Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Agnieszkowy ogródek 22:28, 18 sty 2011

Do góry
Ten świerk wygląda tak, jak tutaj tylko byłby na kiju. Ale obok jest jeszcze Chamaecyparis pisifera - cyprysik groszkowy z prawej. Są też takie żółte, nawet ładniejsze i wolę, ale wtedy były tylko zielone, jak robiłam ten ogród.

Agnieszkowy ogródek 22:24, 18 sty 2011

Do góry
Gosiu, zobaczysz, jak przyjedziesz do mnie, nie przemarza narazie. Mam też żółtą Choisyę, żyje narazie nawet.

Na pniu jeszcze widziałam coś w rodzaju "Blondy". A tak to pozostaje "Emerald'n Gold".
Chyba, że posadzisz pienne Picea pungens "Glauca Globosa" - niebieskie kule na kiju, a pod spodem żółte trzmieliny.
Agnieszkowy ogródek 22:18, 18 sty 2011

Do góry
Można by także posadzić w zawijasku wrzośce. Te wiosną robią się bordowe, a zimą są zielone (zdjęcie z marca).
Kopię dołki, podsypuję kwaśnej ziemi i sadzę wrzośce, a reszta rośnie w obojętnej.

U mnie tak rośnie.

Ogródek Goniak 22:16, 18 sty 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ja jakoś sie uprzedziłam do jałowców, a szczególnie Skyrocket przez te szkodniki i choroby, co potem szpecą jałowce.

Ja wolę tę niebieską odmianę Blue Arrow
Agnieszkowy ogródek 22:13, 18 sty 2011

Do góry
Tak wg przepisu to trzmielinę co 30 cm to jakieś 9 szt na m2. Ja czasem sadzę gęściej, jedną przy drugiej jak chcę pokryć gęsto i szczelnie, a potem tnę. To u mnie kwadraty.
Te kwadraty już nie powiększą swojej powierzchni dzięki cięciu. Będą bardzo gęste i dobrze. Lubię takie bryły.
U mojej mamy weszła po rynnie jak bluszcz aż do dachu.

Polubiłam Golden Harlequin

albo Harlequin

Agnieszkowy ogródek 22:01, 18 sty 2011

Do góry
goniak napisał(a)
No dobra, skończyłam )

Ja tu już nic nie mam do roboty, ta koncepcja mieści więcej roślin, mnie chodziło o to że na tej rabacie dla zrównoważenia proporcji potrzebny był trawnik, jego kształt może być również taki, ważne żeby był, to wtedy jest lepiej rośliny wyeksponować.
Mój styl projektowania jest nieco inny od Gosi, ale widać że Ty lepiej lubisz Gosiny. Ja bym pewnie zawęziła ilość gatunków, ale kolorowy ogród bardziej pasuje do tego co już jest. Zawijasek mój z Kuropatwy się zalazł. Miło mi bardzo.
Agnieszko wydrukuj sobie to zdjęcie i pomaluj, wtedy Ci się rozjaśni bardziej .
Gosia odwaliła kawał dobrej roboty. BRAWO !

Agnieszkowy ogródek 21:58, 18 sty 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Dotarłam narazie dotąd i odpowiadam na pytanko.
Ta roślinka to SAXIFRAGA cuneifolia Variegata czyli skalnica

No kurcze, na to bym nie wpadła: żeby wśród bukszpanu posadzić skalnicę! Do głowy by mi nie przyszło połączyć te dwie rośliny!

Czy w takim zawijasku można posadzić coś jeszcze innego: jakieś niewysokie trawki (ptasie łapki czy coś tam) albo jakieś żuraweczki? Bo trzmielina pewnie byłaby za wysoka i mogłaby przeleźć przez bukszpan...
Agnieszkowy ogródek 21:49, 18 sty 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)
To wiem, Goniu Chodzi mi o tę roślinkę wewnątrz bukszpanu, na ziemi, takie zielone listki, niziutko na ziemi.

Co do zawijaska, to zaproponowałaś tawułkę, a skłaniałabym się do bukszpanu. Dlatego pytałam. Zawijaska narysowałaś artystycznie!!! Czy teraz rysunek rysowała Twoja siostra?

Dotarłam narazie dotąd i odpowiadam na pytanko.
Ta roślinka to SAXIFRAGA cuneifolia Variegata czyli skalnica

Ogrody historyczne we Wrocławiu 21:41, 18 sty 2011

Do góry
Cieszę się, że podoba się wam "mój" ogród. Dobrze wiem, że nie wszystkim przypada do gustu, nie każdy lubi takie formalne założenia.
gardenarium

Te pierwsze bukszpany wyglądaja na młode, bo jeszcze nie zrosły się dobrze i są niskie. Fajnie, że tak szeroko posadzone, a nie w jednym rzędzie.

W tym roku ładnie się zagęściły i wyglądają już lepiej. Ale niestety nie mogę się pochwalić tym, że ja je sadziłam - przyszłam już na "gotowe".
ogrodoweimpresjejolki 20:24, 18 sty 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Bogda, w najbliższym sklepie poszukaj nasion bylin wysokich.

czemu?żeby sie zasłonić?jakieś łubiny juz mam!a co jeszcze?
Zakątek Olgi 20:14, 18 sty 2011

Do góry
Poczytałam u szkółkarzy w ofercie "oliwnik bez odrostów" a może coś wyhodowali co nie wypuszcza?

Obserwuj go wokół, szkoda tak od razu usuwać.
Ogródek Hanusi po zimie 20:11, 18 sty 2011

Do góry
Za szachownicą cesarską widzę u Ciebie maty. Powiedz jak długo wytrzymują w ogrodzie?
W ogródku Niage 20:09, 18 sty 2011

Do góry
Wygląda jakby płonął. Nawet cień jest czerwony.
Czy Geniu można dołączyś Twoje zdjęcie do galerii artykułu o owocach? Podamy autora, Napisz imie i nazwisko na PW, albo napiszemy Niage. Zgodzisz się?
Już dodaję. Dzieki, będzie ozdobą galerii.
ogrodoweimpresjejolki 20:06, 18 sty 2011

Do góry
Bogda, w najbliższym sklepie poszukaj nasion bylin wysokich.
Ogródek Goniak 20:04, 18 sty 2011

Do góry
Ja jakoś sie uprzedziłam do jałowców, a szczególnie Skyrocket przez te szkodniki i choroby, co potem szpecą jałowce.
Zielono mi! 20:01, 18 sty 2011

Do góry
A ja nienawidziłam kopania ziemniaków u babci ale za to sianokosy --- moje ulubione było zajęcie. Potem uprawa warzyw z mamą i własne pierwsze kaktusy i skalniaczki, pamietam też monardę śliczną i wielką kępę astilbe. Miała 35 kwiatów. Obok niej była rynna, a pod rynną beczka. Lałam do astilbe wiadrami wodę i stwierdziłam, że dzięki temu tak kwitnie.
Nasz przydomowy ogródek 19:57, 18 sty 2011

Do góry
My chcieliśmy sobie przybliżyć wiosnę. Co nieliczni przejeżdżający pukali sie w głowę, że niby po co sprzatać jak i tak zaraz spadnie śnieg. Nie rozumieją człowieka.
Sosnowo 19:55, 18 sty 2011

Do góry
Porobię zdjęcia wszystkiego, co tam oferują. Mam nadzieję na super wynalazki.
Ogród bezpieczny dla dzieci, czyli rośliny trujące, parzące i wabiące owady 19:51, 18 sty 2011

Do góry
Z domowych roślin należy wymienić Diffenabachię, zawiera strychninę.

Poniżej zdjęcie nieco nietypowej odmiany

Tutaj tupowy wzór na liściu

Ogrody historyczne we Wrocławiu 19:39, 18 sty 2011

Do góry
Ja także jestem zachwycona ogrodem, przede wszystkim z powodu parterów bukszpanowych i zadbanemu wyglądowi, co jest Twoją zasługą Saturejko. Te pierwsze bukszpany wyglądaja na młode, bo jeszcze nie zrosły się dobrze i są niskie. Fajnie, że tak szeroko posadzone, a nie w jednym rzędzie.
Za to następne już są wyższe. Czy te z pierwszych zdjęć sadziłaś własnoręcznie?

Ja też z pewnością zajrzę do Ciebie w odwiedziny, a może jeszcze też się skrzykniemy na grupowy wyjazd ile do samochodu wejdzie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies