Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Trawnik - przygotowanie gleby pod trawnik, rekultywacja 00:01, 18 cze 2019

Do góry
wother napisał(a)
Czy na takim podłożu można posiac trawę, czy jest to wyrzucanie nasion w "błoto"? Po przekopaniu gleby glebogryzarka i wybraniu kamieni podłoże jest pełne małych gliniastych grudek. Czy siać na to trawę czy niezbędne jest nawiezienie jakiejs bardziej urodzajnej gleby.Zamierzam wysypac tam nasiona uniwersalne.

Niezbędne jest użyźnienie tej gleby.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:56, 17 cze 2019

Do góry
Oliwko, generalnie pracuję sama... albo z Grzesiem.
Pieliłam w kwietniu sama, samusieńka... na kolanach albo schylona... Nie wiem, jak to zrobiłam, ale wypieliłam... Wymiana roślin wczesnowiosennych na letnie - sama.
Wywożenie donic z tulipanami - Grześ.

Potem przyszedł maj i opady, potem upały, chwastów narosło po pas.

A więc wyszczególniam w naszym ogrodzie dwa typy prac:
- pielęgnacyjne
- inwestycyjno-budowlane.

Prace pielęgnacyjne - ja i Grześ, a obecne zaległości w pieleniu - dorywczo 1 - 2 panie po 50-tce

Prace inwestycyjno-budowlane (np. budowa tarasu, prace ziemne - prowadzone sobotami - od 2 do 4 panów włącznie z Witkiem.

Kanty w ostatnią sobotę wykonywało 4 panów Zrobili wszystkie. Mam w zasadzie "brzytwę".
Pozostało mi dopielenie szkółki. Koszenie całości trawnika wykonuję w zasadzie sama, z małymi wyjątkami...

Sadzenie roślin (oprócz wielkich topiarów) - ja sama. Obsadzam obecnie okolice oranżerii, a staw mam obsadzony prawie w całości. Robię małą kosmetykę - dopieszczam szczegóły kolorystyczne.
Miejski azyl 17:03, 15 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Fajna ta górka, bardzo malownicza

Zaraz spalę się z dumy bo jest moja autorska Dziękuję!

Górki są ładne i praktyczne - chronią minipolankę od przeważających wiatrów zachodnich i północnych. Na ławce miło się siedzi nawet zimą bo tak nie wieje
Miejski azyl 16:59, 15 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nawet takie małe oczko a ile przyjemności i dla zwierzątek raj

Ważki zasuwają w te i z powrotem. Motyle zaraz pojawią się na potęgę bo oczko jest pod budlejami. Ptaki już regularnie korzystają
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:00, 15 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Elu, w ogóle nie mam nawet jednego mniszka Inne chwasty u mnie występują, raczej jednoroczne. Ale to nie zmienia faktu, że trzeba z nimi walczyć, dobrze nam idzie.

Danus to nie do ciebie o tych mniszkach. My też nie mamy w trawniku. Jak mniszki pylą to trzeba kosić co kilka dni aby nasiona nie dostały się do ziemi. Takie doswiadczenie. Kosiarka zbiera dmuchawce.bza płotem mam łąkę kilka hektarow. Jakieś tam zawsze zabladza ale na rabatach z tymi też sobie radzę - wyrywam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:55, 15 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To będzie fontanna. chłopczyk z rybką na postumencie I czarne lilie wodne.

Bardzo jestem ciekawa tej fontanny. Czy lilia to będzie Black Princess?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:38, 14 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dziękuję, boleję nad tym, ze jak tam wpadnę z rana, to nie wiadomo za co się brać i wtedy zapominam o bożym świecie i zdjęciach. Muszę specjalnie robić sobie przerwę, a wtedy nic się nie robi do przodu...

Można mieć wrażenie, że jak czas na fotki to roboty nie ubywa, ale jak przyjdzie taka powódź lub grad to dobrze choc na fotkach pamiatkę mieć jak było przedWięc to jednak czas nie stracony
Żywopłot strzyżony z cisa 23:33, 14 cze 2019

Do góry
Weronika, pokaż jak wygląda ten żywopłot, on teraz mocno przyrasta i chyba szkoda ciachać to co akurat wyrosło Pokazuj zdjęcia, na ich podstawie można doradzić cokolwiek, a nie przycinać czy nie? TO zależy od wielu spraw.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:30, 14 cze 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Tak pięknie, że nie wiem, co zacytować. Wszystko chyba musiałabym

Danuś, Twoja realizacja zapiera dech w piersiach. Bosko jest już teraz, a co to będzie za 7 lat...

Dziękuję, boleję nad tym, ze jak tam wpadnę z rana, to nie wiadomo za co się brać i wtedy zapominam o bożym świecie i zdjęciach. Muszę specjalnie robić sobie przerwę, a wtedy nic się nie robi do przodu...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:28, 14 cze 2019

Do góry
justynna500 napisał(a)
Mus zobaczyć to na własne oczy Czekamy na kolejne drzwi otwarte i bardzo o nie prosimy!

Żeby to tak dało się nam podwoić się albo potroić, to byśmy się szybciej wyrobili
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:27, 14 cze 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)

Danusiu, ten wybetonowany otwór to donica czy zbiornik wodny?

Pięknie wszystko wygląda
Pozdrawiam

To będzie fontanna. chłopczyk z rybką na postumencie I czarne lilie wodne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:26, 14 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jak się ma działkę między łąkami to będzie wieczna walka z mleczem nie do wygrania.

Elu, w ogóle nie mam nawet jednego mniszka Inne chwasty u mnie występują, raczej jednoroczne. Ale to nie zmienia faktu, że trzeba z nimi walczyć, dobrze nam idzie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:53, 14 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Beatko, kowboj lubi swoje zajęcia Niesamowicie lubi, zresztą ja też

to widać Danusiu!!!!!!!!!!!!!!! w każdym cm2 Waszego dzieła
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:52, 14 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jedyny stosowany sposób to obecnie dwie kobity do pielenia I ja, jako pieląca pomiędzy bylinami, aby nie wyrwać tego co nie potrzeba

i jest to dla mnie swego rodzaju pocieszenie
moja frontowa duma zarosła tak chwastami, że mi wstyd dziś będę walczyć
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:35, 13 cze 2019

Do góry
maciejxs napisał(a)
Hej.
Mam pytanie. Otóż mam do zrobienia kawałek nowego trawnika. Przywiozłem "nową" ziemię, trochę torfu, przemieszałem to. Cześciowo miejsce gdzie ma powstać trawnik wyrównałem. Jednak do siania nie doszło i "trawa" raczej to co nawiało zaczęło samo rosnąć.
Na dniach chciałbym dokończyć temat trawnika i pytanie czy to co teraz wyrosło nie jest problemem tzn przekopać ogródek, przegrabic i siać czy może trzeba to potraktować jakimś środkiem chemicznym?
Trawa do siania Graminex Wembley.

Albo przekopać, albo potraktować śr, chemicznym a najlepiej wypielić dokładnie ręcznie, wybrać chwasty i siać od nowa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:28, 13 cze 2019

Do góry
kasia1 napisał(a)
Mi się też nasiały chwasty z sąsiednich działek, głownie mniszki. Mówimy o powierzchni ok.3 tys. metrów, więc wszystkie ręczne metody walki odpadają. Nie wiem, jak z nimi powalczyć... Próbowałam często kosić (2x tydzień, częściej nie dam rady). Ale to nie przyniosło skutku, bo dmuchawce tworzą się z dnia na dzień i dalej rozsiewają.

Jeśli Danusiu masz jakiś sposób, to zdradź poproszę.

Jedyny stosowany sposób to obecnie dwie kobity do pielenia I ja, jako pieląca pomiędzy bylinami, aby nie wyrwać tego co nie potrzeba
Zielony AZYL 12:38, 13 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Cicho, cicho, jaka ścianka? Lecę oglądać, czarne kamienie - fajne, ja też mam przy stawie zakupione czarne płyty Tylko jeszcze nie położone.

W róg ścianki chcę śś lamarcką, ale nie mogę dostać krzaka 1,5-2m z wysyłką, w szkółkach są małe ok 80cm.
Może macie namiar

Penstemona uwielbiam, też dwa dni temu posadziłam kilka

urzekły mnie białe delikatne kwiatuszki, sztywne łodygi, piękny jest
Basia - Mój Świat 13:34, 12 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajne kolory i jak bujnie Leżysz na leżaczkach?

Niestety nie ma czasu na leżenie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies