Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Czas na zmiany - najwyższy czas 18:28, 07 wrz 2011

Do góry

to jest ten lawsona jak się nie mylę.I daję słowo ,że tam już rosną 4tylko sztuki wiltoni,ale pod ścianą jest bardzo sucho.płożaki mogą zmienić miejsce.Zależ mi też na tym aby wszystkie drzewka czy iglaczki miały małe korzenie, żeby w przyszłości nic się nie działo bo różnie na ten temat się mówi.
Czas na zmiany - najwyższy czas 17:41, 07 wrz 2011

Do góry
Cześć Limka! To będzie fajnie jak Ci się rozrośnie.Ja miałam zamiar trzmieliną to zaścielić, ale.
Rabaty wzdłuż domu rzeczywiście wąziutkie, bo chyba były przewidziane na trawnik lub kwiatki.
Szerokość rabatki to ok.75cm +opaska wokół domu taka jaką widać. Długość rabatki ok.5m prawa strona i ok.4m lewa str.Limko może nam ktoś coś poradzina co liczę.
Wkleiłam fotkę jaka jest aktualnie, rośną tam zaniedbane margaretki czy rytki i pomyślałam ,że tam właśnie na stałe mogą być ze 3 bukszpany czy 3 Teddy lub Danica lub tego typu.
Klub Wrześniowych Małżeństw 16:44, 07 wrz 2011

Do góry
Martek napisał(a)

Kasi uczesanie jakie precyzyjne
Oczywiście jak większości pań młodych w tym dniu ,ale widziałaś to spojrzenie ,ten wzrok ?

Dziękuję Aniu, rzeczywiście uczesanie było precyzyjne, bo robione przez Mistrza Fryzjerskiego a oprócz żywych kwiatów były również naklejane kryształy Svarowskiego dodam, że fryzura wraz z kwiatami trzymała się prawie tydzień ))
a Tobie Marto to nie wiem o co chodzi z "tym wzrokiem", bo wzrok był taki
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:24, 07 wrz 2011

Do góry
Wstępny plan poniżej w wersji pierwszej (mojej i męża)

oraz drugiej (po zmianach i propozycjach osób trzecich-i tu znów wielkie dzięki im za to
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:21, 07 wrz 2011

Do góry
nie, nie ma gdzie powiesić hamaka, żadnych drzew :/ myślałam nad takim na stelażu, może w przyszłym roku...chociaż sporo zajmują miejsca takie... na razie tylko leżaczek na tarasie-juz go chyba pokazywalam wcześniej... Tez fajnie

Zapomniałam pokazać wczorajszego nabytku, 69 zł Leroy, z obciętym korzeniem :/ jeśli się ukorzeni będzie super. Formą nawiązuje do okrągłej rabatki - choć tego pewnie nie widać Rozchodniki a za nimi róże rosną w okręgach. Pomiędzy róże wsadzę okrąg z lawendy - może wieczorkiem nie będzie padać. To taka wariacja nt rabatki zaprojektowanej przez Danusie dla mnie w tym miejscu... (narażam się i ...zmieniam Rośliny te same, układ inny..

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:42, 07 wrz 2011

Do góry
Zrobiłam zdjęcia telefonem - niespecjalne, ale zawsze coś widać
Widok przez okno w salonie na warzywnik przed domem - ładny jest teraz (nie widać pewnie, zbliżenia telefonem robić się nie da), kwitną cukinie, astry fioletowe, smrodki niskie i wysokie - podoba mi się

Przed rozbabrana kupka żwirku do zabrania i uprzątnięcia i worek z obornikiem ale co tam

Rabatka na lewo od drzwi balkonowych z mojego pokoju do pracy:

I na prawo - na razie zakupy żurawkowe może wieczorkiem przygotuje glebę pod nasadzenia.

Znalazłam też w telefonie wiosenne zdjęcie z Młodą na hamaku w Leroy
Czas na zmiany - najwyższy czas 12:16, 07 wrz 2011

Do góry

Mam nadzieję ,że nikt po obejrzeniu fotek nie dostał zawałuTutaj kończy się taras i zaczyna się taki rożek. Nie patrzymy w dal Na rogu domu rośnie se sławetny bukszpan i jak widać jest już sporych rozmiarów, ale do idealnej kuli to mu daleko, zwłaszcza, że z tyły jest obciachany na prosto rośnie tu też hakuro ale nie musi - tak jak i bukszpan.W rogu przy tarasie barwinek chyba taki biało zielony o ile taki jestmoże być wykopany jak i chryzantema. I tu myślałam o różnych wielkościach kul bukszpanowych , ale czytając Was to chyba za ciepła ściana
Zielono mi! 12:13, 07 wrz 2011

Do góry
grama napisał(a)

Grama, nie dobrnęłam jeszcze do końca wątku, ale już wypatrzyłam roślinę, która bardzo mi się podoba (jedna z wielu oczywiście ). Czy możesz napisać co to takiego, żywo zielony duży krzew liściasty w tle, przy ogrodzeniu?

Poza tym muszę napisać, że podziwiam, jak świetnie poradziłaś sobie z tak dużym terenem i wspaniale go zagospodarowałaś. Patrząc na to, co zastaliście stanęłaś przed dużym wyzwaniem i rewelacyjnie temu sprostałaś. I trawnik jaki zadbany! Brawo! No i te sielskie klimaty w tle... Ach, tylko pozazdrościć.

Wracam do lektury wątku
Pogaduchy skowronków 12:03, 07 wrz 2011

Do góry
Mam dylemat odnośnie hortensji ogrodowych.Planuję posadzić wszystkie w jednym miejscu, mam ich 4. Dwie rosną w gruncie, a dwie w doniczkach, które są tegoroczne. Boję się, że do zimy nie zdrewnieją im pędy i przemarzną pomimo okrycia. Danusi artykuł przeczytałam z pięć razy, ale tam jest napisane, że przetrzymywane w piwnicy muszą mieć dostęp do światła, a moje piwnice są ciemne.Czy zaryzykować przesadzenie do ogrodu? Ostatnio otrzymałam piękną hortensję od P.Zbyszków i jak ją zmarnuję, to Zbyszek mi nie wybaczy.

Ogród z przeszłością 11:58, 07 wrz 2011

Do góry
Tu widać początki (może trochę słabo widać, bo zdjęcie zeskanowane)

Czas na zmiany - najwyższy czas 11:57, 07 wrz 2011

Do góry

Tak wygląda reszta.Za płotkiem na którym wiszą czerwone pelargonie jest taras (też trzeba go zmienić kostka lub coś) i dalsza część do zagospodarowania. NO właśnie czy to ma być w jednym tonie, jednakowo wysypane czy odmienne?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:49, 07 wrz 2011

Do góry
Na swoją rabatę przed domem mam zaplanowane takie kulki z bukszpanu a dla zadarnienia posadzę barwinek , bo mam go w nadmiarze. Bardzo fajnie się sprawdza jako roślinka zadarniająca - dość szybko rośnie, jest niska, można wybierać w kolorze liści i nawet kwitnie na wiosnę.
U Ciebie ciekawie mogłaby wyglądać odmiana o żółto obrzeżonych liściach:

Czas na zmiany - najwyższy czas 11:49, 07 wrz 2011

Do góry

i tu nastąpił ciąg dalszyW tym buszu w rogu( prawie\0 rośnie iglaczek niebieski od dołu ogolony
Jak to ładnie zagospodarować?
Do tego iglaczka miałam propozycję 1.cały trójkąt posadzić Wiltoni czy jak mu tam leci, ewentualnie zostawić brzeg na jakieś begonie czy inne to jest południowa strona.
2.od okna na wschodniej stronie sławetne bukszpany.za rogiem z ekobordami w roli głównej mieszanka kamyków, żwiru czy kory.3.jakaś mieszanka na pniu.
Pogaduchy skowronków 11:37, 07 wrz 2011

Do góry
Nie wiem czy zazdrościć Wam tego deszczu, czy nie. U nas susza, nie można wbić motyki w ziemię, a tyle roślin do przesadzenia, podlewanie, to nie to co deszcz. Dzisiaj miałam przesadzać hortensje i nic z tego trzeba czekać na deszcz i to taki kilkudniowy.Narazie poznaczyłam cynie z których chcę zebrać nasiona.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:33, 07 wrz 2011

Do góry
Pytałam o miejsce dla tulipanów bo sama planuje zakup większej ilości. A dla twoich widziałabym miejsce wzdłuż wjazdu - wokół tuj Danica - tak jak na zdjęciu poniżej:

Myślę, że świetnie by rozweseliły tą rabatkę wiosną.
Czas na zmiany - najwyższy czas 11:32, 07 wrz 2011

Do góry

To jest front domu wschodnia ściana.Na lewo i prawo drzwi chcę nowe nasadzenia tylko jakie tu jest problem.Patrząc na fotkę to lewa strona wyjdzie za mur.Myślałam może o grysie lub żwirku.Postaram się wklejać foty fragmentami.Wątek otwarty na wszystkie pomysły.
Ogród Babci Jasi 11:09, 07 wrz 2011

Do góry
Basiu Jasiu - żyj nam w zdrowiu długie lata

Super Wam poszła robota
ogrodoweimpresjejolki 10:20, 07 wrz 2011

Do góry
jotka napisał(a)
Aniu, żeby Ci nie było tak smutno, to pokażę Ci sposób jedzenia malin przez moich czteroletnich wnuków. Niedawno zięć zabrał ich już do domu (córka od 3 dni w delegacji)
Uczyłam ich wierszyka, a Oni powiedzieli mi, że też mnie czegoś nauczą
Sposób nazywa się: malinypalcelizać

hahahahahaha
Czas na zmiany - najwyższy czas 10:18, 07 wrz 2011

Do góry

to wkupne
bo będę prosiła o rady,pomysły na moje nowe rabatki.
Przeleciałam już chyba wszystkie ogródki w ogrodowisku i czasami dech zapiera.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:13, 07 wrz 2011

Do góry
Moniko - pewnie o to miejsce chodzi

Kula bez pnia to bukszpan - reszta to cis.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies