Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:15, 26 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Linia kroplująca pod brzozy i po kłopocie. Wszystko urośnie, zwłaszcza turzyce 'Ice Dance'.

Dziękuję Danusi. Jeszcze linii kropkującej się nie doczekałam ale i na nią przyjdzie pora Ice Dance mam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:16, 26 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Linia kroplująca pod brzozy i po kłopocie. Wszystko urośnie, zwłaszcza turzyce 'Ice Dance'.
Danusiu a dlaczego "zwłaszcza"?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:08, 26 lip 2016

Do góry
Kulą w płot 22:50, 25 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
u mnie też już te gąsieniczki atakowały brzozy, po opryskaniu będzie z nimi spokój.
Z bukszpanami też mam ten sam problem, musze powycinać w tym tygodniu te chore gałązki i pryskać.

Czym pryskasz bukszpany? Poczytałam wątek o chorobach bukszpanów i widzę że to się zapowiada dłuższa batalia. Teraz studiuję wątek herbicydów i chyba się wezmę za te mikstury bo co rusz to jakiś problem do tej pory miewałam tylko mszyce:/
Kulą w płot 19:31, 24 lip 2016

Do góry
u mnie też już te gąsieniczki atakowały brzozy, po opryskaniu będzie z nimi spokój.
Z bukszpanami też mam ten sam problem, musze powycinać w tym tygodniu te chore gałązki i pryskać.
Czasem słońce czasem deszcz 07:02, 24 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czytam o żelazie. Bym musiała do rodka zastosować.

Co dokładnie Ewa kupiłaś z żelazem i gdzie?

Liatry u mnie dopiero zaczynają kwitnąć. Aż taka różnica?
Podobają mi się przy hortensjach.

to żelazo florovit płyn do stosowania dolistnego, w miejscowym sklepie ogrodniczym; też przy okazji leczenia brzozy zaczęłam lać pod rodki i na żółtego bukszpana
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:59, 22 lip 2016

Do góry
wodzyn napisał(a)
Pięknie!!! Tak nieziemsko!!!

Ps. Widziałaś moje pytanie o brzozy i buka?

O brzozy czyli wysokośc szczepienia? Ok 2 m
Ale pytanie dot buka mi umknęło
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:47, 22 lip 2016

Do góry
Pięknie!!! Tak nieziemsko!!!

Ps. Widziałaś moje pytanie o brzozy i buka?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:46, 22 lip 2016

Do góry
HAniu no ok, ok...ale jaki byś wybrała? Zbyt wysoki rosnąć nie może (tzn. Może, ale nie chcę żeby rósł). Na szerokość może sobie rosnąć, bo chcialam je posadzić miedxy brzozami po jednym na dwie brzozy- nie chcę żywopłotu tylko taką przesłonę ażurową. W tył rosnąć jie mogą (tzn. Mogą ale im nie pozwolę, bo będę je ciąć) bo z tyłu mam owocowe, których bronię jak Rejtan z koszulą rozdartą

Basiu Twoimi dereniami już się zachwycałam, więc tak- widziałam je u Ciebie Przyłożyłaś łapkę do tej relacji "derenie-ja"

Roma, chyba już jako tako sadzenie i pakiet start opanowałam- Toszka tak mnie tu linijką wirtualną po rękach lała, że już bym się bała zaniedbać ziemi
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:01, 22 lip 2016

Do góry
Marta, derenie są świetne.
Ja mam Elegantissimy za lawendą i różami i trzy sztuki w szpalerze Ivory Halo.
Mam też jednego Aurea, ale przesadziłam za płot.

Te dwie pierwsze miją biało obrzeżone listki i pięknie wyglądają na rabacie, dają dużo światła. Szczególnie mi się podoba Ivory Halo. Ma ładny pokrój i nie rośnie wielki. U mnie sadzony co 90 cm, teraz mam go drugi rok i ładnie wygląda, zresztą foty mam w wątku, pewnie widziałaś.
Ma ładne czerwone gałązki zimą, piękne do brzozy

no i...jest kompletnie bezproblemowy!
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:56, 22 lip 2016

Do góry
anbu napisał(a)
A może w samym rogu drzewo?
Brzozy też fajny pomysł..
na górce w rogu ???

brzozy to wydaje mi się, że kilka najładniej wyglądają
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:55, 22 lip 2016

Do góry
A może w samym rogu drzewo?
Brzozy też fajny pomysł..
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:50, 22 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Domi chyba najlepiej tam z tyłu coś większego posadzić. Ja bym sadziła derenie, albo pęcherznice tak jak Ci pisałam wcześniej. Zimozielonych to Ty masz już sporo w ogrodzie. A może jakieś drzewa - śliwy wiśniowe czy brzozy?
Ach gdybym miała tyle miejsca to brzozy bym posadziła
Mirelko narysuj mi, bo ja tak ciężko coś kumam

a śliwy mam wsadzone tutaj na początku rabaty - fioletowe kwadraciki, żółte to hortensje, różowe kreski to jałowce suecica aurea, 4 kreski zielone to miskanty variegatus, poza tym są tam wrzosy i wrzoścce, brązowe kreski to świerki - srebrny, białobok i glauca, a na zboczu jak są czerwone kule to są irgi + wrzosy

to gdzie wcisnąć te drzewa i jakie drzewa ???? rzućcie jakimś pomysłem

dla przypomnienia na prawo na żwirze jest sad
Ja i mój ogródek, a może ogród 10:41, 22 lip 2016

Do góry
o właśnie, jak Mirelka pisze, drzewa, brakuje mi drzew brzozy super
Ja i mój ogródek, a może ogród 10:11, 22 lip 2016

Do góry
Domi chyba najlepiej tam z tyłu coś większego posadzić. Ja bym sadziła derenie, albo pęcherznice tak jak Ci pisałam wcześniej. Zimozielonych to Ty masz już sporo w ogrodzie. A może jakieś drzewa - śliwy wiśniowe czy brzozy?
Ach gdybym miała tyle miejsca to brzozy bym posadziła
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:56, 20 lip 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Gruszeczko, a brzóz ile masz? Sadzone blisko siebie, jeśli tak, jak blisko można? U mnie w głowie ciągle planowanie i znowu pomysł mam, teraz próbuje go ogarnąć... Możesz bardziej pokazać łączenie z dereniem?

Brzozy sadziłam w 2012.jest ich tam 5 lub 6. W 2013 wyglądało to tak

W marcu 2014 tak

w styczniu tego roku

Dereni było tam chyba 7, w tym Flaviramera (oliwkowozielone gałązki zimą). Aurea-żółte liście, Elegantissima (białozielone liście), Sibirica (najbardziej czerwone gałęzie zimą)

Dwa derenie już wysadziłam, bo się zagęściło. Do wnętrza rabaty już nie wchodzę.
Czasem słońce czasem deszcz 09:02, 20 lip 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Ewa....to wygląda jak chloroza!

A brzozy chyba wolą kwaśną ziemię co? To może chloroza????

Ja bym jej żelaza dała. Raczej nie zaszkodzi a może pomóc...

Justyna mądra babka jesteś
czyżby była nadzieja???
zadziałam więc kompleksowo- najpierw żelazo, a potem na grzyba
dziękuję
Czasem słońce czasem deszcz 08:58, 20 lip 2016

Do góry
Ewa....to wygląda jak chloroza!

A brzozy chyba wolą kwaśną ziemię co? To może chloroza????

Ja bym jej żelaza dała. Raczej nie zaszkodzi a może pomóc...
Czasem słońce czasem deszcz 08:34, 20 lip 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ewo ja nie widzę zadnych obajwów choroby i nic bym nie robiła poza dbaniem o wodę. Skoro nie zółknie to nic jej nie bedzie. Brzozy zanim sie porzadnie ukorzenia potrzebuja naprawde spore ilosci wody. Żadnych drzew tak nie podlewałam jak brzóz, niemla przez pół roku od posadzenia w marcu. Wg mnie ma problemy z pobieraniem składnikow odżywczych , jest niedokarmione i miała za mało wody. Moze ma inne warunki niz ta rosnąca obok.

Ewentulanie masz inna odmiane..... Ale nie wyciągałbym zbyt pochopnych wniosków.

niestety brzoza żółknie w oczach, jeszcze kilka dni temu było kilka listków z żółtą obwódką, a dziś...

ta brzoza rośnie u mnie już 2 lata i wody ma pod dostatkiem- raczej bardziej prawdopodobne u mnie jest przelanie niż przesuszenie z tej racji że mam wodę ze studni nie muszę jej ograniczać co też niestety nie wychodzi zawsze roślinkom na dobre
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies