Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:40, 23 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Po prawo jest taka L z bukszpanów, wąska nieco trzeba by było ją poszerzyć nieco

no i ok. Po lewej tez taki cytrunkowy 'sznureczek. i tak z lewej z tyłu pod grabem tez można dać taki kwadrat buksowy pod grabem, a dalej juz to co na rabacie z fastigiatami

Podoba Ci się taka koncepcja? Zobacz jak fajnie dzieli się przestrzeń i ściana jest załonięta bez specjanego zasłaniania.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:30, 23 sie 2016

Do góry
Wiedziałam że jest Magnolia skoro tyle postow fajnie
Beskidzkie marzenie 12:26, 23 sie 2016

Do góry
Kiedy lepiej przesadzac buksika teraz czy na wiosnę?

Magnolia go pozarla

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:15, 23 sie 2016

Do góry
niekoniecznie musi być kolor. Możemy grać bryłami wokół donic.

Ja myslałam o szpalerze/żywopłociku i po prawej i po lewej. Juz nie ogarniam do końca co jest po prawej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:08, 23 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
albo inny niż buksowy- berberys Atropurpurea nana...zywopłot lub szpaler kulek

koloru tam potrzeba?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:03, 23 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Jesli dobrze to sobie wyobrażam to...
może zrobić tam żywopłot buksowy niski a szerszy, np szer 60 cm. jaka jest szerokośc donicy wzdłuz całej szerokości ścianek wgłębnika

Ale asymetrycznie tylko po prawo zrobić kontynuację tego co już jest?
chyba jakieś 60cm szerokości tam jest

A z lewej strony pas jakichś carexów seslerii?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:52, 23 sie 2016

Do góry
albo inny niż buksowy- berberys Atropurpurea nana...zywopłot lub szpaler kulek
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:50, 23 sie 2016

Do góry
Jesli dobrze to sobie wyobrażam to...
może zrobić tam żywopłot buksowy niski a szerszy, np szer 60 cm. jaka jest szerokośc donicy wzdłuz całej szerokości ścianek wgłębnika
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:43, 23 sie 2016

Do góry
z daleka słabo widac te rozplenice... może one jeszcze małe i za rok w innych proporcjach będzie lepiej, czy nie?

Przed wgłębnikiem po prawej jest jakaś rabatka?
Może przed nim po obu stronach zrobić rabatkę na szerokość ścianki wgłębnika, tam wsadzić drzewa i jakieś nasadzenia jednorodne w pasie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 11:30, 23 sie 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
hmmm kurde po raz pierwszy jestem bardzo na bieżąco z pomysłem na zmiany co do magnoli to się nie znam ale pewnie dziewczyny dobrze radzą, ale co do szmaragdów to w sumie .... cała zima na myślenie. Mnie się pomysł ze ścieżką podoba i ze żwirkiem ... mozna zostawić miejsce a płyty chodnikowe może gdzieś z rozbiórki dostać tanim kosztem.

Magnolia chyba zostanie na końcu pasa. Tam przyda się coś wyższego do zasłonięcia muru no i w tym miejscu jest ładnie osłonięta od wschodnich wiatrów, dobrze jej tam. na "placyku" większe przeciągi.
Ze ścieżką pomyślę co zrobić, moze jednak z niej zrezugnować skoro tam jest tak wąsko ? Przewalająca się wraz z wężem kora strasznie mnie denerwuje.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:22, 23 sie 2016

Do góry
a da się fastigiaty zagęścić i odsunąć od graba troszkę? I czy chciałoby Ci się? lepiej by było żeby miał ciut więcej swobody, ale jak się nie da, to tragedii nie ma.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:24, 23 sie 2016

Do góry
tam bym dałam tzreci wielopniowy - pieknie by otaczały wgłębnik
Tylko fastigiaty wtedy będą blisko niego?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:16, 23 sie 2016

Do góry
czyli piszesz o tym pasie wzdłuz tuj? O jego fragmencie widocznym z tarasu?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:06, 23 sie 2016

Do góry
gdzie ta rabata? przed wgłebnikiem, obok?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:49, 23 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ale dwa symetrycznie przed wgłębnikiem? I jakie? Ja bym poszła w wielopniowe

chyba dwa po obu stronach wejścia do wgłębnika. Wielopniowe mogą być. Np graby- 2-3 szt do 1 dołka
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:35, 23 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Ren, ktoś namalował Ci na fotce drzewa z założeniem że one będę przy tujach. A mnie się wydaje że powinny być, ale własnie przed wgłębnikiem. Wtedy optycznie skracasz ten teren i kulisujesz co daje ogrodowi dodatkowy wymiar, frapuje, zachęca do 'zwiedzania' kolejnych wnętrz ogrodowych.
Moim zdaniem jak całego ogrodu nie ogarnia się spojrzeniem to jest jego atut.

Dałabym drzewa na wysokiej koronie.
Wtedy masz przesłoniety z daleka widok na ścianę sąsiada, z wgłębnika znowu jesteś za blisko żeby ja podziwiać w całej okazałości

Ale dwa symetrycznie przed wgłębnikiem? I jakie? Ja bym poszła w wielopniowe
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:09, 23 sie 2016

Do góry
Ren, ktoś namalował Ci na fotce drzewa z założeniem że one będę przy tujach. A mnie się wydaje że powinny być, ale własnie przed wgłębnikiem. Wtedy optycznie skracasz ten teren i kulisujesz co daje ogrodowi dodatkowy wymiar, frapuje, zachęca do 'zwiedzania' kolejnych wnętrz ogrodowych.
Moim zdaniem jak całego ogrodu nie ogarnia się spojrzeniem to jest jego atut.

Dałabym drzewa na wysokiej koronie.
Wtedy masz przesłoniety z daleka widok na ścianę sąsiada, z wgłębnika znowu jesteś za blisko żeby ja podziwiać w całej okazałości
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:34, 22 sie 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
hej Kochani.
Chętnie coś dordzę, ale opisz mi Ren w skrócie na czym staneło, bo nie przeczytam tylu stron.
Tak na wstępie od razu rzuca mi się w oczy że warto planować z rzutem, żeby nie przeoczyc 'zgrzytów' widokowych z innych kierunków, nie tylko z tarasu. Np lewe drzewo jak damy przed donicą, to chyba niezgrabnie cos będzie z chodnikiem przy domu.
Wrzucisz rzucik jak tam jest z kształtami i odległościmi?
I napisz gdzie mamy południe.

Magnolio
Chodzi o to, ze jak się patrzy na wgłębnik to jest jakoś dziwnie - ta ściana jest przytłaczająca i razem z tujami nie stanowi miłego widoku, coś nie gra ...

Ta przestrzeń między tarasem a wgłębnikiem to 14m na 7m (od kostki do rabaty) po prawo jest północ.
A to widok od rabaty ze ścianką w kierunku wglębnika:

I z boku tarasu

I od strony poludniowej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:50, 22 sie 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
Reniu... przyznam się, że czytam dzisiaj od rana... ale siedzę cicho, bo chyba nie czuję się mocna w takim doradzaniu. Może Magnolia, która wspaniale zaplanowała placyk, pomoże Tobie w podjęciu decyzji? Masz piękny, wyważony ogród. Warto okolice wgłębnika też tak zaplanować.

Dziękuję Martuś za miłe słowa Rabata przy ściance cieszy bardzo już teraz Masz rację resztę też trzeba dobrze przemyśleć I tak juz sporo poprawiam i przesadzam
Może jednak coś doradzisz?
Pszczelarnia 13:21, 22 sie 2016

Do góry
karagna- dla mnie na ekstremalne miejsca tylko.

Ewo, a jak magnolia podrosnie, i śliwa w tym czasie tez nie bedzie próznować, to może nie zostanie dużo meijsca? Może tam potzreba takiej przerwy, oddechu, zeby szpaleru mocnego nie tworzyć?

Wg mnie gatunki 'pijaki' odpadają bo to rabata na byliny, więc jak cos pije po wierzchu to nie jest dobre na tę rabatę.

Jeśli coś musi być to gatunków które już tam są.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies