Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 20:37, 19 lis 2014

jazzy napisał(a)
No to gratuluje dokonania wyboru i to jak trudnego!
Ale piękny ten wybór
http://www.prod.bulbsonline.org/ibc/imageset/s/spring-bb-nieuw/camassia-leichtlinii.xml?size=large
Cium

Ooooo! Mam nadzieję doczekać się takiego właśnie łanu!
Buziak!
Wieloszka 20:44, 19 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)

Agnieszka.. Twój wątek.. ale tu zrobię wyznanie:
Sebuś kocham Cię My z jednej gliny som Tylko Ty taki poukładany a ja roztrzepana

Pszczelarnia napisał(a)
Kochani, sedno ogrodowania, szpadle w dłoń!

Toffam Was, ogrodomaniaczki

BasiaG napisał(a)

Hej Marzenko i wszystko jasne jak słońce...będę sadziła róże

Basiu, dawno się nie odzywałaś, ale czytasz i siem inspirujesz
Pokaż choć kawałek swojego ogrodu
Iwk4 20:58, 19 lis 2014

Wieloszka napisał(a)

Spoko, spoko, już Madżenka szałwię testuje. Jak test wypadnie pozytywnie, to jeszcze mam pomysła na inne miejsce suche (nowość u mnie ) gdzie ją posadzę.

Ja też posadziłam w szpalerze szałwię w tym roku przed szpalerem kosaćców. Ciekawa jestem efektu. Wtedy pokażę, jak coś z tego wyjdzie
Wieloszka, masz czas zajrzeć do mnie i mi podpowiedzieć co nieco w sprawie rabatki z berberysem w tle? Na ostatniej stronce
Wieloszka 21:17, 19 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)
Zielona - Wieloszka to pedantka pierwszej wody...... Wszytko musi być na Tip top..... szałwia jest zjawiskowa jak kwitnie, a potem straszy. Drugie kwitnienie jest już kiepskie i bylina wygląda już też nie tak okazale.

Ostrogowiec - Wieloszka.. dla Ciebie odpada. Będziesz na nią mieć nerwa jak stąd do Pekinu. Fajny w taką mieszaną rabatę angielską, ale nie do uporządkowanej rabaty. Nawet mnie on wnerwił i go wykopałam i miałam wyciepać.. Potem sie zlitowałam i upchnęłam na rabacie ... ale los jest chyba przesądzony.
Pod koniec maja chyba wygląda najlepiej, potem cały czas kwitnie, ale jest taka miotła rozłazi sie na boki, że wszytko wkoło wygłuszy. I rozsiewa się jak prawdziwy chwast. Bo w Anglii jest to chwast. Pokrój i rozsiewanie się spowoduje, że dostaniesz nerwa na niego. Wystarczy Ci rozsiewająca sie werbena. Werbenę można przyciąć i nie będzie sie tak siała, a ostrogowiec kwitnie nieregularnie i nawet nie ma jak to przyciąć..
Jedyne foto..bo potem to fot nawet nie robię, bo jest brzydkie i rozlazłe.
Na fotce Zielonej wygląda pięknie, ale to sztucznie tworzone rabaty do pokazówki i na jeden moment... z Twoim areałem musisz mieć coś łatwego w obsłudze. Jak ciąć to na raz, a nie bawić sie w uszczykiwanie by to miało jakiś pokrój....

Znalazłąm taką kamasję, ciemną.. fajna, ale piszą, że niska Są dwie kamasje, Leichtina i Kusika.... i jedna i druga jest wysoka. Może pomyłka w opisie. http://sklep.cebulekwiatowe.pl/product-pol-1422-Kamasja-Camassia-Quamash-Blue-Melody-5-szt-.html

Proszę mnie od pedantek nie wyzywać Charakteru zmienić nie umiem i tyle
Aniu, jak dobrze, że czuwasz i na wszyyystkich bylinach się znasz! Ile uniknęłam nieudanych prób dzięki temu - nie zliczę, musiałabym dużo stronek w tej dyskusji cofać Nerw jak stąd do Pekinu spodobał mi się najbardziej - skąd mnie tak dobrze znasz?
Już wczoraj znalazłam tą mocniej niebieską kamasję, ale jest niska właśnie. Będzie zwykła.
Czy 1zł za sztukę, to podejrzanie niska cena? W beneksie jest po 2zł w promocji.
Wieloszka 21:25, 19 lis 2014

lojalna_ napisał(a)
Taka ładna 6 setna stronka

Chciałam Ci zyczyc zeby Twój ogrod nadal nas cieszył takimi pieknymi inspiracjami

Cudnie sie po nim spaceruje

Jolu, dziękuję za życzenia - sama sobie bym tego życzyła, a co będzie, to się okaże

Monika76 napisał(a)
Wieloszko jaka cudna jesień u Ciebie gości na zdjęciach. Idealny ogród tylko pozazdrościć. Ja nie wiem jak ty to ogarniasz dziewczyno.

Witaj Moniko! A ja mam wrażenie, że nie ogarniam, zdjęcia to tylko fragment rzeczywistości
Widzisz, chcesz cały ogród angielski, a ja chciałam tylko jedną jedyną rabatkę i nie wyszło Mam nadzieję, że Tobie sprawniej to idzie
Wieloszka 21:27, 19 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)

Się wydaje
Magnolia (bez wątkowa jesteś wiec zaśmiecam znów Wieloszce...sorki). A korzenie ma w głąb i wszerz..zgroza. Wsadziłam pomiędzy piwonie i jeżówki... póki czego innego nie znajdę w to miejsce. Miejsce mokre, gliniaste i półcieniste... pomysłów brak... żal wyciepać to dałam ostatnią szansę... ale połowa i ta poszła na kompost

Wieloszka gratki na 600 stronek estetki z górnej półki

A zaśmiecaj - ale to wszystko przez Magnolię, bo czeka na swój ogród doskonały z założeniem wątku
Za gratki dziękuję i szybką edukację z ostrogowca też
Wieloszka 21:30, 19 lis 2014

agniecha973 napisał(a)
A to dopiero! A ja cały czas mam ostrogowca w myślach po tych wszystkich pięknych inspiracjach z wystaw. Może dobrze, że nigdzie nie było

Widzisz, jak to dobrze, że Mała Mi najpierw wszystko u siebie testuje Mamy pożytek z Jej chciejstw Te inspiracje wszystkie są kuszące, sęk w tym, że nie zawsze (a nawet rzadko kiedy) można je przenieść do polskich realiów ogrodowych...
Wieloszka 21:34, 19 lis 2014

eee_taam napisał(a)
witam sie dopiero teraz choć podgladam juz jakiś czas

zainteresowała mnie rozwazanie MałejMi na temat ostrogowca ...dziekuje nie skorzystam sokoro taka to zaraza

oraz na temat kamisji
mam takie kwiatuszki zarówno niebieska jasnaą jak i biała na jednej rabcie...niebieska zaczyna w maju (moze nawet końcem kwietnia) jak przekwitnie zaczyna biała ....same kwiatki sa ok ...ładna mgiełka przez 3 tygodnie .. ale trzeba znosić liście ( kępy podobne do liliowców) które pojawiaja sie wczesniej od kwiatków i zasychaja nawet do lipca

Justyna, witam Cię i dzięki za kolejne dobre zdanie o kamasji Liście zniosę bez problemu (?), bo nie będą wystawać znad żywopłociku bukszpanowego.
Zastanowiłam się chwilę nad "zniosę bez problemu"... Muszę przetestować, nie ma rady

Marzena2007 napisał(a)
Aga pewnie już kopie dołki pod kamasję

Na razie kasę zarabia na kamasję, dołki potem
agniecha973 21:36, 19 lis 2014

Wieloszka napisał(a)

Widzisz, jak to dobrze, że Mała Mi najpierw wszystko u siebie testuje Mamy pożytek z Jej chciejstw Te inspiracje wszystkie są kuszące, sęk w tym, że nie zawsze (a nawet rzadko kiedy) można je przenieść do polskich realiów ogrodowych...

Przenieść jak przenieść, ale utrzymać w takim cudnym stanie jak w tym najpiękniejszym momencie na zdjęciach z wystaw to już na pewno.
Wieloszka 21:37, 19 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Ja też posadziłam w szpalerze szałwię w tym roku przed szpalerem kosaćców. Ciekawa jestem efektu. Wtedy pokażę, jak coś z tego wyjdzie
Wieloszka, masz czas zajrzeć do mnie i mi podpowiedzieć co nieco w sprawie rabatki z berberysem w tle? Na ostatniej stronce

Zginęłaś mi, tak się rozpisałam U Ciebie sucho - idealnie dla szałwii, czekam na spektakl
Lecę zobaczyć rabatkę.