Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:35, 15 cze 2020

Do góry
CD

Ptasi gaj 21:50, 15 cze 2020

Do góry
Nie powiem nazwy dostałam w prezencie na Dzień Matki.
Wiem jak wygląda poszperam na forum to napusze o ile mają nazwy.

Ptasi gaj 21:00, 15 cze 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Ścięłam kocimiętkę wyrosła ponad miarę i zasłaniała róże bonici tak być nie mogło. Odrośnie będzie mniejsza. W przyszłym roku trzeba będzie wcześniej ściąć jak będzie miała ok 30-40 cm

Na pierwszym planie trawa siux posadziłam dalie, ale nie wychodzą

Ela ,
super ,
ale upatrzyłam łubin ,
jaki ma boski kolor ,
pamiętasz może nazwę ?
Ptasi gaj 20:12, 15 cze 2020

Do góry
CD

Zaczyna kwitnąć piękna róża. Nie wiem co robić ma kilka łodyg na ok 1,5 m i później ma peruczke w kwiatach a dół goły. Może ją przyciąć od spodu jeszcze to muszę przemyśleć

Oliwia ładna ale szału nie ma czekam na większy krzaczek po lewej. Po prawej new dawn

Róża która ma dziwny środek przy rozkwicie a później wygląda jak obok

Ptasi gaj 19:58, 15 cze 2020

Do góry
Kim napisał(a)
Elu u Ciebie zawsze pięknie cokolwiek nie pokażesz to wszystko zachwyca
Piękny dojrzały ogród
Pozdrawiam ❤

Dzięki Bożenka staram się.

Jeszcze kilka fotek

Ptasi gaj 19:50, 15 cze 2020

Do góry
CD

Przepiękne lipy pachnące zapach w całych Łazienkach. Poza parkanem URM aleja Lipowa nozdrza szaleją.

Miejski ogródek ziolowo-warzywny

Ptasi gaj 19:41, 15 cze 2020

Do góry
CD

Czy ktoś zna nazwę tej rośliny po lewej

Ptasi gaj 19:37, 15 cze 2020

Do góry
Mirka napisał(a)
Też mam Elu winogrona dwie odmiany i dopiero w tym roku posmakuję może owoców
Ambrowca i chcę sobie kupić ale jak on taki pijak to nie wiem hmm.
U mnie pięknie rośnie oregano mam wielką kępę do podziału na wiosnę . Może też na żywopłot

Posialam oregano. Zawsze podziwiam wszystkich którzy kupują na targu tyle zielonych ziół. Jedynie bazylia jest dla mnie zjadalna no i jeszcze tymianek. Wolę jednak te z torebek. Nie mogę na moje kubki smakowe sama się chwaleni wszystko dobrze doprawiam, ale zioła zielone mi nie leżą.

Może trzeba to przełamać. wybieram siena bazarek kupić zioła w doniczce chociażby dla zapachu.

Mam już tunel foliowy pomidorki rosną kwitną. Mam stracha aby się tylko udały. Posialam tam bazylię i dosiewam co 2 tygodnie, pietruszkę i buraki,koper.
Wczoraj jeszcze posiałam ogórki trudno ciepło jest będą późniejsze.

Dzisiaj z konieczności byłam w Łazienkach pusto ludzi jak na lekarstwo tylko obcokrajowcy więcej wiewiorek niż ludzi. To można spacerowac

Piękne kępy pod drzewami bluszczu zimozielonego lśniącego

Rabaty przed pomarańczarnia jedne rośliny przekwitają drugie zbierają się do kwitnienia

Ptasi gaj 11:51, 15 cze 2020

Do góry
CD

Ścięłam kocimiętkę wyrosła ponad miarę i zasłaniała róże bonici tak być nie mogło. Odrośnie będzie mniejsza. W przyszłym roku trzeba będzie wcześniej ściąć jak będzie miała ok 30-40 cm

Na pierwszym planie trawa siux posadziłam dalie, ale nie wychodzą

Ptasi gaj 11:41, 15 cze 2020

Do góry
Winogrona wyjątkowe w tym roku o ile nie przyjdzie jakaś zaraza odstukac
Hyzop nie specjalny zapach ale bardzo dekoracyjny. Wiosna rozsadzilam i mam kilka kep. Można go prowadzić jak żywopłot niski nie ma z nim problemów chorobowych też robactwo go unika.

Pierwszy raz kwitną lipy u mnie są duże i takie zdziwieni
Ambrowiec wąski potrzebuje dosyć sporo wody przynajmniej u mnie. Klapka liście to oznaka, że ma sucho. Często to się zdarza mimo podlewania.

Za wysoko wyrosły prawie 1 metra

Ptasi gaj 23:36, 14 cze 2020

Do góry
Dzisiaj trochę lżej od upalow. Trzeba było trochę podlać ziemia szybko wysycha. Szczególnie te rośliny które mają płytki system korzeniowy.
W tym roku bardzo niedobrze wschodzą wysiane nasiona. Cynie obgryzly chyba slimaki. Dalie się trzymaja. Dalie wykopywane korzenie jeszcze nie wypuszczają jednym słowem niedobrze.

Na trawniku jaskier i kurdybanek się panoszy. Magnolia żółta zeschła się.

Ogród z uśmiechem 15:25, 14 cze 2020

Do góry
Witam Jolu

Mieć co kolwiek obok działki las, Kępa drzew to duży plus dla działki. Tak jak napisałaś ptaki zwierzęta traktują jak dalszy teren lepszy gorszy no salon i kuchnia.
Jak nas nie ma czują się jak u siebie przyjeżdżamy zaniepokojenie rozlega się krzyk. Pierwsze krzyki to bażanty chodzi o drodze i obserwują.

Jolu ładne fotki zazdroszczę wszystkim którzy potrafią robić foty detali.

Piękne fotki zaczynają już kwitnąć róże u mnie poślizg około tygodnia. Różnie się zbierają niektóre mają malutkie paczusie.

Tylko chwasty rosną nie mają poślizgu.

Pozdrawiam

Zwierzaki są mądre, są tam, gdzie czuja się bezpiecznie.
Czasami jest i tak, ze jak wychodzę do ogrodu to drą się, ze im przeszkadzam
Zdjęcia to taki dodatek do przyjemności posiadania ogrodu. Czas zatrzymany na trochę dłużej
Róże tez dopiero startują u mnie, jeszcze kilka dni na pewno muszę poczekać. W porównaniu do ub roku są jednak później. A chwasty to wszędzie radzą sobie świetnie.
Ptasi gaj 11:04, 14 cze 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

U mnie jest ten łowny.
O widzisz, tataraku nie mam.Trzeba będzie o nim pomyśleć.

A wiesz co możesz zrobić tak mi przyszło do głowy teraz.

Zrób obok stawu oczko z przepustem wody ze stawu nie musi być bardzo głębokie ok 80 cm lub płytsze i tam będziesz mogła sobie roślinki sądzić . Między stawem i oczkiem wstawić siatkę. To jest naturalny zbiornik?
Będzie to dobrze wyglądało przemysl to Aniu.
Ptasi gaj 10:55, 14 cze 2020

Do góry
zawitka napisał(a)
Duże to oczko masz chyba take większe łatwiej utrzymać?????/

Taka roznica, że wszystkiego trzeba więcej - czasu, czyszczenia, roślin jedzenia dla ryb, preparatów teraz bp kupiłam 3 litry ekstraktu z słomy jeczmiennej. 1 but kosztuje 95 zł. Preparat przeciw glonom teraz nie ma bo jest chłodniej w zeszłym roku masakra woda ciepła i zaczęły się mnożyć.
Nawe rosliny nie pomogą jak oczko mam w słońcu.
W kazdym razie Jach chcesz aby dobrze wyglądało trzeba mieć oczy wszędzie, doglądać i zasuwać.
Jeszcze do oczek rządzący +++ nie dają.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 08:28, 14 cze 2020

Do góry

Moje rybki nie jedzą roślin. Wiem że niektóre potrafią wszystko zjeść. Jeżeli to staw łowny to bez sensu lilie.
Możesz tatarak posadzić który ładnie pachnie.

U mnie jest ten łowny.
O widzisz, tataraku nie mam.Trzeba będzie o nim pomyśleć.
Ogród z uśmiechem 08:23, 14 cze 2020

Do góry
Witam Jolu

Mieć co kolwiek obok działki las, Kępa drzew to duży plus dla działki. Tak jak napisałaś ptaki zwierzęta traktują jak dalszy teren lepszy gorszy no salon i kuchnia.
Jak nas nie ma czują się jak u siebie przyjeżdżamy zaniepokojenie rozlega się krzyk. Pierwsze krzyki to bażanty chodzi o drodze i obserwują.

Jolu ładne fotki zazdroszczę wszystkim którzy potrafią robić foty detali.

Piękne fotki zaczynają już kwitnąć róże u mnie poślizg około tygodnia. Różnie się zbierają niektóre mają malutkie paczusie.

Tylko chwasty rosną nie mają poślizgu.

Pozdrawiam

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:02, 14 cze 2020

Do góry

Zawitka co ty piszesz, że wsadzasz odlamana gałązkę do ziemi i się przyjmuje/odrasta? Chętnie bym też tak zrobiła
Chce nawet dzisiaj przychylić gałązkę do ziemi aby się ukorzeniła.

Piękne derenie. Ale już się nie poddaje zakupom żadnym krzaków Mam ich dużo potem mam cięcia od groma. Kupując niektóre krzaki za bardzo się przejechałam przereklamowane. Np kupiłam bzy dzikie o ciemnych liściach. Rosną duże, ale szału nie ma. Mają tyle mszyc że czarne łodygi więcej niż róże.

Pozdrawiam

Tak naprawdę robię jak potrzebuję czegoś co mi się podoba i rzadko mi się nie udaje .Dlatego tak pisze po prostu mam rekę do roslin.

Z mszycami tez prowadzę nie walkę a wojnę bo nic by nie zostało .
Przerabianie ogródka pod swój gust 22:59, 13 cze 2020

Do góry

Kasiu bardzo ładny a jaki gęsty. Czy on w cieniu rośnie w tym miejscu.
Mam też bez ale ma tyle mszycy, że mi się go odechciewa. Będę go chciała przesadzic. Ja mojego ciekami w zeszłym roku. Jeszcze mam innego ten też ładny wyprostowane pionowe pędy.
Jak zakwitnie to dam znać.

Pozdrawiam

Szczerze, to nie wiem, jakie to stanowisko, bo tylko tamtedy przechodzilam, ale rosl w cieniu duzych drzew.
Ptasi gaj 22:46, 13 cze 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ale cudne masz te lilie wodne.
Ja o nich myślałam ale mi odradzono.
Ale mamy rybki i mogą nam je wszystkie zjeść .
Trudno, niech będą rybki.Coś dla męża musi być.
Ja mam kwiatki.

Moje rybki nie jedzą roślin. Wiem że niektóre potrafią wszystko zjeść. Jeżeli to staw łowny to bez sensu lilie.
Możesz tatarak posadzić który ładnie pachnie.
Dębowe zakątki 20:54, 13 cze 2020

Do góry
Wyczytałam u Ani Zielony zakątek z Antonówka że masz biedule Patriot. U mnie rosną jak na drożdżach. Może w złym miejscu masz posadzone.
Mimo, że masz większe doświadczenie z hostami doradzam przesadź.

Żebym wiedziała, że tak u mnie dobrze rosną już bym je dawno polubiła.
Każda jedna wsadzę i bardzo dobrze rośnie fakt, że je podlewam i mają zawsze wilgotno takie duże listowie skądś musi wilgoć czerpać.

Pozdrawiam

Mam też kaktusy syna jak był mały uparł się w obi, że on takiego chce. Wszystko dobrze jak był mały teraz duże są bo to 2 szt aż strach ich dotknąć bo kolce długie.
Też trzymałam zawsze na dworze ale wynoszenie i wnoszenie to problem duży.

Dokładnie tak, mój Patriot jest bardzo bidny.I już go tydzień temu przesadziłam.Stoi w miejscu.Albo pójdzie do przodu albo padnie.
Wtedy kupię drugiego.
Ja cienie dla host nie mam.I tak sobie dają radę.
Fajnie i dobrze,że twój Patriot tak ci dobrze rośnie.Pozazdrościć. to piękna hosta.
Jak im tak dobrze u ciebie to może powiększyć swoją kolekcję do innych odmian ??
Spadki roślin po dzieciach.To tak szkoda go jak już jest i trzeba się zająć.
O to masz jakiej kujące kaktusy.Ten mój to nie kujący. Wierzchołki ma delikatne, można go głaskać.
A opuncję kiedyś miałam i już jej nie chce.Wiecznie pokuta byłam.
Ja oprócz tego to jeszcze tylko aloesy mam.

Hosta June

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies