Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Alei Lipowej... 21:17, 07 sie 2011

Do góry
Dziś mała relacja z wypadu do ......

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 21:16, 07 sie 2011

Do góry
Dzięki Joanko to dla Ciebie jeszcze

Ogrody angielskie różne pomysły 21:14, 07 sie 2011

Do góry
alinak napisał(a)

Będę pokazywała swoim uczniom pozdrów męża
O....! 21:13, 07 sie 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Marzeno, co zdjęcie to cudowniej.
Chciałabym też takie otoczenie, tylko, żeby jakiś duszek ogrodnik za mnie robił.

o, ja tez bym bardzo tego chciała

a teraz fotki rabaty południowej, mieści się ona w zakątku przy murze, warunki tam panujące są po prostu ekstremalne ! - jest to najgorętsze miejsce w ogrodzie, dodatkowo najbardziej suche ( odwodnienie przy domu) i najmniej przewiewne... nawet trawa nie bardzo chciała tam rosnąć, pomyślałam, aby zrobić tu kącik 'środziemnomorski' i umieściłam opuncje, aloesy, sanseverie i inne sukulenty ( które normalnie trzymałam w domu w donicach) - nie wytrzymały tego 'klimatu' , musiałam je przenieść na stronę północną...
i po przeszukiwaniu różnych forów w internecie w końcu zrobiłam tu właśnie taką żwirową rabatkę - na razie ( juz ponad miesiąc) rośliny tu posadzone sobie radzą ...

a moze macie jakieś rady dotyczące doboru roślin do takiego stanowiska ? albo inne ?
Ogrody angielskie różne pomysły 21:12, 07 sie 2011

Do góry
alinak napisał(a)
na wiosnę zaczarowałam męża i wybudował mi wg. wzoru z ogrodów angielskich cudny kompostownik. teraz jedna komora jest wypełniona juz do polowy .
w listopadzie będzie przesypywanie z jednej komory do drugiej . wzbogacane 3 razy preparatem do szybszego kompostow. będzie się kisić do następnego lata. przepis sprawdzony co rocznie

Wzorcowy model tak powinno być. Przekładaj warstwy pryzmy czymś w rodzaju chrustu żeby była cyrkulacja powietrza. Dobrze jest też dać taką warstwę na dno.
Ostróżka ogrodowa (Delphinium cultorum) 21:11, 07 sie 2011

Do góry

ogrodoweimpresjejolki 21:10, 07 sie 2011

Do góry
Jolu, ketmie rosną przy płocie od strony działki córki, zaraz obok aronii. Może nie zauważyłaś bo jak nie kwitną to nie ma w nich szczególnego uroku - dopiero jak pokazują się kwiaty to jest ślicznie
Jaka szkoda, że byłyście w taką niesprzyjającą pogodę, bo teraz w słonku wraca do normy i lepiej się prezentuje. Dzisiaj mieliśmy gości, to było dużo więcej kwitnących ...

Jeśli chodzi o hosty, to nie znam nazw żadnej z nich (niestety) następne będę znów kupować na zasadzie, że o takich liściach nie mam. Jeśli chcesz to podzielę się z Tobą tą o której piszesz - tylko podaj adres. A może niedługo znów zawitasz do mojego miasta - daj znać

A dzisiaj kwiaty ketmii w słońcu wyglądały tak

na różową jeszcze cierpliwie czekam
Ogrody angielskie różne pomysły 21:08, 07 sie 2011

Do góry
na wiosnę zaczarowałam męża i wybudował mi wg. wzoru z ogrodów angielskich cudny kompostownik. teraz jedna komora jest wypełniona juz do polowy .
w listopadzie będzie przesypywanie z jednej komory do drugiej . wzbogacane 3 razy preparatem do szybszego kompostow. będzie się kisić do następnego lata. przepis sprawdzony co rocznie

Pokażę nasz ogród 21:08, 07 sie 2011

Do góry
Aż muszę pokazać jak wielkie są tuje nad moją ulubioną ostatnio ławeczką
(tu też rośnie wisienka karykaturka, też jedna część obumarła i została wycięta)
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 21:00, 07 sie 2011

Do góry
Ewa napisał(a)
Dzięki Sebek
A jak Ci się podobają moje aksamitki, toczyłam o nie wielki bój ze ślimakami

Śliczne są! Chyba moje ulubione
Nasz przydomowy ogródek 21:00, 07 sie 2011

Do góry
Raz na aksamitkowo-cyniowo . Widzicie oręż przeciwko ślimakom ?

Jeżówka - Echinacea 20:50, 07 sie 2011

Do góry
one same uschną i na wiosną ucinasz zeschłe łodygi, bo wychodzą nowe Doppeldeker karłowa biała karłowa różowa Pink Double Delight Tomato soup to moje jeżówki i jeszcze będą się rozwijały to wstawię zdjęcie
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:48, 07 sie 2011

Do góry
Joanka napisał(a)

a oto mój balkon tego jeszcze nie pokazywałam

Zgłoś się do konkursu na najładniejszy balkon

U nas takie organizują co roku.

dobre Joanka ) dzięki u nas takich konkursów chyba nie ma, choć w czasach PRL były bardzo popularne w spółdzielniach. Pamiętam, że moja Mama (a raczej jej balkon) kilka razy była laureatką takiego konkursu, choć wcale się nie zgłaszała ) nagrody nie pamiętam

Przyznam się, że w tym roku poszłam na łatwiznę z tym balkonem - z braku czasu w latach ubiegłych wcześniej planowałam i robiłam kompozycje z różnych kwiatów. Ta wersja jest niezawodna )))
Rajski ogród Ani 20:48, 07 sie 2011

Do góry
an_tre napisał(a)
Ta hortensja jeszcze w kwietniu była biała

w maju nabierała już trochę koloru zielonkawego

w lipcu bardzo zzieleniała

a dzisiaj wygląda tak dostaje rumieńców, że tak długo siedzi na rabatce

Kupiłam na wiosnę taką(White Delight), tylko teraz jest bardziej różowa niż u Ciebie. Pani w ogrodniczym twierdziła, że to jakaś nowa odmina i kwitnie na tegorocznych pędach. Teraz nie wiem jak ją traktować, ciąć jak bukietową?
Pokażę nasz ogród 20:48, 07 sie 2011

Do góry
Patrząc z drugiej strony.

Teraz chyba lepiej? Rośliny mają się gdzie rozrastać. Ta rabatka od początku była za wąska, nieforemna a roślinki za gęsto posadzone. Teraz jest zielono, ale rosną tu szałwie omszone (czy też omączone), lawenda, róże, żurawki kwitnące na różowo, róże, piwonie i azalie więc mam nadzieję, że wciąż będzie tu kolorowo.

Pokażę nasz ogród 20:48, 07 sie 2011

Do góry
Z bólem serca wycięliśmy brzoskwinię, która co roku dawała przepyszne duże, słodkie, bardzo pomarańczowe owoce. Rosła w miejscu gdzie rosnąć nie powinna . Pomogła nam podjąć decyzję. Po zimie jedna odnoga obumarła. A z powodu dużej ilości owoców rozłamała się już całkiem.
Nie wiedzieliśmy, że mamy tak dużą działkę . Teraz rabata zostanie poszerzona, a rośliny rozsadzone, bo trochę im ciasno.

Mój kawałek raju 20:39, 07 sie 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
mam już 3 takie okrągłe doniczki i stoją w szklarence, podlewam do podstawki jak mają sucho i już

a to mój biały oleander
robione przed obiadem jak jeszcze było słonko

Przepiękny Oleander .......do listy
Ogród Marty 20:37, 07 sie 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

Oj Sebek, coś długo odklejasz tą nazwę z języka...hi hi

Zainspirowana ogrodowiskowymi zawijaskami, też taki zrobiłam u siebie w ogrodzie. Narazie jest w wersji mini- mini- z własnych sadzonek bukszpanowych.

Marta, na razie mini, a nim się obejrzysz będziesz miała fajny zawijaskowy płocik i będziesz musiała strzyc ważne, że z własnej hodowli

Właśnie, z własnej hodowli najbardziej cieszy
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 20:35, 07 sie 2011

Do góry
Dzięki Sebek
A jak Ci się podobają moje aksamitki, toczyłam o nie wielki bój ze ślimakami

Ogród Marty 20:35, 07 sie 2011

Do góry
Róże z pow. rabaty. nie za dużo, ale zawsze coś

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies