Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zacisze Alicji 21:27, 06 sty 2022

Do góry
Pierwszy pierwiosnek.

Zacisze Alicji 21:25, 06 sty 2022

Do góry
Dzisiejszy spacer po ogrodzie.

Przerwa na kawę... 20:47, 06 sty 2022

Do góry
Hej Madzia, plany planami a życie sobie... wiesz jak to jest.

Ja mam nadzieję, że przynajmniej to miejsce poniżej na zdjęciu zostanie odrobinę bardziej ergonomiczno-ekonomicznie zagospodarowane. Stolik zostaje ale zmieni się część z drewutnią. Nie jest taka potrzebna. w ogóle się zastanawiam czy jakakolwiek drewutnia jest mi tu potrzebna... mam drugą 2 razy większą za domkiem narzędziowym.
Zieleń, drewno i antracyt 20:31, 06 sty 2022

Do góry
antracyt napisał(a)

Piękne kwiaty , jak to miło, kiedy już coś kwitnie, u mnie dopiero w pączkach.
Twój mikrokosmos kapitalny, ślimaka w zbliżeniu jakoś dopatrzyłam.
Spisać plany - świetny pomysł, zapisane, utrwalone, większa mobilizacja do zrealizowania.
W kamiennym kręgu od początku 19:53, 06 sty 2022

Do góry
GorAna napisał(a)
Kwiatki też kwitną

Aniu, jak miło spotkać takie piękne okazy na spacerku po ogrodzie w styczniu.
Szkoda, że to nie marzec, trzeba jeszcze poczekać do wiosny.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku.
Sałatka pokrzywowa 19:48, 06 sty 2022

Do góry
Taka sytuacja na choince

Wesołego świętowania
Blaski i cienie nowego życia 18:38, 06 sty 2022

Do góry

Historia tego buka u mnie jest ciekawa. Syn wybrał go sam, dobre 5 lat temu latem przy okazji naszych wspólnych ogrodowiskowych szaleństw szkółkowych. Buk miał dwa pędy, raptem wys 20cm.
Ponieważ nie miał od razu stanowiska został zadołowany w doniczce między różami. Wiosną następnego sezonu wybrałam mu miejsce w przedogródku i tam sobie siedział w stanie uśpienia zimowego cały czas. Chodziłam, zaglądałam ale nawet jednego pąka nie otworzył. Myślałam że uschnął i będzie trzeba go wyrzucić. Ale jak dziecku potem powiedzieć źe jego drzewko szlag trafił... Ponieważ nie było czasu aby się nim zająć, to został przez zimę do wiosny. W kwietniu postanowiłam że go wyrzucę ale coś się z tym postanowieniem też ociągałam. Wreszcie w maju poszłam zająć się przedogródkiem i tego buka zdecydowanie wyrzucić to zauważyłam źe z brązowego pąka wystaje coś zielonego. Potem wszystkie paczki też się otworzyły. Do dziś mam to wspomnienie
Cd historii był taki że nie chciał rosnąć bo to było pobudowlane miejsce. Zaczęłam wię rewolucję na rabacie naprzeciwko i zdecydowałam się go wcisnąć za kulę bukszpanową. Dostał kompost a potem powera, miał w jesieni pół metrowy przyrost. Teraz mnie już przerósł i właśnie obmyślam że za 2 lata będzie trzeba wycinać tuję, którą ma za nim rośnie przy ogrodzeniu.
Ogród zielonej AniaK 18:35, 06 sty 2022

Do góry

Ogród zielonej AniaK 18:31, 06 sty 2022

Do góry
Ogród zielonej AniaK 18:30, 06 sty 2022

Do góry
Dzisiaj odwiedziłam Palmiarnie w Gliwicach prze wejściem kolejka ale po 30 minutach mogliśmy podziwiać piękne okazy palm i nie tylko

Za drzwiami do ogrodu... 18:10, 06 sty 2022

Do góry
anpi napisał(a)

Ula, miałam jesienne krokusy, one na wiosnę nie kwitną Ale te wiosenne też listki już wystawiały. Teraz wszystko przykrył śnieg.
Nie mogę się już doczekać przyszłego sezonu, choć prawdę mówiąc jeszcze tego nie zamknęłam Dostałam od "Gwiazdki" z dwieście cebulek (krokusy, tulipany i hiacynty) Hiacynty już z kłami Teraz muszę jak najszybciej zaopatrzyć się w ziemię i posadzić wszystko donicach.
Tu część cebulek i ograniczniki węża ogr.:

To teraz można jeszcze cebulki do donic sadzić?
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:02, 06 sty 2022

Do góry
jak widać nie połamałem

kolacja przy kominku
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:12, 06 sty 2022

Do góry
Choinkę zaraz chowam, bo wiosna już tuż tuż!
Ehhh chciałabym!

Oddam lub wymienię cebulki hippeastrum i waloty... stare babcine 15:37, 06 sty 2022

Do góry
Dzień dobry!
Mam do oddania w dobre ręce cebulki hippeastrum i waloty... uzbierane przed laty z różnych źródeł - od paru starszych babć i dziadków... w razie zainteresowania proszę pisać.
Renata

Sałatka pokrzywowa 15:24, 06 sty 2022

Do góry
Ciemierniki cuchnące stoją tak w pąkach od jesieni, jeszcze trochę postoją

Sałatka pokrzywowa 15:21, 06 sty 2022

Do góry

Sałatka pokrzywowa 15:20, 06 sty 2022

Do góry
Trochę zieleni z zimowego ogrodu
Penstemony

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:24, 06 sty 2022

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:02, 06 sty 2022

Do góry
I reszta ogrodu - ku pamięci.

Obiecująco wygląda magnolia stellata.

Część traw już nie trzyma fasonu. Tnę je zwykle na raty. Najpierw górną cieńszą część (idzie do worów z odpadami bio), a potem grubszą dolną. Te grubsze badylki wykorzystuję w warzywniku do podpierania groszku lub zrębkuję i ściółkuję truskawki.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:53, 06 sty 2022

Do góry
Przejrzałam pudełeczka z nasionami. Wyrzuciłam te przeterminowane. Te, które zostały posegregowałam wg kolejności wysiewów w gruncie. Z uwagi na niedobór parapetów w domu wysiewać będę tylko pomidory, a to dopiero w marcu.
Mikołaj wraz z noworocznym Gwiazdorem spisali się na medal. Mój ogrodniczy zestaw narzędzi wzbogacił się o tzw. "żyrafę", czyli sekator na wysięgniku. Będę mogła ograniczyć cięcia z drabiny. Pod koniec stycznia rozpocznę cięcia w sadzie. Zobaczę, czy nowy nabytek się sprawdzi.
Staram się o utrzymanie dobrej formy fizycznej. Mikołaj zadbał o odpowiedni ku temu zestaw odzieżowy i mimo niezbyt sprzyjających warunków pogodowych codziennie intensywnie a to łażę z kijkami albo biegam na nartach (jeśli jest śnieg).
Chyba odpoczęłam, bo z każdym dniem wzrasta mi chęć do rozpoczęcia działań.
Czekam tylko na lepszą aurę. Po odwilży rabaty są nazbyt grząskie.

Dzisiaj szukałam pierwszych zwiastunów nowego sezonu.
Sporo mam białych ciemierników. Część jest ze sklepu, ale mam też już takie z siewek. Podsypałam je teraz pokruszonymi skorupkami jajek. Lubią to.

Mahonie uformowały pączki. Część listów przebarwiła się na bordowo.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies