Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Sylwii od początku :) 16:37, 19 wrz 2011

Do góry

Ogród Sylwii od początku :) 16:32, 19 wrz 2011

Do góry

Ogród Sylwii od początku :) 16:27, 19 wrz 2011

Do góry
To moje zakupy :

Nasz mały, zielony świat. 16:05, 19 wrz 2011

Do góry
Teraz moje ulubione trwałe astry, jeszcze nie wszystkie kwitną, ale te, które zaczęły przedstawiam poniżej:

Nasz mały, zielony świat. 16:02, 19 wrz 2011

Do góry
Dzięki Haniu
Miskant nie ma być wysoki, on z tych niższych, ok. 90 cm, więc ściany nie stworzy, ale z jeżówkami powinien ładnie się komponować.
Tu jeszcze jedno jego ujęcie.
Pogaduchy skowronków 15:47, 19 wrz 2011

Do góry
Dzisiaj mam zaćmienie mózgu, proszę przypomnijcie mi jak nazywa się ta roślina. Szukam w necie i bez rezultatu.Przypomniałam sobie, a od czego masz dziewczyno "Ogrodowisko" i tylu znawców tematu.

Nasz przydomowy ogródek 15:02, 19 wrz 2011

Do góry
Mam dla Hani dobrą nowinę. Może ona przyczyni się do szybszej kuracji ?
Pamiętacie piwonię drzewiastą ?

Po przekwitnięciu - wg. zaleceń Hani obwiązałem 2 nasienniki (ukradłem Krysi rajstopy) i tak było do wczoraj .

Zauważyłem że nasienniki popękały , rozpakowałem i wyniki maaaaarne !!!

Jeden pusty całkowicie , a w drugim 2 nasionka (słownie dwa )

Haniu - podaj mi adres na PW i zaraz Ci je wysyłam. Życzę powodzenia w eksperymencie.
Nasz mały, zielony świat. 14:29, 19 wrz 2011

Do góry
Mój jasminowiec, który mimo wszystko został przy samej pergoli, żeby wiosną cieszyć nas swoim zapachem, chyba jest mi wdzieczny, bo na szczycie pędu rozwinął jeden pączek kwiatowy i pachnie cudnie.
Nasz mały, zielony świat. 14:27, 19 wrz 2011

Do góry
Bardzo mi się podoba ten afrykański miskant, pięknie wygląda w słonecznym świetle.
Motylkowi tez się podoba
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:26, 19 wrz 2011

Do góry
shrekol napisał(a)
Aniu poszukaj Heuchera Key Lime Pie ona dobrze znosi słońce ja mam ją na wystawie południowo-wschodniej przez cały sezon kilka listków jej tylko oberwałem pięknie się rozrosła no i ten kolor

Przemku, czy ta roślina na górze po lewej stronie to Hakone?
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 14:25, 19 wrz 2011

Do góry
Ja ostatnio gdzieś wyczytałam, że wrzesień-październik to jeszcze dobry czas na sadzenie Rh i dlatego też kupiłam swojego pierwszego. W związku z tym po przeczytaniu "nieuporządkowanego" wątku o różanecznikachmam pytanko. W piątek posadziłam swojego Cunningham's White na działce w miejscu roboczym - za rok będę przesadzać. Wykopałam dołek "na oko" i posadziłam Rh w kwaśnym torfie zmieszanym z miejscową ziemią. Niestety przysypałam korzenie, obficie podlałam i na to walnęłam korę. Czy ma on szansę na przeżycie? Jak będę na działce to odkryję trochę korzenie, ale jak z ziemią? Może być taka mieszanka?
Tak to jest jak najpierw się sadzi, a później dokładnie czyta :/
Tak wygląda mój Rh przed przysypaniem korą.
Nasz mały, zielony świat. 14:24, 19 wrz 2011

Do góry
Przy 2 słupach pergoli uroczyscie posadziłam winorośl japońską i mam nadzieję, że dobrze jej tam będzie.
Nasz mały, zielony świat. 14:22, 19 wrz 2011

Do góry
Pomiędzy oliwnikiem a kosówkami wsadziłam powojnik bylinowy Arabela, jeszcze ładnie kwitnie, drugi powojnik, kwitnący od kwietnia jest przy samym oliwniku, żeby sobie na niego wchodził i kwitł na wiosnę dzwoneczkami.

Nasz mały, zielony świat. 14:19, 19 wrz 2011

Do góry
Pogoda się ulitowała, mogłam zrobić zdjęcia, więc pokazuję, ale nie jestem zadowolona. Nie wiem dlaczego, ale gdy się patrzy w ogrodzie całościowo, to wygląda to inaczej, lepiej, niż fragment wyrwany z kontekstu na zdjęciu.
Poza tym właściwie nie ma co być widać, roślinki małe, świeżo posadzone, za rok będzie jakiś efekt.
Próbowałam złapac w obiektyw tę rabatke z dwóch stron, patrząc od domu i od warzywniaka, w stronę domu.
Próbowałam wcielić w życie porady Magnolii i uzyskać efekt powtórzenia łuku. Pewnie nie to miała na myśli, ale zrobiłam odwrócony od ścieżki łuk z lawendy w stronę płotu (I beczki z wodą). Pomiędzy łukiem z lawendy a zakopaną drewnianą palisadą - tez w formie łuku, posadziłam niskie, okrywowe roślinki, które będą kwitły na biało.
Palisada drewniana ograniczy strefę roślin ozdobnych i trawy, którą dosiałam przy beczce, żeby było dojście do wody. W przyszłości beczka będzie jakoś ozdobnie obudowana.
Wnętrze rabaty, ogrodzonej lawendą wypełnione jest głównie jeżówką, do towarzystwa jest rozchodnik, krwawnik syberyjski, 2 kępy trawy (jedna z miskanta afrykańskiego).
Pusta plama po środku czeka na uzupełnienie jeżówką, muszę dokupić z 10-15 sztuk.

Pod samym płotem wsadziłam moją rozsadę szałwii, dodałam macierzankę, też ze swojego siewu i resztki mojej lawendy, niech sie tam rozrosną i chronią ziemię przed chwastami.
Na przyszły rok chcę spróbowac z nasion wyhodować pysznogłówkę różową i dosadzić w pustych miejscach.

Bliżej oliwnika sa wsadzone 3 kosówki, na razie będą ginęły w bylinach, ale jak wyskoczą w górę, to będa stanowiły dla nich tło.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 14:03, 19 wrz 2011

Do góry
Rany, jakie cudne te hortensje Bogusi!!!

Ponieważ pogoda się ulitowała, mogłam wyjść z aparatem do ogrodu i ponizej wklejam tę moją swieżą hortensję. Kwiatostan niewielki, ale mam nadzieję, że w przyszłym roku pokaże, na co ją stać.
Cały rok w ogrodzie 13:41, 19 wrz 2011

Do góry
badara napisał(a)
Zakwitła stapelia,która całe lato stała zapomniana na parapecie okna na zewnątrz

Zapaszek ma ....

Nie drażni Cię jej zapach? Jest piękna,też miałam i czekałam na otwarcie kwiatów....
Ja też mam bałagan.... 13:18, 19 wrz 2011

Do góry
Dzisiaj może troszkę lata, bo smutno i szaro u mnie......

Za szeregówką u Suiki 12:40, 19 wrz 2011

Do góry
jak nie można z nawierzchnią, to można odwrócić trawnik- tzn trawnik zrobic wypełnieniem.
Wkleję swój rysunek sugerowałam się trochę tym projektem. Może będzie dobry.
Po prawej tam gdzie nie ma rabat można przed ogrodzeniem postawić pergolę. Koło i brzegi to rabata, a łuk przy tarasie to grys do chodzenia w którym mogą rosnąc rośliny ( nawet narysowałam jakieś kulki tam). Można zrezygnować z grysu, tez będzie dobrze.

Testowe dodawanie zdjęć 12:34, 19 wrz 2011

Do góry
Zielono mi! 12:10, 19 wrz 2011

Do góry
A, działam, działam. A prezent od "Mojego Pięknego Ogrodu", ta huśtawka, służyła mi całe lato. Chyba ja teraz wstawię do pokoju...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies