Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 20:15, 27 sie 2011

Do góry
Dobrze, że popadało, bo roślinki już umierał od spiekoty , burza nawet nie była gwałtowna ale za to bardzo szybko zrobiło się ciemno
Zapraszam do obejrzenia kilku fotek z przed burzy
Mój dereń powtórzył kwitnienie ma i owoce i kwiaty, a to ci dziwoląg, nie wie, że jesień za pasem a nie wiosna?

W miniformacie 20:14, 27 sie 2011

Do góry

Micky

W miniformacie 20:13, 27 sie 2011

Do góry
Budleja w tym roku ciężko zniosła zimę, ale dochodzi do siebie.

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 20:12, 27 sie 2011

Do góry
Aniu, myślę, ze tak, masz rację, to cyprysik groszkowy

dzięki za oznaczenie !
pokazuję jeszcze spodnią stronę łuskowatych liści i ogólny pokrój drzew - nieregularny... ( przepraszam za jakość zdjęć, były robione już pod wieczór...)
przy okazji... - czy z takim cyprysikiem podejmuje się jakieś cięcie ? - bo mówiąc szczerze, nie mam specjalnie ochoty... jest ich ok. 20 i są spore...
Nasz mały, zielony świat. 20:02, 27 sie 2011

Do góry

pergola niczego sobie, fajny projekt czeka na już pnącza, masz już wytypowane?
Ogród w budowie - nieustającej 19:31, 27 sie 2011

Do góry
Ponieważ dzisiaj straszny upał, prawie cały czas jestem w domu i opanowała mnie mania komputerowa. Wkleiłam dzisiaj mnóstwo zdjęć w wątkach o ogrodach Normandii, oglądałam i moje zdjęcia z tego roku.
Tak było na początku czerwca, raczej zielono, tylko oleandry kwitły.

A tak jest teraz - w stylu "na bogato", bardzo kolorowo, chyba pierwszy raz aż tak kolorowo, żółto, czerwono i niebiesko

Graham Thomas oczywiście dostał czarnej plamistości i marny jest, niestety, wyłysiał od dołu:

Aż trudno uwierzyć, że to ta sama róża, prawda?

Jak tak porównuję, to sporo roślin jest już tylko prehistorią, niestety.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:20, 27 sie 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
A na koniec taka śmieszna kompozycja

takie zestawienie bardzo mi się podoba - budleje i hortensje (zdaje się, że oczywiście Limelight) takie połączenie wyobrażam sobie u siebie a podobne zestawienie widziałam u aliniak

Ana - dzięki za fajną relację ...okiem detalu ))) a ten regał z małymi sadzonkami to bym chętnie przyjęła, może być hurtem )
Pozdrawiam
Nasz mały, zielony świat. 19:15, 27 sie 2011

Do góry
Pogoda wzięła na wstrzymanie i pozwoliła nam dokończyć skręcanie pergoli. Pierwszy etap za nami. Jak zmienimy ogrodzenie warzywniaka, to będę Was prosić o pomoc, może osobny wątek założę w dziale projektów?
Tutaj, gdzie postawiłam donice z nasturcjami i kocankami będzie trzeba stworzyć jakąś kurtynę, która osłoni nas przed słońcem i pozwoli tam latem siedzieć.
Wszystko opowiem, jak już ogarniemy teren po zrobieniu płotka a tymczasem efekt naszej dzisiejszej pracy:
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:13, 27 sie 2011

Do góry
A na koniec taka śmieszna kompozycja
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:11, 27 sie 2011

Do góry
Na poczatku mialam problem z aparatem i niestety nie udało mi się sfocić ciekawej aranżacji na zewnątrz z trawami i wodą w formie 'strzelających' strumieni. Na zewnątrz spodobało mi się stoisko z aranżacjami wodnymi, fontanny szklane kule, ściany wodne, żygacze.. mam filmik zrobiony aparatem ale nie wiem jak załączyć.... Nic nie kupiłam bo stoisko z kiermaszem było na zewnątrz, kolejka oooogromna, a ja byłam z Jaśkiem i uciekłam czym prędzej bo prażyło strasznie.
Zapomniałam dodać że były fajne stoiska z donicami (niestety też hurt) i ciekawstka (jak dla mnie) jutowe osłonki na zime do ochrony rośliny w różnych formach np bałwany, skrzaty, mikołaje - też tylko hurt i wszystko było w katalogach, coprawda dostałam, ale z info że jak bym chciala coś zakupić to otrzymam kontakt do przedstawicieli
a i zobaczylam coś co pokazywał ostatnio Sebek i zastanawial się co to. Sfotografowałam erica gracilis
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:58, 27 sie 2011

Do góry
Byłam na 'zieleń to życie' i powiem okiem amatora wystawa fajna aczkolwiek bardziej dla profesjonalistów niż amatorów, większość wystawców gdy o coś pytałam, zadawała kluczowe pytanie "hurt czy detal?'' jak słyszeli detal to niestety rozmowa jakoś się nie kleiła, odsyłali do swoich przedstawicieli... Było całe mnustwo młodziutkich sadzonek oferta oczywiście hurtowa:

Niestety nie było żadnego oświetlenia ogrodowego ...
Byloo bardzo duże stoisko z clementisami (clementis.pl) poza clementisami mieli sadzonki pysznych winogron 'vitis zilga',
bardzo dużo hortensji, traw,

jedno stoisko z żurawkami ale bez rewelacji...
żurawka z ogromnymi liściami takimi jak u Anuli (chyba)

zielonkawe nakrapiane bordem

na tym samym stoisku było takie coś, nie wiem co ale listki i kolor miały ładne

Były bardzo duże ilości lawendy

Ciekawa aranżacja wrzosów

Ja niestety nie dostałam nalewki więc nie było tak kolorowo ale ciekawie ( żart kolory były ylko mi się nie udało uchwycić)

Wichrowe wzgórze 18:32, 27 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Ale konsekwentnie dobrane kolory - tylko biały

A cisy rzeczywiście trzeba zagęścić

Tak, Sebku, tylko takie. Być może z czasem mi się znudzi i dodam jakiś np.ciemny fiolet, czy niebieski. Na wiosnę miałam wsadzone w tym okrągłym klombie niebieskie bratki, hiacynty, szafirki i niezapominajki, które pięknie współgrały z białymi bratkami, szafirkami, tulipanami liliokształtnymi i hiacyntami. Bratki kwitną do tej pory - głównie niebieskie - jakieś wyjątkowe, bo nie przestają w kwitnieniu od tylu miesięcy. Podobało mi się to zestawienie kolorystyczne - biel i niebieski.

Normandia - Le jardin du Chateau de Vauville 18:21, 27 sie 2011

Do góry
Sebek, przecież jest na pierwszym zdjęciu i na trzecim od końca, pięknie zlewa się z niebem. Ale jak chcesz, to proszę, samo morze z Normandii:

Książki o ogrodach, ale nie ogrodnicze. 18:15, 27 sie 2011

Do góry
Tajemniczy ogród - oczywiście, moja ukochana książka z dzieciństwa, a właściwie jedna z ukochanych.
Książka którą opisałam w swoim wątku:
Powieść autobiograficzna o angielce Elizabeth, która wychodzi za mąż za pruskiego junkra hrabiego von Arnim, przeprowadza się do podszczecińskiej wsi - Nassenheide ( dzisiaj Rzędziny) i urzeczona tym miejscem zakłada ogród. Powieść ukazała się w 1898 roku w Londynie i odniosła sukces. Koleje losu tak się potoczyły, że założonego ogrodu ani dworu już nie ma, pozostał tylko park.
Pierwsze zdanie tej powieści jest takie: " Kocham mój ogród". A dalej wiele uwag o sadzeniu, sianiu, sukcesach i porażkach, różach no i ówczesnym życiu.
Polecam!

"Pomyśl o lilii " Elizabeth Buchanan - romansowe czytadło, można przeczytać, ogród stanowi tło historii o miłości. Angielski oczywiście.

Ludwik Jerzy Kern - Portrety kwiatów, oprócz wierszy na jednej stronie, na drugiej stronie obok informacje o roślinie - pochodzenie, odmiany, sposób uprawy.

Adam Mickiewicz - Pan Tadeusz i ogród Zosi, bajeczny opis wiejskiego ogródka

No i najważniejszy: ogród w Biblii w Księdze Rodzaju - Eden, czyli biblijny raj, w którym żyli Adam i Ewa, ale wiadomo jak to się wszystko skończyło...
Ogród moich marzeń 17:57, 27 sie 2011

Do góry
O tego chodziło?

To gracillimus
Ogródek Hanusi po zimie 17:47, 27 sie 2011

Do góry

To są zakupy bylinowe,po cebule tulipanów pójdę jutro specjalnie.
Żurawek było duże i różnego kalibru ,duże,wyrośnięte i do ewentualnego podziału możliwe- po 10 zł
innych roślin mnogość- tylko kasiorka potrzebna,a tu sponsorów brak......
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 17:47, 27 sie 2011

Do góry
Ewa napisał(a)

Jaki piękny łan aksamitek na trzeciej to gailardia?
Ogródek Hanusi po zimie 17:45, 27 sie 2011

Do góry
Skorzystałam,że się ochłodziło, i myknęłam na ogrodnicze targi.Zaszalałam za całe60 zł!

Funkiowe zacisze 17:43, 27 sie 2011

Do góry
annka napisał(a)
Prawda że urocze?

piękne kompozycje koszyczkowe
Funkiowe zacisze 17:29, 27 sie 2011

Do góry
Prawda że urocze?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies