Dzięki Danusiu, myślałam, że trzeba zmiksować.
Też dzisiaj pieliłam, chociaż muszę powiedzieć, że od pielenia wolę sadzenie, przesadzanie, komponowanie rabat itp. Ale pielenie też jest OK. Można się czynnie zrelaksować.
Dobrej nocy.
Ja dwoma łapami dziabię pazurkami, albo dziabaczką i wyciągam. Gdybyś miała studnię to wachlarz i nieco rozmoczy ten beton. U mnie miejscami też "beton" Ale generalnie chodzi linia, więc namacza nawet nieźle.
Wziąć pazurki, dziabaczkę, podcinarkę, nóż do kantów trawnika -
rozciągnąć sznurek jako wyznacznik szerokości rabaty, uciąć kant trawnika, zdjąć pasek chwastów wzdłuż sznurka, potem kawałek po kawałku dziabać po "rabacie" sprzętem ogrodniczym wg uznania i wydłubywać każdego chwasta z korzeniami.
Na koniec pięknie wypieloną rabatę - aż do płotu wyściółkować korą sosnową przekompostowaną. Będzie o niebo lepiej.
Ale Wam dobrze u mnie nie idzie chwasta wyrwać z korzeniami taki beton się zrobił
Całe wysiłki koncentrujemy na podlewaniu by wszystko nie padło, masakra najpierw zalało, a teraz usycha
Małgosiu, raj na wyciągnięcie ręki mamy my wszyscy na Ogrodowisku, każdy tworzy swój kawałek raju, a ja mam to szczęście, że areał nieograniczony jest, miejsca do sadzenia w bród
To pierwsza rabata jaka powstała, brzegi płatków mają falbanki, liliowiec nie miał być pomarańczowy, a był więc znaczy, że pomylony, ale i tak etykietka zniknęła po 2 latach, albo wypłowiała.
Tak, wiem Elu, to tylko test tego sprzętu nam Tomek zrobił i zapytał, czy nam się podoba. Dwie minuty pochodziło i tyle. To nie dla nas, a na pewno nie do tego stawu.
Tam, gdzie się ludzie kąpią, stosujemy pompy na zewnątrz stawu, nie mogą być zatopione w wodzie ze względów bezpieczeństwa. Mamy jedynie 3 strumienie, które kierują powierzchnię wody w kierunku skimmera. To wszystko.
Wodotrysk piękny, lilie jednak lubią spokoj w wodzie.
Wczoraj to pewnie w takich głębinach nawet ciepło było.
Rozchodniki piękne. Zbieram stare tortownice i nie mam czasu posadzić. Dużo czasu w domu spędziłam przez te upały nie do zniesienia.
Trzeba palmy sądzić