a teraz fotki rabaty południowej, mieści się ona w zakątku przy murze, warunki tam panujące są po prostu ekstremalne ! - jest to najgorętsze miejsce w ogrodzie, dodatkowo najbardziej suche ( odwodnienie przy domu) i najmniej przewiewne... nawet trawa nie bardzo chciała tam rosnąć, pomyślałam, aby zrobić tu kącik 'środziemnomorski' i umieściłam opuncje, aloesy, sanseverie i inne sukulenty ( które normalnie trzymałam w domu w donicach) - nie wytrzymały tego 'klimatu' , musiałam je przenieść na stronę północną...
i po przeszukiwaniu różnych forów w internecie w końcu zrobiłam tu właśnie taką żwirową rabatkę - na razie ( juz ponad miesiąc) rośliny tu posadzone sobie radzą ...
a moze macie jakieś rady dotyczące doboru roślin do takiego stanowiska ? albo inne ?
Wzorcowy model tak powinno być. Przekładaj warstwy pryzmy czymś w rodzaju chrustu żeby była cyrkulacja powietrza. Dobrze jest też dać taką warstwę na dno.
Jolu, ketmie rosną przy płocie od strony działki córki, zaraz obok aronii. Może nie zauważyłaś bo jak nie kwitną to nie ma w nich szczególnego uroku - dopiero jak pokazują się kwiaty to jest ślicznie
Jaka szkoda, że byłyście w taką niesprzyjającą pogodę, bo teraz w słonku wraca do normy i lepiej się prezentuje. Dzisiaj mieliśmy gości, to było dużo więcej kwitnących ...
Jeśli chodzi o hosty, to nie znam nazw żadnej z nich (niestety) następne będę znów kupować na zasadzie, że o takich liściach nie mam. Jeśli chcesz to podzielę się z Tobą tą o której piszesz - tylko podaj adres. A może niedługo znów zawitasz do mojego miasta - daj znać
na wiosnę zaczarowałam męża i wybudował mi wg. wzoru z ogrodów angielskich cudny kompostownik. teraz jedna komora jest wypełniona juz do polowy .
w listopadzie będzie przesypywanie z jednej komory do drugiej . wzbogacane 3 razy preparatem do szybszego kompostow. będzie się kisić do następnego lata. przepis sprawdzony co rocznie
Aż muszę pokazać jak wielkie są tuje nad moją ulubioną ostatnio ławeczką
(tu też rośnie wisienka karykaturka, też jedna część obumarła i została wycięta)
one same uschną i na wiosną ucinasz zeschłe łodygi, bo wychodzą noweDoppeldeker karłowa biała karłowa różowa Pink Double Delight Tomato soup to moje jeżówki i jeszcze będą się rozwijały to wstawię zdjęcie
dobre Joanka ) dzięki u nas takich konkursów chyba nie ma, choć w czasach PRL były bardzo popularne w spółdzielniach. Pamiętam, że moja Mama (a raczej jej balkon) kilka razy była laureatką takiego konkursu, choć wcale się nie zgłaszała ) nagrody nie pamiętam
Przyznam się, że w tym roku poszłam na łatwiznę z tym balkonem - z braku czasu w latach ubiegłych wcześniej planowałam i robiłam kompozycje z różnych kwiatów. Ta wersja jest niezawodna )))
a dzisiaj wygląda tak dostaje rumieńców, że tak długo siedzi na rabatce
Kupiłam na wiosnę taką(White Delight), tylko teraz jest bardziej różowa niż u Ciebie. Pani w ogrodniczym twierdziła, że to jakaś nowa odmina i kwitnie na tegorocznych pędach. Teraz nie wiem jak ją traktować, ciąć jak bukietową?
Patrząc z drugiej strony.
Teraz chyba lepiej? Rośliny mają się gdzie rozrastać. Ta rabatka od początku była za wąska, nieforemna a roślinki za gęsto posadzone. Teraz jest zielono, ale rosną tu szałwie omszone (czy też omączone), lawenda, róże, żurawki kwitnące na różowo, róże, piwonie i azalie więc mam nadzieję, że wciąż będzie tu kolorowo.
Z bólem serca wycięliśmy brzoskwinię, która co roku dawała przepyszne duże, słodkie, bardzo pomarańczowe owoce. Rosła w miejscu gdzie rosnąć nie powinna . Pomogła nam podjąć decyzję. Po zimie jedna odnoga obumarła. A z powodu dużej ilości owoców rozłamała się już całkiem.
Nie wiedzieliśmy, że mamy tak dużą działkę . Teraz rabata zostanie poszerzona, a rośliny rozsadzone, bo trochę im ciasno.