Też chce taką, ale się nie doprosiłam o nazwę w ogrodniczym jedyna nadzieja, że w .... miałam napisać w przyszłym roku.. ale to już w tym będą mieć taką samą Bo była cudownie piękna
Wzajemnie najlepszego
Podziwiam tabele i zestawienie ja z powodu budżetowania w pracy mam chwilowo wstręt do tabelek więć ogrodowo aktulnie bez planowania !
Po co Ci dwie odmiany kiscieni? Sa całkowicie rożne.
Imperata zielona jest baaaaardzo ekspansywna, rosnie jak chwast... Jesteś pewna że ta a nie Red Baron?
Szalwie tej odmiany ma w oferfice nasza Marta Finka, kupiwałam w bardzo dobrej cenie
Bergenia sercolistna
Brunnera Jack Frost
Stipa
szałwia deep blue
Przetacznik kłosowy niebieski
jeżówki purpurowe
jarzmianka
wietlica samicza
kłosownica lesna
rodgesia
Carex Frosted curl
Imperata cylindrica ( zielona )
tawulec
Kiscien zeblid ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę)
mahonia japonska ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę)
krwawnik pospolity
kiscień waltera rainbow ( to chyba trzeba kupic jako sadzonkę bo potrze)
Violu, do Leonarda bardzo dobrze skomponuje się szałwia, najlepiej ciemny fiolet, może być też coś białego.
Red L. jest czerwony ale to czerwień z domieszką maliny. Trudny do określenia. Ja mam przy nim biele i niebieskości.. kocimiętka, len.
Związać zawsze można...swoją rozwiązałam dopiero po roku...jak się względnie trzymały razem...słabsze pędy wycięłam od razu.Zajmowała zbyt dużo miejsca,zrobił się olbrzymi krzaczor.Teraz mogłam posadzić pod nią byliny...konkretnie rosną tam serduszki.
Z szałwia nie mam problemu...w tym roku sama się wysiała.W ubiegłym wysiewałam pod koniec lutego do doniczek i pikowałam,szybko rosła.Może masz słabe nasionka?...w razie czego mam.
Pięknie kwitła Mariesii krzewuszki swoje podcinam po kwitnieniu ale nigdy nie związywałam a trzeba by było, Bogusiu czy teraz jeszcze można?no i ta szałwia tak mi się podoba a nie mogę jej sobie wyhodować ani w rajskim ani tu czy robię coś nie tak? pozdrówka
Iwonko, dziękuję
Hortensje i bodziszki były sadzone w tym roku, na razie mają jeszcze sporo miejsca, ale gdy się rozrosną, może być go mało nawet na trawy
Do badania ph gleby kupiłam w końcu zwykły kwasomierz, taką płytkę z płynem. Pan z ogrodniczego mówił, że jest dokładniejszy niż elektroniczny, ale wcale nie jestem pewna, czy tak jest
Agnieszko, rabata bodziszkowo hortensjowa jest śliczna. Trawki by tam pasowały, a może szałwia przed hortensjami ?
Dobrze, ze sprawdzilas ph ziemi. co do tego badania kupowalas?
Halinko - jeśli dobrze rozpoznałam, ta szałwia to prawdziwa lekarska.
Trzy lata temu siałam,
w ubiegłym roku sadziłam na rabatę i tej wiosny pierwszy raz zakwitła, fioletowo/lawendowy kolor i długie kwitnienie ma. nic nie okrywałam, bardzo się rozrasta.
Wiem, że zdolniacha z Ciebie, pamiętam cudne domki dla owadów, a teraz udane wianki, to tak cieszy własnoręczna robota.
Ja przywędrowałam po poradę jak przechowujesz donicę laurowiśni, czytałam u Ewy Pszczółki.
u siebie opisałam, wiosną przekopałam do donicy, a teraz nie wiem co dalej.
Same Serdeczności zostawiam.
Iwonko według mnie to szałwia trawka to carex Prairie Fire, po lewej stronie widać długie łodygi werbeny patagońskiej, a w prawym rogu widać jeszcze żurawki