Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Madzenka 20:15, 18 lis 2014

Zielona napisał(a)
Agnieszko - staram się ogarnąć wątek od początku, ale ostatnia dyskusja była tak pouczająca, że wciągnęłam ją na bezdechu Witam się więc wirtualnie, bo realnie miałyśmy okazję poznać się w Wojsławicach

Domyślam się, że klamka zapadła, ale przecież wiedzy nigdy dość...
Dlatego do listy bylin obficie kwitnących, wartych posadzenia w wyrazistej grupie, chcę dorzucić jeszcze jedną:

ostrogowiec

biały lub różowy /w nazwie czerwony, ale ma piękny nieoczywisty kolor różu, coś jak Leo Konstancji, malinowy....?/
Kiedy nie kwitnie, ma ładne srebrzyste liście.

Fotka dla Ciebie z jednym i drugim kolorem:

I masz na tej fotce szalwie cardonnę, do ktorej zachęcam Age

Aga ale jakby co z anabelkami vel incredibal ja nie mm nic.... Wystraczy żywoplot przednogami a w plecach wyraziste tlo....
Zielona 20:24, 18 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)

Aga ale jakby co z anabelkami vel incredibal ja nie mm nic.... Wystraczy żywoplot przednogami a w plecach wyraziste tlo....

Ta szałwia wygląda doskonale w masie. Moja koleżanka ma na 15m długości Z daleka wygląda to zjawiskowo. Rzeczywiście po kwitnieniu jest jak chwast, więc trzeba wyciąć do zera, ale... to gwarantuje drugie kwitnienie. Za obwódką z bukszpanu nie ma problemu, bo przykryje.
butterfly 20:34, 18 lis 2014

Ufff, przebrnęłam jednym ciągiem na jednym oddechu uwielbiam takie dyskusje - i tylko za to lubię zimę

PS i dołączam do grona osób którym opuchlaki pożarły rozchodniki... co prawda już widze młode "kapustki"... ale...
i nie wiem czy nie dobrały też się do piwonii... miałam jedną więc strata mała...
butterfly 20:34, 18 lis 2014

edytuje bo 2 x posta wysłałam...

wszystkie byliny zapisane i zabiram się za studiowanie
Konstancja30 21:26, 18 lis 2014

uwielbiam to roztrząsanie każdej bylinki ... każdego źdźbła !!! ... dla nich zignorowałam "Gniew" Miłoszewskiego i moja psyche tylko na tym zyskała ... zaintrygowała mnie kamasja i to na w ... już zapomniałam ... była lektura teraz siem pouczymy ...

Aga jak ja miałabym taaaki widok z tarasu to obawiam się, że nie ma takiej siły, która by mnie z niego wygoniła ... poza zyciem szeroko pojętym oczywista oczywistość ... buźka
jazzy 21:45, 18 lis 2014

No to gratuluje dokonania wyboru i to jak trudnego!
Ale piękny ten wybór
http://www.prod.bulbsonline.org/ibc/imageset/s/spring-bb-nieuw/camassia-leichtlinii.xml?size=large
Cium
Sebek 22:05, 18 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)

Ha - jaki dumny z siebie jestem, że posadziłem tą szałwię jeszcze przed premierą na CHFS Mam nadzieję, że po potraktowaniu łopatą się ogarnie i mnie zachwyci w dużej ilości wiosną Latem też, bo dłuuuugo
Mala_Mi 08:53, 19 lis 2014

Sebek napisał(a)

Ja przekopujac po raz n-ty ogród jesienią tez tak stwierdziłem, że człowiek musi wszystkiego spróbować by wiedzieć co chce mieć w ogrodzie A i tak nigdy do ideału nie dojdzie Ale zabawy z lopatą nic nie zastąpi

Agnieszka.. Twój wątek.. ale tu zrobię wyznanie:
Sebuś kocham Cię My z jednej gliny som Tylko Ty taki poukładany a ja roztrzepana
Pszczelarnia 09:05, 19 lis 2014

Kochani, sedno ogrodowania, szpadle w dłoń!
BasiaG 09:05, 19 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)

Basiu uwielbiam perovskię i jest to piekne połączenie gdy horetnsja jest w fazie poczatkowej kwitnienia i ma liminkowy kolor. Potem jest to zbyt blade i nijakie. Dlatego w tym roku dosadziłam na tej rabacie niebiesko purpurowe roże i bordowe buki

Aga Spojrz na to

http://media-cache-ec0.pinimg.com/600x/0f/d7/ef/0fd7ef5fec660b10d92743e8c0363c45.jpg

I wciaż nie rozumiem dlaczego szałwia i czosnki przegraly....
http://www.camboestate.com/gardens/seasons/

Hej Marzenko i wszystko jasne jak słońce...będę sadziła róże