Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:52, 21 paź 2011

Do góry
Od Anuli strony, czyli tyły

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:48, 21 paź 2011

Do góry
anula_wn napisał(a)
ojjj roślinki okryte ! zima idzie brrrrr

nadrabiam zaległości, zatem pędzę teraz do Myszorka !

Anula, jak okryte, już spowrotem odkryte, to na zapas robione więc wcześniej się pokazuje, a tak naprawdę to nie ma, zobacz sama, fotki z dziś Krzątałam się pod Twoim płotem i sadziłam trawki

Wrzosy żółte o białych kwiatach

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:41, 21 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
A im nic nie powiesz, bo obraza majestatu...

A szkoda gadać - pogadajmy o kfiotkach

Przeczytałam całość, ciućmoki jedne bym powiedziała, no niepojęta ta ich działalność, ręce opadają
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:29, 21 paź 2011

Do góry
Kochane jesteście, zglądam tu po bardzo ciężkim dniu i buzia mi się uśmiecha Burza mózgów może przynieść same dobre efekty-tak myślę .
Pierwsza wersja Danusiowa

Druga wersja Ewy i Mognoli

trzecia moja nowa mieszaniana wszystkiego

a tu inspiracja:
Rododendronowy ogród. 20:22, 21 paź 2011

Do góry
Bogdzia napisał(a)
A teraz 3 zdjęcia zrobione przez moją wnusię (kiedy miała 6 lat).Zdjęcia zamieszczam za zgodą autorki. Jako ostatnie -zdjęcie samej autorki (dziś już dobrego fotografa- chociaż moim zdaniem i wtedy była świetnym fotografem)

ta ostatnia "kukułka" najfajniejsza, Bogdzia pokazujesz szpaczka jak by chmara szpakunów zjadła Ci w jeden dzień duże drzewo czereśni..... nic nie pomagało, to nie wiem czy też byś je lubiła, nawet szarej renecie nie dały dojrzeć wszystko co maja na swojej drodze to niszczą i pałaszują zarazem szpakuny powinno się już odławiać w siatki, bo to plaga
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:22, 21 paź 2011

Do góry
Mój kompostownik to kilka ram okiennych pcv. Zalety to znikomy koszt, trwałość i łatwość montażu i demontażu, oraz dobre napowietrzenie.
Wrzucam wszystkie odpadki kuchenne i roślinne, ale przekontrolowane przez stadko kur z kogutem.

Ogród zmyślony 19:47, 21 paź 2011

Do góry
ja zawsze chciałam taką przeplotkę drogi ze scieżką i zawsze miało być z dwóch różnych materiałów, więc tak kazałam wszystko ustawiać na etapie projektu. Zachwyciły mnie dwa klony, między którymi wyobraziłam sobie tą scieżkę. Klony niestety zginęły, ale ścieżka pozostała.
O widzicie? W marcu 2009 wyglądałam czy aby na pewno przez okno w kuchni widać te moje klony. To były takie zwykłe klony polne, ale w zasadzie jedyne drzewa na mojej działce prócz jabłonki. Wszystkie 5 sztuk padło po jakiejś ulewie.Teraz straszą tylko na froncie

m.m.m - mój misz-masz. 19:26, 21 paź 2011

Do góry
Mam grilla i wędzarke w jednym, a używana jest w zależności od zapotrzebowania.

Tak wygladała na początku.

rozruch

w trakcie

i efekt końcowy (z innej okazji)

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:18, 21 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
A jakie

A takie:
O....! 19:15, 21 paź 2011

Do góry
jeszcze raz klonik ...

i derenie ... oraz zabarwiona na purpurowo trzmielina oskrzydlona ( jeden z ostatnich nabytków)

posadzona tez trawka Red baron

miodunki przy stawku

a takze miodunka z przemrożoną trochę hostą
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 19:11, 21 paź 2011

Do góry
Oczywiście, że mogę, tylko to takie nieatrakcyjne badyle. Może powinnam się przenieść do swojego wątku projektowego, ale tam mam mnóstwo pytań jakie zostawilam sobie na listopadowo-grudniowo-styczniowe dłuugie wieczory.A wczoraj tak na szybko pomyślałam o tej śliwie.
I oto one - foto z wiosny, widać tylko pięć z siedmiu. Pod nimi mikrobiota,róże Arthur Bell, które wyrosły na gigantyczne badyle, dalej kalina (botnańskai japońska), hortensja Limlight, złotlin posadzone irgą major w niej 2 żurawki,trzmieliną i 3 funkie.Za dużo gatunków....A mikrobiotę wybrałam, bo bałam się że mój pies będzie taranował wszystko co tam rośnie, bo była tam jej ścieżka, ale jest ok. Pies grzeczny, wychowany.

Katalpa - Catalpa 18:55, 21 paź 2011

Do góry
U mnie jakoś się jeszcze trzymają, chociaż już niedługo.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:40, 21 paź 2011

Do góry
A w ogrodzie rozkwita krokus

Nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale przyciąłem tak lawendę

Ogródek do przeróbek ;) 18:24, 21 paź 2011

Do góry
anka napisał(a)

Coś iglastego,jak najbardziej,w tle masz wiele sosen!

ślicznie Haniu dziękuję myślałam o świerku serbskim (ale on duży rośnie) lub o stożku z cisa (zawsze można kontrolować jego rozmiary). a może polecacie coś innego?

Mowa jest o okrągłym placyku przed domem? To piękne miejsce i chyba powinno tam być coś solo
jako punkt główny. Też skłaniałbym się ku ładnemu drzewu a pod nim niższe nasadzenia. Cis ogólnie
jest zawsze świetny ale jest za mały na takie miejsce, zginie tam. Danusia pokazała pięknego ambrowca
link, ale myślę że każde inne drzewo o dobrym pokroju będzie odpowiednie. W ładne stożki można formować
oprócz świerka serbskiego także Daglezje. Ma fajne różowe "szyszki" na wiosnę, jest bardzo popularnym
amerykańskim drzewem Ja mam 3 sztuki i bardzo je sobie chwalę.

Rododendronowy ogród. 18:22, 21 paź 2011

Do góry
A teraz 3 zdjęcia zrobione przez moją wnusię (kiedy miała 6 lat).Zdjęcia zamieszczam za zgodą autorki. Jako ostatnie -zdjęcie samej autorki (dziś już dobrego fotografa- chociaż moim zdaniem i wtedy była świetnym fotografem)

Tulipany w donicach 18:16, 21 paź 2011

Do góry
Witajcie zakręceni na zielono, przedstawiam moją kompozycję z tulipankami z zeszłego roku
zimowały na tarasie w pudle zasypane korą

Las - czarodziejski ogród 18:08, 21 paź 2011

Do góry

Las - czarodziejski ogród 18:06, 21 paź 2011

Do góry
Z dzisiejszego spaceru za płotem

Ogródkowe perypetie:) 16:38, 21 paź 2011

Do góry
U nas Hilli jest akurat i to po 13 zł, kupiłam dla Babci Jasi dopiero co.

Ja bym nie wytrzymała do wiosny, jestem zaprawiona w bojach ogrodowych i zimno mi nie straszne, natomiast święta przywitałabym już z piękną aranżacją przedogródka, choćbym miała po cisa jechać 300 km
Pamiętam jak jechałam do Końskowoli po tulipanowca
Proponuję wyrwać chwaściory i wyczyścić ten prostokącik, przymierzając się jednocześnie jednak do realizacji

A w gazony posadź od strony sąsiada albo irgę Ursynów czy niższą , albo trzmielinkę Blondy z żółtymi plamkami.
Cisy sadź do gruntu i jeden przy drugim, ściślutko i równiutko.
Ogródkowe perypetie:) 16:33, 21 paź 2011

Do góry
Proponuję ewentualnie rozważyć propozycję Profusa

A może zamiast trawnika inny kolor żwiru, ciemniejszy albo okrągła granulacja a tam tłuczeń.?

Dobre dojście i luźno.

Ewentualnie zamiast trzmieliny piennej (zbyt małej) wiśnie Umbraculifera na wysokim pniu?

W jednego Rh bym się nie "pchała" i w klonika palmowego także. Mocne formy się liczą.
Ewentualnie tu gdzie białe plamy - może być Citronelle w prostokątnych plamach.

Powinno być prosto i przejrzyście.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies