Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nadzieja na spełnienie marzeń 16:35, 12 paź 2011

Do góry
Ok, poprawiłam nieco projekt i mam troche pytań

Patrząc od lewej:
czy pod te hortensje trzeba jakos szczególnie przygotować podłoże, np zakwasić? A może wybrac inny kolor? Jak wysokie urosną i czy trawka ich nie zasłoni?

Ilex `Golden Gem` - nie wiem czy mi pasuje tu kolor żólty - chyba że wpada w zieleń, niestety nie widziałam go na żywo...

stożek - no własnie, jaki? Podoba mi się świerk biały `Daisy`s White` ale wydaje mi sie za mały. Gdzie szukać czegoś wiekszego?

Zamieniłam powojnika za radą Danusi - nie mogłam znaleźć Carex morrowii "Evergold" - biały, czy ktoś mnie oswieci zdjeciem? Jak wysokie muszą być kule bukszpanu aby ładnie wyłaniały sie z tej trawy?

W ogóle tu nie jestem pewna co do ilości - może dodac jeszcze 2 kule większe? na rysunku troche proporcje sa przeklamane i tam jest dużo wiecej miejsca

A czy ten miłorząb nie bedzie za niski - może dac tu za radą kaisog1 drzewko - wisnie `Umbraculifera` zawsze mi sie podobała ale wolałabym np głóg `Paul`s Scarlet` - czy mozna go strzyc aby uzyskac ładną kulkę?

Dalej za żurawką `Sparkling Burgundy` dać jeszcze inny kolor?

przepraszam za ten ogrom pytań ale tak si zakreciłm, że najchetniej zmieniłabym zawód - strasznie wciąga
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 16:21, 12 paź 2011

Do góry
Pięknie, bo słonecznie w ogródku, aż chce się trochę zmęczyć, więc zalążek wrzosowiska zrobiłam

i obwódkę z czyśćca wełnistego

Hosta od Danusi pięknie kwitnie
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:51, 12 paź 2011

Do góry
Oj malo ostatnio czasu na wpisy, ale też niewiele się dzieje. zamawiam róże (jednak w rosarium), a dziś zamierzam sadzić cebulowe i w związku z tym pytanie

Czy szafirki wyjdą spod tojeści rozesłanej? Chciałabym dość gęsto posadzić je tutaj - przed bukszpanami między tojeścią:

no i jak potem z wyciąganie za parę lat cebulek - nie zniszczy to tojeści?

Czy na wrzosowisko dać mieszankę krokusów w kolorach - zółty, paskowany biały i niebieski czy tylko klasyczne niebieskie/fioletowe?

I co sądzicie o przesadzeniu jodły w utworzone z tyłu koło ze żwirkiem (tam gdzie teraz kształt pólkola z kostki i trawa), a w miejscu jodły np. śliwa wiśniowa? A rododendrony zamiast po brzegach to "rozrzucić" między wrzosy teraz?
Rajski ogród Ani 14:26, 12 paź 2011

Do góry
Podglądam Cię Aniu....a tu cisza....
Mój kawałek raju 14:09, 12 paź 2011

Do góry
Aniu,od rana masz zapewnione zajęcie na cały dzień.
Cztery łapki - zwierzęta domowe 13:16, 12 paź 2011

Do góry
Basiu mimo smutku uważam,że to była dobra decyzja.
W ostatnie święta u mnie w domu były 3 psy. Mój największy wiadomo, biały west mojego brata, a najmniejszy biedulek dopiero kupiony jako prezent dla rodzinki bratowej (niestety zachorował i zdechł już).
Największy ubaw był z tego, że mój duży pies podskakiwał i bał się chodzić obok małego żeby go nie nadepnąć, aż się czasami chował i uciekał, żeby mały się nie zbliżał. Jaka tolerancja
A biały to mała zadziora, skubnie czasem każdego.

Biedula stała i gapiła się zdziwiona
Ogródek do przeróbek ;) 12:58, 12 paź 2011

Do góry
Witam ponownie przyszedł mi do głowy jeszcze taki pomysł dotyczący tej cześci rabaty
pierwszy pomysł jaki miałam- przed żółtymi tujami dać żywopłocik z bukszpanu i obok po prawej albo jeddeloch albo nidiformis

ale wpadłam na coś chyba lepszego (z pewnością bardziej praktycznego )

1-jaśminowiec
2- tawuły (chce zrobić tam takiego zawijaska- pokaże jeszcze)
3- sosny piramidalis
4- hortensje (myślałam o limelight lub anabelle)
5- tuje europa gold
6- tuje smaragd
7- buk purple fountain
8- rododendrony (calsap albo cunningham's white)

pomocy!!!
Testowe dodawanie zdjęć 12:48, 12 paź 2011

Do góry
Podejście drugie, raz dodałam zdjęcia i nigdzie ich nie ma, pewnie coś źle zrobiłam, czy zrobiłam " wyślij"?

Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:21, 12 paź 2011

Do góry
Sluchajcie, a gdyby tak sloneczniczka wymienic na hortensje? Dobrze by bylo? Zarazilam sie hortensjami okrutnie.
Tu gdzie te biale kulki naniesione.
I teraz czy ta hortenska to jedna czy trzy. Za duzo miejsca tam nie ma a i drzewka rosna. Pod hortensja ulozylabym to co mam czyli szalwie omszona fioletowa i na samiuski front odmiane biala. Szalwie chce zostawic dla pszczol.

Licze na Wasze opinie, bo w sobote planuje za rada Hani wycinac suche badyle i porzadkowac rabate kolorystycznie (czyli to co mam przemieszane fioletowo-biale uporzadkowac, fiolet w tyl, bialy do przodu) wiec moglabym tez do soboty zakupic hortensje i ja zasadzic w miejsce sloneczniczka.
Pomozcie, prosze
Cztery łapki - zwierzęta domowe 11:20, 12 paź 2011

Do góry
To może i ja przedstawię moją Sunię?
Nasza psia córka ma na imię Lunka, jest z nami niespełna 3 lata, przyniosłam ją marcu 2009 pod kurtką, malutkie czarne stworzenie.

Krótko potem postanowiliśmy powiększyć psie stado i do rodziny przybyła Jaga, szorstkowłosa suczka

Były słodkimi psimi siostrami

Niestety do czasu
Jaga wydawała sie poczciwym misiem, była taką przylepą a gdy zbliżała się do 2 urodzin zaczęła być bardzo zaczepna w stosunku do Luny, zaczęły się bójki a potem polała sie krew Gdy doszło do tego, że nie mogliśmy ich rozdzielić a potem zatamować krwi tryskającej z uszu Luny, zapadła koszmarna dla nas decyzja, szukamy domu dla Jagi. Nie szukaliśmy długo, psa myśliwskiego z papierami chętnie przyjął myśliwy a ja od tamtej pory mam kaca moralnego To stało się w kwietniu b.r. a ja ciągle mam wyrzuty sumienia, że skazałam dzieci i nas wszystkich na to wszystko niefrasobliwa decyzją wziecia drugiego psa
Teraz jest z nami sama Lunka.
m.m.m - mój misz-masz. 11:19, 12 paź 2011

Do góry
Jaka wspólna zależność.
Przejśie pod tym prasolem jest utrudnione, a nawet niebezpieczne, bo coś może się do brody przykleić , lub spaść na głowę.

Pogaduchy skowronków 10:43, 12 paź 2011

Do góry
Witajcie.Ja już się załatwiłam, okropny ból głowy, łzy z oczu i tona chusteczek koło mnie. Wczoraj zbierałam orzechy i pograbiłam liście pod orzechem i zapalenie zatok mnie dopadło. Fakt, że wczoraj w Iwoniczu okropnie wiało, ale tyle pracy w ogrodzie, że nie mogłam usiedzieć w domu, a teraz będę przymusowo patrzeć przez szybę.
Danusiu, dziękuję za wklejenie fotki trzmieliny oskrzydlonej. Chyba uratowałaś od zagłady ten krzaczek, który jest u mnie.Przyniósł go mąż z pracy, gdzie likwidowano skwerek pod parking i wszystko co tam rosło pozwolili zabrać pracownikom. Ponieważ rośnie wolno, nie kwitnie, już to coś miałam wyrzucić.Nagle Twoja Danusiu fotka i olśnienie, że to może być trzmielina. Wklejam fotki i czekam na potwierdzenie.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:28, 12 paź 2011

Do góry
jakiś czas temu poobcinłam kwiaty w żurawkach i proszę ile znowu mają kwiatów
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:26, 12 paź 2011

Do góry
przygruntowne przymrozki i opady śniegu przepowiadają u mnie w piątek/sobotę co zrobić z różami? przykrywać? one jeszcze kwitną, ba mają nowe pączki...

Nietypowo :D Balkon... 09:51, 12 paź 2011

Do góry
Przyjechały moje donice

Po odpakowaniu

Nie jest to dzieło sztuki Śmieszy mnie to, że na kazdym zdjęciu mają inny kolor a w rzeczywistości są identyczne Wymagają pomalowania jeszcze raz (przynajmniej moim zdaniem) i wygładzenia papierem gdzie niegdzie.

A teraz najlepsze.... za te donice o wymiarach:
120cm(długość) X 50cm(szerokość) X 40cm(wysokość)
87cm(długość) X 45cm(szerokość) X 40cm (wysokość)
50cm(długość) X 45cm(szerokość) X 55cm (wysokość)

zapłaciłam 300 zl już z transportem
Szczerze mówiąc spodziewałam się jakiegoś bubla a tu proszę... całkiem nieźle
W bagażniku mam styropian na ocieplenie (przywieziony z Kubusiowa ) i muszę pojechać po farbę i agrowlókninę
Ogród Dominiki 09:36, 12 paź 2011

Do góry
A teraz to, co bardzo lubicie: historyczne zdjęcia, tzw. "przed". Mam tylko kilka, bo straciłam dysk ze zdjęciami z budowy. Na szczęście parę fotek miałam skopiowanych.

Pierwszy sezon rabaty pod latarnią: pustka nad pustkami

Świerki serbskie w pierwszym sezonie po sadzeniu:
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 09:20, 12 paź 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Październikowe dylematy.

Jesień nadeszła szybkimi krokami
Temperatura 30 i bezchmurne niebo - już za nami.
Kwiaty jeszcze pięknie kwitną - mimo wszystko
Czy już pora aby ich dać na palenisko ?

Liście opadają z brzozy i aronii
Grabić czy czekać aż orzech ich dogoni.
Danusia zaleca - grabić na bieżąco
Ale na dworze nie jest za gorąco!

Czy mam już ubrać grubą koszulę i gacie
Czy dalej paradować w letniej szacie ?
W niedzielę też miałem problem z gustem
Skreślić tego z wąsami czy tę z dużym biustem ?

Nadzieja na spełnienie marzeń 09:11, 12 paź 2011

Do góry
butterfly napisał(a)
Wczoraj miałam jeszcze napisac ale zaniemówiłam z zachwytu jak zobaczyłam najnowsze zdjecia z ogodu z lustrem - napisać PIEKNIE to za mało.

Danusiu, guru moje ogrodnicze - dziekuję za migdałka tylko powiedz mi kochana w które miejsce go przesadzic aby juz to było na stałe...

Danusiu, nie będe ukrywać, ze na Twoją radę licze najbardziej...

Już podpowiadam:

Zamiast żurawki Palace Purple - Sparkling Burgundy.
Nie wiem, czy Zebrinus, jest mało "mgiełkowaty" a może cieńszy? albo Carex Ice Dance?

Trawa nie musi być tak wysoka. Och nie... widzę że jest Ilex crenata- no to musi być wysoka. No to Morning Light, jest cieniutka.

Odradzam Clematis tutaj, zarośnie na bukszpany kulki. Zamiast tego Carex morrowii "Evergold" - biały.

Reszta chyba będzie dobrze. Nie sadź tylko H. Palace Purple, ona w sumie jest najbrzydsza ze wszystkich bordowych.
Ogród z lustrem 09:02, 12 paź 2011

Do góry
Bardzo podoba mi się taki sposób docinania roślin okrywowych

Ogród z lustrem 08:52, 12 paź 2011

Do góry
Gdyby tam miały być irgi, posadziłabym je dalej, między trawami. Wtedy stworzyłyby rodzaj "zielonego trawnika" z którego wyrastają miskanty. Byłyby cięte w momencie zbliżania się do wrzosowiska. Coś jak tutaj.

Listopad

Wrzesień

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies