Zaczyna kwitnąć piękna róża. Nie wiem co robić ma kilka łodyg na ok 1,5 m i później ma peruczke w kwiatach a dół goły. Może ją przyciąć od spodu jeszcze to muszę przemyśleć
Oliwia ładna ale szału nie ma czekam na większy krzaczek po lewej. Po prawej new dawn
Róża która ma dziwny środek przy rozkwicie a później wygląda jak obok
Posialam oregano. Zawsze podziwiam wszystkich którzy kupują na targu tyle zielonych ziół. Jedynie bazylia jest dla mnie zjadalna no i jeszcze tymianek. Wolę jednak te z torebek. Nie mogę na moje kubki smakowe sama się chwaleni wszystko dobrze doprawiam, ale zioła zielone mi nie leżą.
Może trzeba to przełamać. wybieram siena bazarek kupić zioła w doniczce chociażby dla zapachu.
Mam już tunel foliowy pomidorki rosną kwitną. Mam stracha aby się tylko udały. Posialam tam bazylię i dosiewam co 2 tygodnie, pietruszkę i buraki,koper.
Wczoraj jeszcze posiałam ogórki trudno ciepło jest będą późniejsze.
Dzisiaj z konieczności byłam w Łazienkach pusto ludzi jak na lekarstwo tylko obcokrajowcy więcej wiewiorek niż ludzi. To można spacerowac
Piękne kępy pod drzewami bluszczu zimozielonego lśniącego
Rabaty przed pomarańczarnia jedne rośliny przekwitają drugie zbierają się do kwitnienia
Ścięłam kocimiętkę wyrosła ponad miarę i zasłaniała róże bonici tak być nie mogło. Odrośnie będzie mniejsza. W przyszłym roku trzeba będzie wcześniej ściąć jak będzie miała ok 30-40 cm
Na pierwszym planie trawa siux posadziłam dalie, ale nie wychodzą
Winogrona wyjątkowe w tym roku o ile nie przyjdzie jakaś zaraza odstukac
Hyzop nie specjalny zapach ale bardzo dekoracyjny. Wiosna rozsadzilam i mam kilka kep. Można go prowadzić jak żywopłot niski nie ma z nim problemów chorobowych też robactwo go unika.
Pierwszy raz kwitną lipy u mnie są duże i takie zdziwieni
Ambrowiec wąski potrzebuje dosyć sporo wody przynajmniej u mnie. Klapka liście to oznaka, że ma sucho. Często to się zdarza mimo podlewania.
Dzisiaj trochę lżej od upalow. Trzeba było trochę podlać ziemia szybko wysycha. Szczególnie te rośliny które mają płytki system korzeniowy.
W tym roku bardzo niedobrze wschodzą wysiane nasiona. Cynie obgryzly chyba slimaki. Dalie się trzymaja. Dalie wykopywane korzenie jeszcze nie wypuszczają jednym słowem niedobrze.
Na trawniku jaskier i kurdybanek się panoszy. Magnolia żółta zeschła się.
Zwierzaki są mądre, są tam, gdzie czuja się bezpiecznie.
Czasami jest i tak, ze jak wychodzę do ogrodu to drą się, ze im przeszkadzam
Zdjęcia to taki dodatek do przyjemności posiadania ogrodu. Czas zatrzymany na trochę dłużej
Róże tez dopiero startują u mnie, jeszcze kilka dni na pewno muszę poczekać. W porównaniu do ub roku są jednak później. A chwasty to wszędzie radzą sobie świetnie.
A wiesz co możesz zrobić tak mi przyszło do głowy teraz.
Zrób obok stawu oczko z przepustem wody ze stawu nie musi być bardzo głębokie ok 80 cm lub płytsze i tam będziesz mogła sobie roślinki sądzić . Między stawem i oczkiem wstawić siatkę. To jest naturalny zbiornik?
Będzie to dobrze wyglądało przemysl to Aniu.
Taka roznica, że wszystkiego trzeba więcej - czasu, czyszczenia, roślin jedzenia dla ryb, preparatów teraz bp kupiłam 3 litry ekstraktu z słomy jeczmiennej. 1 but kosztuje 95 zł. Preparat przeciw glonom teraz nie ma bo jest chłodniej w zeszłym roku masakra woda ciepła i zaczęły się mnożyć.
Nawe rosliny nie pomogą jak oczko mam w słońcu.
W kazdym razie Jach chcesz aby dobrze wyglądało trzeba mieć oczy wszędzie, doglądać i zasuwać.
Jeszcze do oczek rządzący +++ nie dają.
Mieć co kolwiek obok działki las, Kępa drzew to duży plus dla działki. Tak jak napisałaś ptaki zwierzęta traktują jak dalszy teren lepszy gorszy no salon i kuchnia.
Jak nas nie ma czują się jak u siebie przyjeżdżamy zaniepokojenie rozlega się krzyk. Pierwsze krzyki to bażanty chodzi o drodze i obserwują.
Jolu ładne fotki zazdroszczę wszystkim którzy potrafią robić foty detali.
Piękne fotki zaczynają już kwitnąć róże u mnie poślizg około tygodnia. Różnie się zbierają niektóre mają malutkie paczusie.
Moje rybki nie jedzą roślin. Wiem że niektóre potrafią wszystko zjeść. Jeżeli to staw łowny to bez sensu lilie.
Możesz tatarak posadzić który ładnie pachnie.
Dokładnie tak, mój Patriot jest bardzo bidny.I już go tydzień temu przesadziłam.Stoi w miejscu.Albo pójdzie do przodu albo padnie.
Wtedy kupię drugiego.
Ja cienie dla host nie mam.I tak sobie dają radę.
Fajnie i dobrze,że twój Patriot tak ci dobrze rośnie.Pozazdrościć. to piękna hosta.
Jak im tak dobrze u ciebie to może powiększyć swoją kolekcję do innych odmian ??
Spadki roślin po dzieciach.To tak szkoda go jak już jest i trzeba się zająć.
O to masz jakiej kujące kaktusy.Ten mój to nie kujący. Wierzchołki ma delikatne, można go głaskać.
A opuncję kiedyś miałam i już jej nie chce.Wiecznie pokuta byłam.
Ja oprócz tego to jeszcze tylko aloesy mam.