Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czyżykowy zakątek

Czyżykowy zakątek

czyzykowa 18:06, 04 wrz 2016

Od stodoły w str wjazdu:
czyzykowa 18:10, 04 wrz 2016

hindsight napisał(a)

A brzozy nie mają być przed tujami? Bo ja tak zrozumiałam. Jeśli tam, to będzie potrzebne podlewanie, bo tuje będą stały w miejscu.

Jeśli woda ze studni, to świetnie

Brzozy mają być 2m od tuji. Ogólnie rabata ma mieć 2,5m szerokości.
Pomiędzy tujami a brzozami będą rośliny (trawy, hortensje itp.) Chciałbym zrobić takie zakątki z różnymi nasadzeniami. Wspólnym elementem mają być brzozy i strzyżone bukszpany.
czyzykowa 11:48, 13 wrz 2016

Ale cisza tu Długo nie pisałam co nie znaczy, że nie czytałam. Rok szkolny się zaczął, syn się uczy to i mamuśka musiała swoje odrobić.
Przez cały czas czytam o ulepszaniu gleby, właściwych warunkach dla roślinek, kompostowaniu ( okazało się, że wszystko źle robiłam), naturalnych środkach ochrony roślin itp. itd.
Ufff... za dużo informacji na moją głowę. Mam nadzieję, że do wiosny jakoś to ogarnę
makadamia 12:44, 13 wrz 2016

Cześć Domi, ciekawa działka i duży potencjał, będę podglądać.
Teraz jest bardzo dobry czas na zapoznanie się z Ogrodowiskiem - jesień się zaczyna, roboty w ogrodzie mniej, to więcej czasu na forumowanie i obmyślanie planu

Tylko właśnie z tym planem... Czy Ty masz koncepcję całościową na działkę? Taką: tu rabata, tu basen dla dzieci, tu ognisko. Tu taki kształt, a tu śmaki. Bo na razie idziesz po jednej rabatce po kolei, a już Ci Dominika - Hindsight napisała, że to nie najlepsza metoda.
Jeśli byś potrzebowała pomocy w planowaniu, to my tu bardzo chętnie, ale ten plan, który załączyłaś nie wystarczy

A tak na marginesie - czy ja dobrze doczytałam, że domek już po remoncie? To bardzo fajnie, bo znaczy że nie będziecie go oszpecać np.: podniesieniem dachu czy zrobieniem okapów. Taki jak jest jest super.
Tylko styl formalno-nowoczesny do niego.... to duże wyzwanie
anna_t 13:23, 13 wrz 2016

dokładnie Asia dobrze radzi, lepiej zacząć od dużego planu będziesz spokojniejsza gdy już będzie wizja jak ma to wygladać
Dominika11 13:26, 13 wrz 2016

popieram, lepiej zmieniać na papierze niz potem kopać, przekopywać i latać z roslinami po całym ogrodzie
czyzykowa 07:33, 30 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Cześć Domi, ciekawa działka i duży potencjał, będę podglądać.
Teraz jest bardzo dobry czas na zapoznanie się z Ogrodowiskiem - jesień się zaczyna, roboty w ogrodzie mniej, to więcej czasu na forumowanie i obmyślanie planu

Tylko właśnie z tym planem... Czy Ty masz koncepcję całościową na działkę? Taką: tu rabata, tu basen dla dzieci, tu ognisko. Tu taki kształt, a tu śmaki. Bo na razie idziesz po jednej rabatce po kolei, a już Ci Dominika - Hindsight napisała, że to nie najlepsza metoda.
Jeśli byś potrzebowała pomocy w planowaniu, to my tu bardzo chętnie, ale ten plan, który załączyłaś nie wystarczy

A tak na marginesie - czy ja dobrze doczytałam, że domek już po remoncie? To bardzo fajnie, bo znaczy że nie będziecie go oszpecać np.: podniesieniem dachu czy zrobieniem okapów. Taki jak jest jest super.
Tylko styl formalno-nowoczesny do niego.... to duże wyzwanie

makadamia domek jest zrobiony tylko w środku (żeby można było mieszkać, wszystko do poprawy), zostało jeszcze wszystko na zewnątrz ale kształt ogólny zostanie. Dojdzie jeszcze taras, powiększenie okien, cała elewacja i duuużo innych rzeczy, które ze wzgl. finansowych będą robione za kilka lat.
Ogród robię rabatka po rabatce bo już mam pomysł na kształt nasadzeń ( oczywiście jestem otwarta na nowe pomysły). Nie wychodzi mi tylko dopasowanie roślin. Chcę najpierw zrobić ramy ogrodu ( stąd rabaty przy ogrodzeniu). Mam pomysł aby każda rabatka miała swój rarytasik a reszta nasadzeń będzie się powtarzać. W rabatke przy wjeździe akcentem są klony,a na kolejnej rabacie będą się wyróżniać brzozy
czyzykowa 08:05, 30 wrz 2016

Dominika11 napisał(a)
popieram, lepiej zmieniać na papierze niz potem kopać, przekopywać i latać z roslinami po całym ogrodzie

No właśnie Domi w tym roku już nic nie robię w ogrodzie bo nie chcę 100 razy poprawiać
Posadziłam tylko drzewka owocowe w sadzie i tego jednego brakującego klona na różaną. Jeszcze kora i koniec.
Poza tym M dał mi bana na roślinki do marca
Mam całą zimę na planowanie i rysowanie (dużo rysowania )
Na razie latam po podwórku i próbuję sobie wyobrazić jak to będzie wyglądało kiedyś
sylwik69 11:10, 24 lis 2016

Dominiko pokaż Twoje plany,gdzie jesteś?