Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:26, 18 lip 2016

Do góry
Najpierw moja uwaga odnośnie świerków - ponieważ najwyraźniej sadził je jakis pijany zając i rosną jak rosnąto teraz spodnią rabatą trzeba wprowadzić porządek. Wypielić wszystko, delikatnie przekopać z kompostem i korą i pasami sadzić dywan

Brzozy:
ostatnio z myslą o tobie wyłapałam kilka inspiracji
jedziemy
propozycja do podpatrzena nr.1
numer 2, tylko wg. mnie jak dla ciebie za małe "skarpetki"
numer 3
numer 4
numer 5 z dosadzonymi dla koloru koleusami sezonowymi
numer 6
podpowiedź zestawienia w zbliżeniu - nr1
zestawienie nr2
zestawienie nr.3
To są moje propozycje możliwe do zrobienia na teraz, z mysla o przyszłorocznej imprezie.

O stałych rabatach pod brzozami, z zimozielonymi akcentami będziemy dyskutować zimą
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:00, 18 lip 2016

Do góry
Mirello rabata brzozowa u Lindsay80 zachwycająca, ale zupełnie inna wystawa i możliwości "aranżacyjne". Na coś podobnego potrzeba słońca i miejsca. U mnie to wystawa zachodnie, brzozy już zdecydowanie większe, a miejsca sporo mniej.
Mój zakątek - początki 08:52, 18 lip 2016

Do góry
Natka, kwaśna rabata to wrzosy, wrzośce, rodki, azalie, hortki, iglaki...

Brzozy szczepione nie pójdę dużo w górę- tylko korona będzie im przyrastać, i przyrastać i przyrastać..."średnicowo" będą duuuże.
Czasem słońce czasem deszcz 08:41, 18 lip 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Wżery to nic grożnego, opryskasz raz i padna te gąsienice. Niestety one bardzo lubią brzozy
Czy brzoza ma tylko jaśniejsze liscie czy pojawiają się też już źołte licie?

Marzenko na pierwszym zdjęciu widać kilka liści z żółtą obwódką ale całych żółtych na razie nie widzę, nie widzę też żeby liście opadały
Czym powinnam opryskać?
Czasem słońce czasem deszcz 08:35, 18 lip 2016

Do góry
Wżery to nic grożnego, opryskasz raz i padna te gąsienice. Niestety one bardzo lubią brzozy
Czy brzoza ma tylko jaśniejsze liscie czy pojawiają się też już źołte licie?
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 08:22, 18 lip 2016

Do góry
A tu ciąg dalszy moich zmagań z brzozą okazało się że szyszki na brzozie pojawiły się u wielu osób na forum i było to normalne zjawisko; moja brzoza jednak wygląda coraz gorzej, tu widać że jest wyrażnie jaśniejsza od drugiej brzozy

a na liściach pojawiły się wżery

na jednym liściu znalazłam dwie zielone gąsienice dł. 2 cm ale nie udało mi się ich sfotografować
będę wdzięczna za pomoc
Czasem słońce czasem deszcz 08:14, 18 lip 2016

Do góry
A tu mojego problemu z brzozą ciąg dalszy- być może pamiętacie dyskusję wczesnym latem o owocach na brzozie- czy to objaw choroby, okazało się że wielu osobom na forum w tym czasie szyszkowały brzozy.
Jednak moja brzoza wygląda z dnia na dzień coraz gorzej i mam obawy że całkiem ją stracę, gorzej że choroba może się przenieść na pozostałe.
Zaczęło się wiosną od tego że kilka gałęzi od dołu nie wypuściło liści i obumarło
tu widać jaśniejszy kolor liści na tle zdrowej brzozy

pojawiły się wżery na liściach

na jednym liściu znalazłam dwie zielone gąsienice dł. ok. 2 cm ale nie udało mi się ich sfotografować
Czy macie pomysł co to jest i czym to leczyć????
Komendówka 18:46, 17 lip 2016

Do góry
Sosenek nigdy dość. U mnie. Nie są lubiane na Ogrodowisku. Ja je lubię, mimo poczochrania, spadających igieł i jesienią niewyględnych ogólnie, bo zrzucają igły, że nie wspomnę o borecznikach paskudnych(błłłeee). Nie mogło ich u mnie zabraknąć. Bo dookoła sosny, brzozy i dęby. Nad dębem muszę się zastanowić? ...

Mój zakątek - początki 22:15, 16 lip 2016

Do góry
Makusia, kwaśna rabata to wrzosy?

Tak sobie dziś o tej rabacie myślałam, po jednej stronie nie mam tui, i jakbym zamiast tui wsadziła 3 brzozy, które nie duże rosną, szczepione?

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:19, 15 lip 2016

Do góry
Dodam ze tasme mozna kupic w kazdej (chyba) pasmanteri dzis tez wyciagalam z.mojej krawieckiej skrzynki i mocowalam brzozy
Ogródek z futrzakami i kamieniami 13:12, 15 lip 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Rabata za domem , która powstała na wiosnę , oczywiście zimą były plany a w praktyce wyszło oczywiście inaczej

Do końca nie wiem jak spasują sie róże kolorami bo zdeczko rozminęły sie z kwitnieniem
W tyle widać śmiałki jako gatunek , te potwory pożarły wszystko, na jesieni eksmituje na murek pod brzozy , niech sie tam wykażą

na wiosnę powstała i juz taki busz? ty to masz rekę kobito
a tworzyłas tez rabate pod swierkami, pamiętasz? co kamien musiałas przesuwać, pokazesz?
zanudzam pewnie ale tego smiałka to nie masz za dużo?
Typografia ogrodu 11:21, 15 lip 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
No co się dzieje z tą pogodą???
I u Ciebie to wszystko w dwa dni? Masakra!

U mnie dla odmiany dzisiaj wieje. Osuszy....ale o brzozy się boję

A lampy wiesz, że cudne?!?!?

dokladnie w 30 godzin.u nas tez eiatr sle ja sie ciesze bo to naturalna suszarka.ale u sasiadki sumak leży.
Za lampy dziekuje
Typografia ogrodu 10:38, 15 lip 2016

Do góry
No co się dzieje z tą pogodą???
I u Ciebie to wszystko w dwa dni? Masakra!

U mnie dla odmiany dzisiaj wieje. Osuszy....ale o brzozy się boję

A lampy wiesz, że cudne?!?!?

Ogród wśród pól i wiatrów 09:33, 15 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Jola właśnie taki jeżówkowy busz tworzę Bardzo mi się podoba Zajrzyj do mnie od dwóch dni jeżówki kupuję

I mam pytania:
- w jakich odległościach masz je posadzone?
- jeżówki same się wysiewają?
- jak można werbenie lepiej pomóc się rozsiać?

Mirelka, u mnie busz jeżówkowy wyszedł przez przypadek eM. mi raz nawiózł strasznie dużo różnych jeżówek, były już po kwitnięciu, nie wiadomo jaki miały kolor. I tam pod płotem mieliśmy jedyny kawałek przekopanej ziemi, tak więc sadziłam jak leci, byle się nie zniszczyły W ub. roku czekałam jak na szpilkach, nim zakwitną, bo ciekawa byłam jakie będą. A teraz bardzo lubię to miejsce

Odpowiadając na Twoje pytania:
- mam je posadzone mniej więcej co 80 cm,
- owszem, jakieś siewki między nimi znajduję, ale znacznie mniej niż koło białych, a co wyrośnie z tych siewek, na ile dziedziczą cechy, to się okaże raczej w przyszłym roku, w tym pewnie siewki nie zakwitną,
- a werbenie możesz pomóc tak jak u mnie eM. jeżówkom - znaczy sypiąc nasionka, tam gdzie chcesz by Ci się wysiały. Ja raczej się nie nastawiałam na to, że mi się wysieją, bo późno kwitły i praktycznie mróz zastał kwitnące kwiatki, a jednak są.

Wsiowa-jeżówkowa przez brzozy

Nie wiem na ile po zdjęciach jest to widoczne, ale wczoraj tak wiało,
że musiałam bluzę z kapturem założyć, żeby cokolwiek zrobić!!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:29, 15 lip 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Zrób se ten leśny zakątek przy ognisku. Pod brzozami i za ławką.
A prerię przecież robisz w innym miejscu

Poza tym pisałaś, że tam cienia więcej???
cienia będzie więcej jak brzozy podrosną. teraz jest słońce raczej i to caaaały dzień.... dlatego mi to jakoś zgrzyta żeby bok w bok zacienione rośliny ze słonecznymi trawami...ale chyba nie mam wyjścia zmienie za dwa lata jak brzozy urosna
Komendówka 20:06, 14 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Dzień dobry
zapoznałam się z Twoją historią i: masz śliczne czworonogi- to na początek. Mój jeden piesek potrafił w ciągu dnia zmieniać pozycje "wraz ze słońcem"- leniuszek lubił się wygrzewać w słoneczku, więc jak słońce chyliło się ku zachodowi, to i on "obchodził" dom dookoła

każdy chyba ma takie "czerwone wiaderko" jak Ty- tylko w różnych kolorach- takie najuluboieńsze podręczne

No i ogród....najbardziej czekam na zagajnik Brzozy też kupowałam niewielkie, a rosną jak szalone. Derenie- super- masz w tym miejscu sporo więcej miejsca ode mnie. Świetny pomysł! Chatka przecudna, a aranżacja wokół dodaje klimatu- super wszystko- co tu dużo pisać

Dziękuję . W imieniu czworonogów też. Na zagajnik czekam i ja i to jak!. Będzie dobrze, tylko czas, czas, czas jest mi potrzebny. Z doskoku kiepsko się działa w ogrodzie. Często jak przyjeżdżam biorę sie nie za to co planowałam, bo inne miejsce woła na już. W sierpniu mamy urlop, cały tydzień heheh, szaleństwo co???. Już teraz wiem, że nie zdążę ze wszystkim. Ale coś tam podgonię.
Wilcza Góra 14:26, 14 lip 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

To Raj? Cudnie i malowniczo wyglądają te brzozy, a Twoje fotki mistrzostwo świata
tak, to mój "Wilczy raj" no bo jak by inaczej u Ewy fotki dziękują
Wilcza Góra 13:28, 14 lip 2016

Do góry
WilczaGora napisał(a)
Marzenka, mam takie coś ... może się wykupię

To Raj? Cudnie i malowniczo wyglądają te brzozy, a Twoje fotki mistrzostwo świata
Komendówka 13:06, 14 lip 2016

Do góry
Dzień dobry
zapoznałam się z Twoją historią i: masz śliczne czworonogi- to na początek. Mój jeden piesek potrafił w ciągu dnia zmieniać pozycje "wraz ze słońcem"- leniuszek lubił się wygrzewać w słoneczku, więc jak słońce chyliło się ku zachodowi, to i on "obchodził" dom dookoła

każdy chyba ma takie "czerwone wiaderko" jak Ty- tylko w różnych kolorach- takie najuluboieńsze podręczne

No i ogród....najbardziej czekam na zagajnik Brzozy też kupowałam niewielkie, a rosną jak szalone. Derenie- super- masz w tym miejscu sporo więcej miejsca ode mnie. Świetny pomysł! Chatka przecudna, a aranżacja wokół dodaje klimatu- super wszystko- co tu dużo pisać
Skarpa w ogrodzie 12:29, 14 lip 2016

Do góry
Chyba ciężki temat ta moja skarpa bo miałam pomysł żeby brzozami obsadzić byłby cień ale doczytałam, że brzozy wysuszają ziemię.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies