Tajemniczy ogród - oczywiście, moja ukochana książka z dzieciństwa, a właściwie jedna z ukochanych.
Książka którą opisałam w swoim wątku:
Powieść autobiograficzna o angielce Elizabeth, która wychodzi za mąż za pruskiego junkra hrabiego von Arnim, przeprowadza się do podszczecińskiej wsi - Nassenheide ( dzisiaj Rzędziny) i urzeczona tym miejscem zakłada ogród. Powieść ukazała się w 1898 roku w Londynie i odniosła sukces. Koleje losu tak się potoczyły, że założonego ogrodu ani dworu już nie ma, pozostał tylko park.
Pierwsze zdanie tej powieści jest takie: " Kocham mój ogród". A dalej wiele uwag o sadzeniu, sianiu, sukcesach i porażkach, różach no i ówczesnym życiu.
Polecam!
"Pomyśl o lilii " Elizabeth Buchanan - romansowe czytadło, można przeczytać, ogród stanowi tło historii o miłości. Angielski oczywiście.
Ludwik Jerzy Kern - Portrety kwiatów, oprócz wierszy na jednej stronie, na drugiej stronie obok informacje o roślinie - pochodzenie, odmiany, sposób uprawy.
Adam Mickiewicz - Pan Tadeusz i ogród Zosi, bajeczny opis wiejskiego ogródka
No i najważniejszy: ogród w Biblii w Księdze Rodzaju - Eden, czyli biblijny raj, w którym żyli Adam i Ewa, ale wiadomo jak to się wszystko skończyło...