Dzięki Ewo
Hortki pięknieją, jeżówki w większości też.Dwe mi nie zakwitły
Ten ciemny mieczyk to jeszcze w tamtym roku kupiony został.
kłosowiec jet tutaj z floksami. https://www.ogrodowisko.pl/watek/5032-moja-dzialka-na-debowym-lesie?page=445
Gdzieś miałam jeszcze bliższy, pojedyńczy,,ale nie wiem gdzie
Magnolia ma pączki kwiatowe
Powtórzę wpis bo łatwiej oglądać nie cofając się do tylu
Moje plany rabaty przy ścianie szczytowej domu:
Szczytowa ściana domu - południowa, więc patelnia. Tak to na razie wygląda
Z prawej strony będzie zejście prowadzące do śmietnika.
To wysokie to jest wiśnia Amonogawa. Pod oknem na pieńkach to tujki, z lewej strony domu magnolia Aleksandrina. Dalej jest taras dlugości 5 metrów. Ściana domu ma 8 metrów.
Rabata myślę jakieś 2 m szerokości. Nie patrzymy na rośliny bo to "takie tam".
ML - posadzone miscanty ML
1 - kulki na pniu
R - róża Acropolis
RL - róże Lovely Green
Mam jeszcze kulki bukszpanowe, lawendę, jeżówki, berberysy, tak naprawdę to nie wiem, co moglabym jeszcze - przechowalnik duzy
Aha, po prawej strony katalpy jest róża parkowa Cinderella. Oczywiście można przesadzać. Katalpa na docelowo zaslonic mi taras, dołem będzie "podstrzyżona"
Deszczowa pogoda to może poplanuję trochę [b]Proszę o pomoc
[/b]
Szczytowa ściana domu - południowa, więc patelnia. Tak to na razie wygląda
Z prawej strony będzie zejście prowadzące do śmietnika.
To wysokie to jest wiśnia Amonogawa. Pod oknem na pieńkach to tujki, z lewej strony domu magnolia Aleksandrina. Dalej jest taras dlugości 5 metrów. Ściana domu ma 8 metrów.
Rabata myślę jakieś 2 m szerokości. Nie patrzymy na rośliny bo to "takie tam".
ML - posadzone miscanty ML
1 - kulki na pniu
R - róża Acropolis
RL - róże Lovely Green
Mam jeszcze kulki bukszpanowe, lawendę, jeżówki, berberysy, tak naprawdę to nie wiem, co moglabym jeszcze - przechowalnik duzy
Aha, po prawej strony katalpy jest róża parkowa Cinderella. Oczywiście można przesadzać. Katalpa na docelowo zaslonic mi taras, dołem będzie "podstrzyżona"
Miro, przede wszystkim daję pod rododendrony, ale pod inne tez mozna dać.
To stary ogrodniczy sposób. Ja nie wymyśliłam nic nowego. Kiedyś tak nawożono rosliny np. w oranżeriach- szlachetne orchidee, róże etc. Z tą tylko różnicą, że używano świeżej krwi.
Stosuję hemoglobinę od ponad 6 lat. Mam psa myśliwskiego, który na takie zapachy jest bardzo wrażliwy Nie ryje, nie kopie. Robali nie mam.
Ponieważ w hemoglobinie jest znikoma ilość azotu, to praktycznie mozna ziemię nawozić cały sezon. Sypię cienką warstwą w obrębie systemu korzeniowego i delikatnie mieszam (by nie uszkodzić korzeni) z wierzchnia warstwą. Deszcz robi swoje. Lub podlewanie. Na rodka ok. 1m średnicy daję mniej więcej 3-4 łyżki. Raz w sezonie. Czasami raz na 3 lata. Obserwuję rośliny, kolor liści.
Jak już wspomniałam pod kwitnące byliny też. Fosfor, potas, magnez, żelazo - to podstawowe składniki. Ten sposób jest ważny zwłaszcza dla roślin wrażliwych na zasolenie gleby, czyli takich jak wrzosowate - rodki, magnolia, klony japońskie, pod maliny daję...
Hemoglobina to produkt spozywczy - nie ma ryzyka. Indianie, zwłaszcza na piaszczystych terenach pod uprawę kukurydzy zakopywali ryby. Teraz stosuje się emulsję z ryb. Ohydnie śmierdzi
Hemoglobinę wołową ciężko dostać. Dla zwierzaków lepsza wołowa. Roślinom to raczej obojętne, choć wołowa ma więcej żelaza i ogólnie jest bogatsza.
Mirella teraz nie obcinam tak radyklanie roz jak wiosna - wiosna tne nad 3-5 oczkiem czyli bardoz nisko. Teraz obcinam wyłacznie przekwitłe pąki, do miejsca gdzie wyrasta prawidłowy liść z 5 listkami. Czasami wycinam zbyt długie baty jesli mnie denerwuja. Natomaist Bonica i okrywowe tne jak zywopłot, zupełnie nei zwracam uwagi gdzie je przycinam
Magnolie jesli tylko sa zdrowe kwitna zawsze drugi raz w sezonie (ale raczej słabo w porownaniu do wiosny) i nie jest to objaw zadnej anomali. Jednoczesnie teraz zaczynaja wytwarzać paki na przyszly rok, dlatego pod koniec lipca zwsze ostatni raz nawoże magnolie. Paki kwiatowe na nastepny seozn widac dopiero dobrze gdy magnolia zgubi jesienia liscie.paki kwiatowe sa raczej duze a paki lisciowe sa mniejsze ale tez wyglądaja jak kwiatowe tylko sa drobniejsze. Będzie czas na obserowanie tego późna jesienia i zima.
Brązowe Buchanani posadizłam tam gdzie rosną od 2012 czyli pod trzmielinami na nozkach. Po tegorocznej zimie stare Buchanani nie moga sie podnieść i maja po kilka kłaków i stale podsychaja
Wczoraj korzystaliśmy z uroków prawdopodobnie ostatniego już ciepłego wieczoru torocznego lata. Zatem wbrew wszelkim pomówieniom wykorzystywałam fotele na tarasie
Macham zatem zbiorowo i odpowiadam tylko na pytania
Anna - pissardi tniemy w prostokąty od ubiegłego roku
Anulajda - donice maja juz ze 3 sezony. Poszukaj w ofercie Polnix
Mikina - Sebek oczywiscie dobrze odpowiedział - to berberysy bagatelle, rosna juz chyba od 2011 w tym miejscu i aby utrzymac je w takim niewielkim rozmiarzectne je trzy razy w seoznie w kulki. Tracą na chwilę czerwony kolor po czym ponownie liscie czerwienieją. Nie wiem , kotra rozplenica ma czarne piórka, a ta nowa w donicy kupiona jako NN i tak z planem na orzemarżnięcie w niej zimą .
Jolanka - nie dane mi było ocenić kwiat BP bo nie kwitła u mnie, ale zdjęcia w necie wg mnie pokazuja inną róze niż Twoja NN
Siaka mączniaka nie pokaze bo został w sobotę ścięty i zapakowany do waorków. Mączniak orawdziwy powoduje,mze głownie na nowych orzyrostach jest biały nalot, trudno go pomylić z czymkolwiek.mczekam na mozliwośc pryskania ale ciagle zapowiadaja przelotne opady u mnie. Zakupiłam Amistar+Tospin i będe atakować żywopłot oraz bukszpany, ktore wygladaja podejrzanie...wszedzie panuje w tym roku grzyb : na rózach rozwinęła sie plamistośc w tydzień, magnolia cała w czarne kropki, graby. Wredne deszczowe i gorące lato zawsze wywołuje taka inwazję grzybów.
Witam, proszę o pomoc przyszedł czas aby spod magnolii wywalić płożąc jałowce. Ale co nasadzić pod?
A to zdjęcie poglądowe.
Wiem, wiem magnolia za blisko domu ale tak już musi być, jak sadziłam nie miałam takiej wiedzy jak dziś
Dlaczego nie w stylu holenderskim? Bo Dżoany okolice obfitują w takie - wszystkie praktycznie na jedno kopyto - jedyny kolor to hortensje ogrodowe i klony japońskie. Na wiosnę rododendrony. Teraz wszędzie trawy - na rondach, przy ulicach, w przedogródkach. Nuuuuuudyyyyy
Dla nas nowe, ciekawe, a tamuj oklepane....
Gdyby Dżoana zrobiła takie zapłocie jak ma Danusia to byłby hicior na cały region
Mojemu synkowi też w donicy posadziłam pomidorki koktajlowe. Na początku zrywał zielone, ale teraz już tyko dojrzałe
Rozplenicy Rubrum nigdy nie miałam, a bardzo mi się podoba. Chyba się na nią skuszę
Bardzo podoba mi się u Ciebie połączenie jej z jeżówkami.
Madżenko z czym będziesz sadziła) posadziłaś brązową trawę?
Mam do Ciebie dwa pytania:
1. Czy po pierwszym kwitnieniu róże obcinasz tak samo jak wiosną?
2. W tym roku pierwszy raz zakwitła mi magnolia. Teraz ma takie małe pąki - pazurki tak jak przed kwitnieniem. Czy to są pąki na przyszły rok?
Patrzyłam na obie róże - podobają mi się, skopiuję zdjęcia i poprzymierzam
Joasiu, moje też chorują, najbardziej ta pnąca N N - plamistość, Louis odier ciągle ma żółte listki i opadają mu, pryskanie nie pomaga bo ciągle pada. mączniaka miala magnolia. Powinnam dzisiaj znowu polatać z opryskiwaczem ale po prostu mi sie nie chciało
Też obrywam chore liście i postawilam nawet sobie specjalna doniczkę żeby tam je skladać
Pracę domową odrobiłam, nawet z nawiązką
Rodek wypielony z trawy, duże koło zrobione To samo zrobiłam z azalią
Ph ziemi z magnolią pomiędzy 7 a 6
Przesadziłam z rabaty nr 1, która ma już tytuł "rodkowa" jałowce na rabatę, gdzie miałam miejsce
Mąż jak zrobi obrzeże przy domku, biorę się za nią
Toszko, a jaką szerokość jej zrobić, żeby było dobrze?
W końcu zrobiłam tak jak umiałam
Plan w skali 1cm= 1m
+/- 5 m hehehe... żartuję oczywiście
Legenda:
T - tuje
M - magnolia
J - jabłoń
C - czereśnia
B - bukszpan
C - cis
S- sosna
R - rabata
Rabata nr 6 i 7 w tej chwili kwiaty jednoroczne.
Linie kreseczki to wąskie ścieżki. Między rabatą z pergolą a szklarnią, miejsce na warzywnik, zapomniałam zaznaczyć
Przy kompostowniku jest skalniak zarośnięty zielskiem utworzony na gruzowisku, oczywiście do likwidacji
Dziewczyny ( i chłopaki ) zrobiłam jak potrafiłam, jak coś to pytajcie
Na pierwszy rzut chciałabym obsadzić alejkę i rabatę nr 1
Jestem otwarta na Wasze sugestie
Na magnolii wygląda mi to na mączlika -zdjęcia niewyraźne, ale tak domniemywam. Walkę trzeba natychmiast podjąć, bo to trudny przeciwnik. Poproś śmiało Mazana o radę. Ja w opryskach nie jestem mocna.
Toszka, a teraz poradź 1 miskant mi umiera jak go ratować.
2 problem to moja magnolia Gene oberwałam jej listki, spryskałam topsinem i na nowych liściach znowu to samo Takie białe coś i tylko na spodzie liści.