko że zaglądasz Czytałam o problemach z kolanem, zadbaj o nie koniecznie.
Dzisiaj odpoczywam bo spadł śnieg i bardzo zimno. Wyskoczyłam tylko na zakupki do O.
Nie sieję jarmużu bo w moich maleńkich skrzyniach niewiele się zmieści.
Ze swoimi maleństwami nie mieszczę się już na parapetach, ale ja tak zawsze dużo nasieję a później rozdaję bo miejsca w ogrodzie na wszystko brakuje. Cieszę się z Twoich wschodów, a rozplenicy Rubrum mnie się nie dało wyhodować.
Iryski i krokusy dzisiaj poszczypał mróz i okazało się że krokusy jednak bardziej wrażliwe, leżą biedaki.
buziaki Aganiu
BusyBee 21:05, 22 mar 2015

JoannA napisał(a)
Dzisiaj i u nas pogoda dopisała i mogłam co nieco podziałać w ogrodzie
Wszystkie dwuletnie stipy dostały eksmisję. Te jednoroczne przycięłam.
Miskanty przycięte.
Tawuły też dostały się pod sekator.
Hortensjom ucięłam tylko suche kwiatostany bo denerwowały mnie takie fruwające po ogrodzie. Jak miną przymrozki pociacham je porządnie.
Ale najważniejsze że przygotowałam już skrzynie do wysiewu warzyw. Kompost, obornik i ziemia ogrodowa już w skrzyniach. Musi się wszystko trochę uleżeć.
I na koniec ciahnęłam jeszcze perukowca i katalpę.
Ręce bolą od sekatora, podrapane przy cięciu traw, nie wiem jak jutro zwlekę się z wyrka ale czuję się szczęśliwa.
pozdrowienia dla wszystkich zaglądających

No proszę- solidna praca i dopiero Pani zadowolona
Też przycięłam rośliny- prawie wszystko, co powinnam....Pęcherze od sekatora dziś leczę

...stipa zupełnie sucha myślisz, że ruszy?
...o katalpie i modrzewiu zapomniałam...zrobię to jutro....
JoannA 21:56, 22 mar 2015

yolka napisał(a)
Nie wiem czy chwaliłam iryski, a jesli nawet, to i tak dwa razy im się należy takie piekne

dziękuję Jolu.
Te iryski mnie też cieszą i fajnie sie rozmnażają. Planuję ich więcej posadzic.
pozdrawiam
JoannA 21:59, 22 mar 2015

BusyBee napisał(a)

No proszę- solidna praca i dopiero Pani zadowolona
Też przycięłam rośliny- prawie wszystko, co powinnam....Pęcherze od sekatora dziś leczę

...stipa zupełnie sucha myślisz, że ruszy?
...o katalpie i modrzewiu zapomniałam...zrobię to jutro....

Trochę się martwię o te pociachane miskanty i rozplenice bo mróz u nas spory.
Stipę przytnij i czekaj aż ruszy.
Po wczorajszym pracowitym dniu dzisiaj mogłabym znowu działać w ogrodzie ale okrutnie zimno było. Mam nadzieję że od jutra aura będzie bardziej przychylna dla ogrodników bo mam 10 róż do posadzenia.
buziaki
Kasya 22:02, 22 mar 2015

oj mrozi niestety, u mnie juz ponizej -5
JoannA 22:08, 22 mar 2015

Kasya napisał(a)
oj mrozi niestety, u mnie juz ponizej -5

Wróciłam ze spacerku z sunią.
Jest już -8.
Kasya 22:22, 22 mar 2015

oj no masakra jakas
w zimie tak zimno nie bylo

jutro jakis niewielki mroz i na tym koniec
JoannA 22:35, 22 mar 2015

Kasya napisał(a)
oj no masakra jakas
w zimie tak zimno nie bylo

jutro jakis niewielki mroz i na tym koniec

U mnie zimą były niższe temperatury, mam nadzieję że roslinki mam porządnie zahartowane
A myślałam że jutro już bez przymrozków.