Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Księżycowy... 10:09, 29 sie 2016

Do góry
Oto moja magnoliowo-hortensjowa. Limki marniutkie, ale były tanie i liczę, że gdy o nie zadbam, to pięknie mi się odwdzięczą. Tutaj z przodu będą jeszcze turzyce Evergold. Derenie, które rosną przy płocie, trafią na brzozową, a tu wzdłuż płotu będzie grabowy żywopłot. Za pierwszą magnolią "Orchid" posadzone są tawuły szare, które lubimy za ich pokrój, następnie magnolia "Leonard Messel" i znowu szpaler Limek, podsadzonych imperatą Red Baron (pomiędzy nimi trzecia magnolia "Rustica Rubra"). Przed magnoliami, na linii traw, planuję bukszpanowe żywopłociki. Cała ta rabata ma około 23 metrów i łączy się z prawą bylinową "eLką": w kącie wylądował perukowiec, rozdzielony od hortensji miskantami Morning Light.

Marzenie o zielonym zakątku. 10:13, 25 sie 2016

Do góry
Zrobiłam odręczne szkic
1 tuja szmaragd
2 magnolia ( zostanie)
3 kratka na której rośnie bluszcz
4 tuje kuliste (pod garażem do zmiany)
5 na wiosnę ma powstać drewutnia
6 nieszczęsne swierki
7 jałowiec
8 grill
9 piaskownica
10huśtawki
basen i trampolina średnica 4 M
7 i 8 w przyszłym tygodniu ma byc decyzja z gminy.

Mój zakątek - początki 07:40, 25 sie 2016

Do góry
Magnolia, klon jap., ambrowiec, grujecznik.
Brzoza jest trudnym sąsiedztwem bo panoszą się jej korzenie i wypija bardzo dużo wody.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:41, 24 sie 2016

Do góry
hindsight napisał(a)
Wpadłam zobaczyć, czy coś się juz wykluło

Magnolia też byłaby moim faworytem, one mają tendencję do wielopienności. Można posadzić białą liście są duże, więc chyba łatwiej sprzątać. Z kolei graba można przycinać mocno, jakby za bardzo urósł.

Dlatego bardziej grab mi się widzi
Mój zakątek - początki 20:47, 24 sie 2016

Do góry
Halo halo pytanie Co lepsze na tą kwaśną rabatę brzózki szczepione czy magnolia?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:36, 24 sie 2016

Do góry
Wpadłam zobaczyć, czy coś się juz wykluło

Magnolia też byłaby moim faworytem, one mają tendencję do wielopienności. Można posadzić białą liście są duże, więc chyba łatwiej sprzątać. Z kolei graba można przycinać mocno, jakby za bardzo urósł.
Zielonym do góry... :) 13:09, 24 sie 2016

Do góry
Konieczki, jaka cudna robota zrobiona!
Zazdroszczę szczerze.
Może i ja się kiedyś doczekam ( w tym sezonie nie wiem czy cokolwiek się zdarzy, eM ma coraz większy kłopot z kregosłupem, nie wiem dokąd to prowadzi).
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:21, 23 sie 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Renia - to magnolia u mojej Mamy:

to mój klon strzępiastokory /cynamonowy/ - Siakowa kupiła klony u mnie. Byłyśmy razem na zakupach.

A to klon, który był kilka lat temu powodem mojej decyzji o jego posiadaniu.

Zanim kupiłam ŚŚ brałam pod uwagę magnolie
Boję się trochę, że będą przemarzać ...
A ten klon jest piękny ... tylko jak kupię taki mały to czy ja doczekam widoku tej niepowtarzalnej kory? i kiedy jego korona zasłoni mi tą wielką ścianę?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:15, 23 sie 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
A mi polecała go Magnolia ale ja potrzebowałam drzewa z wysoką koroną, a cynamonowe najpiękniej wyglądają właśnie jako wielopienne. Piszą że do 15 metrów rośnie. Bogdzia nim się zachwycała ostatnio gdzieś na jakimś wyjeździe, a ja u SZmitów. Mają cudny okaz i małe w sprzedaży

Nie mówię nie ... bo to jest piękne drzewo ... chociaż to 15 m trochę mnie przeraża
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:06, 23 sie 2016

Do góry
Renia - to magnolia u mojej Mamy:

to mój klon strzępiastokory /cynamonowy/ - Siakowa kupiła klony u mnie. Byłyśmy razem na zakupach.

A to klon, który był kilka lat temu powodem mojej decyzji o jego posiadaniu.

Tu narazie jest ściernisko... 21:19, 23 sie 2016

Do góry
U mnie tez magnolia kwitnie , kwiatów nawet sporo ale między liscmi to juz nie ten efekt co wiosną.
Tu narazie jest ściernisko... 18:55, 23 sie 2016

Do góry
Magnolia powtarza kwitnienie. Nie jest to może jakiś szał ale miło popatrzeć.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:41, 23 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Piękne
Kiedyś mi je polecałaś a ja poszłam w ŚŚ A jakie one wysokie potrafią rosnąć? I gdzie takie dostać?!!
A mi polecała go Magnolia ale ja potrzebowałam drzewa z wysoką koroną, a cynamonowe najpiękniej wyglądają właśnie jako wielopienne. Piszą że do 15 metrów rośnie. Bogdzia nim się zachwycała ostatnio gdzieś na jakimś wyjeździe, a ja u SZmitów. Mają cudny okaz i małe w sprzedaży
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:52, 23 sie 2016

Do góry
nic nie wsadzaj za hortensje- nie ma tam duzo miejsca.
Może lepiej zamień budleję - daj ją w prawo tam gdzie najwięcej miejsca, zamień miejscami z hortensjami.
Ja bym z przodu coś niewielkiego dała- trawy czy byliny- nie wiem jaki styl lubisz, jaki masz ogród.
Może np rozchodniki okazałe, lub czyściec wielkokwiatowy, bodziszek wspaniały....coś o ładnej kępie.
Wiesz że budleja jest dość bałaganiarska?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:13, 23 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

zeby po lewej było cos innego, np trawki?....wolałabym jednorodnie, albo z kostkami i miedzy nimi trawkami, żeby było spójnie. Ale nie upieram się.

ścieżka- rzucik potrzebny, żeby złapać proporcje, odległości do oceny

To ja sie nie upieram ... mogą być same bukszpany ... em będzie happy
Od tarasu do wgłębnika jest 14m szer 7,5m (wgłębnik ma 6m szer). Plan mogę zrobić wieczorkiem Już i tak jestem Ci bardzo wdzięczna

PS Kochana jesteś
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:09, 23 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A tak?

Zasłonięta ściana mega mi się podoba
A co myślisz o ścieżce z płyt od tarsu do wgłębnika? i czy żwirek lepszy ciemny czy jednak jasny?

zeby po lewej było cos innego, np trawki?....wolałabym jednorodnie, albo z kostkami i miedzy nimi trawkami, żeby było spójnie. Ale nie upieram się.

ścieżka- rzucik potrzebny, żeby złapać proporcje, odległości do oceny
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:06, 23 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Wielopniowe?

też mogą być, tylko wysokie. Np magnolia japońska. Tylko z koronami wyzej, ponad donicami
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:05, 23 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

no i ok. Po lewej tez taki cytrunkowy 'sznureczek. i tak z lewej z tyłu pod grabem tez można dać taki kwadrat buksowy pod grabem, a dalej juz to co na rabacie z fastigiatami

Podoba Ci się taka koncepcja? Zobacz jak fajnie dzieli się przestrzeń i ściana jest załonięta bez specjanego zasłaniania.

A tak?

Zasłonięta ściana mega mi się podoba
A co myślisz o ścieżce z płyt od tarsu do wgłębnika? i czy żwirek lepszy ciemny czy jednak jasny?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:00, 23 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Wiedziałam że jest Magnolia skoro tyle postow fajnie

Nooo fajnie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:41, 23 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Wiedziałam że jest Magnolia skoro tyle postow fajnie

cmok
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies