Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 16:47, 24 sie 2016

Bo z moimi Rh dzieje się coś takiego. Tylko od dołu ale liście lecą...
Makusia 16:51, 24 sie 2016

Makusia 16:54, 24 sie 2016

Toszka 17:28, 24 sie 2016

to tylko dolne liście?
Sierpień/wrzesień rodki zrzucają stare liście. I to jest normalne.
Nienormalne by było na nowych, tegorocznych przyrostach.
Gruszka_na_w... 17:32, 24 sie 2016

Marta, wstaw zdjęcia u Bogdzi w rododendronowym ogrodzie albo podaj w jej wątku nr strony w Twoim i poproś o diagnozę i sposób leczenia.
PS. Na Twoich brzózkach to już można spokojnie hamaczki wieszać. Wypasione są.
Pytanie do Toszki: czy funkie w okolicach brzóz dadzą same radę, czy trzeba notorycznie podlewać? (szukam czegoś pod moje brzozy)

PS. Znalazłam takie coś
Oto najczęstsze objawy wskazujące na niedobory mikro- i makroelementów:

tkanki pomiędzy nerwami żółkną, a na brzegach liści pojawiają się niewielkie brązowe plamy - objawy te wskazują na brak potasu
na brzegach liści powstają liczne brązowe lub czerwonawe plamy - wskazują na brak boru
żółknięcie tkanki pomiędzy nerwami liści, przy czym samo unerwienie pozostaje zielone - niedostatek żelaza
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 17:44, 24 sie 2016

Tylko dolne. Reszta jest ok.
A co z tą hemoglobina?
Toszka 17:57, 24 sie 2016

no, widzisz - stare liście opadają...to nie plastikowa roślinka

Hemoglobina dobra
Toszka 18:06, 24 sie 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Marta, wstaw zdjęcia u Bogdzi w rododendronowym ogrodzie albo podaj w jej wątku nr strony w Twoim i poproś o diagnozę i sposób leczenia.
PS. Na Twoich brzózkach to już można spokojnie hamaczki wieszać. Wypasione są.
Pytanie do Toszki: czy funkie w okolicach brzóz dadzą same radę, czy trzeba notorycznie podlewać? (szukam czegoś pod moje brzozy)

PS. Znalazłam takie coś
Oto najczęstsze objawy wskazujące na niedobory mikro- i makroelementów:

tkanki pomiędzy nerwami żółkną, a na brzegach liści pojawiają się niewielkie brązowe plamy - objawy te wskazują na brak potasu
na brzegach liści powstają liczne brązowe lub czerwonawe plamy - wskazują na brak boru
żółknięcie tkanki pomiędzy nerwami liści, przy czym samo unerwienie pozostaje zielone - niedostatek żelaza

Braki niedoboru ujawniają się na młodych liściach. Wyjątek to zasolenie (przenawożenie) ukazujące się na starych liściach.

Wszystko pod brzozami (i drzewami), co ma płytszy system korzeniowy wymagać będzie podlewania. Innej opcji nie ma.
Makusia 18:27, 24 sie 2016

Dziękuję Toszka. Jak otworzyłam kopertę z hemoglobina, to poczułam znany mi zapach wędlin z mięsnego

Działać teraz z tą hemoglobina, czy nie ma potrzeby?

HAniu dziękuję za zaangażowanie i potwierdzam. Ja wszystkie hosty pod brzozami podlewam.
Gruszka_na_w... 20:45, 24 sie 2016

Toszka napisał(a)

Braki niedoboru ujawniają się na młodych liściach. Wyjątek to zasolenie (przenawożenie) ukazujące się na starych liściach.

Wszystko pod brzozami (i drzewami), co ma płytszy system korzeniowy wymagać będzie podlewania. Innej opcji nie ma.

Dzięki Toszko za informacje. Przydadzą się na zaś.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies