Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:22, 05 sie 2011

Do góry
Witam Pani Danusiu, dziekuje. Ucze sie powoli, cos juz wiem, ale pytania na pewno bede miala. Troche aktyrulow juz przeczytalam, baaardzo pomocne

Do Warszawy rzadko zagladam, tylko w delegacje do firmy co jakis czas. Ale mieszkalam tam 9 lat po studiach, ale z braku perspektyw na dzialke (ceny! lub dojazd tragiczny) kupilismy pod Lodzia blizko Tesciow i przeprowadzilismy sie

Powoli bede wrzucac kolejne zakatki ogrodka z prosba o podpowiedzi - co dalej, cos zmienic?
Pozdrawiam serdecznie!
Karolina

PS gdzie moje maniery, nie przedstawilam sie! - oto ja, z mezem
Nasadzenia przed domem 12:22, 05 sie 2011

Do góry
Brunnera 12:16, 05 sie 2011

Do góry
Po tygodniu -już na rabatce, dwie mniejsze czekają w kolejce,aż podrosną.
Haemanthus 12:14, 05 sie 2011

Do góry
Kończy kwitnienie,pojawiły się małe cebulki -może zawiąże nasionka?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:49, 05 sie 2011

Do góry
Witajcie!

po lekturze ponad 300 stron (calosci nie ogarnelam) ogrodu nie tylko bukszpanowego pani Danusi (ach!! dech zapiera..), postanowilam zalozyc wlasny watek o moim przydomowym ogrodku
Przeprowadzilismy sie do domu na dzialce 780 m2 prawie rok temu, troche wczesniej zaczelam ogarniac pobudowlany szal na dzialce, planowac i sadzic pierwsze rosliny. Plany mi sie w miedzyczasie mocno zmienily, ale przeciez lubie przesadzanie prawie codziennie jak tylko pogoda pozwala cos dlubie w ziemi. Moj maz sie smieje, ze jesli mnie nie widac dluzsza chwile to na pewno przepadlam na rabatkach.

Pokaze moze jak bylo i jak jest teraz
dzialka 780m2 z czego sporo zajmuje dom, garaz na 2 stanowiska i dojazd do garazu, ktory jest z tylu dzialki... ale reszte nalezalo zagospodarowac

Zaczne od najnudniejszej czesci, gdzie niewiele bedzie sie zmieniac... trawnik za domem.
Poniewaz za domem mamy ladny widok, nie chcialam go zaslaniac. Wzdluz plotu jest szpaler rozy pomarszczonej rozowej rosa rugosa. Teraz juz podrosl, rok temu wygladal ten kawalek tak - sporo trawy, nic tam nie moge sadzic gdys zakopane sa tam instalacje od rekuperacji i pompy ciepla. To jedyny nienaruszalny kawalek dzialki, gdzie kopac mi nie wolno. Nuuudy

Patrzac na prawo jest dom, a w glebi podjazd. Garaz jest juz otynkowany. W lipcu ten fragment wygladal tak - po suszy (nie mamy nawadniania, nie podlewam tez trawy wychodzac z zalozenia ze nie zmienia to wiele jesli nie jest systematyczne, a systematycznosci mi brak, i czasu:

Zanim bede jechac dalej poczekam na Wasz odzew. Chetnie nawiaze kontakt z osobami mieszkajacymi w okolicy (mieszkam kolo Pabianic), celem pogaduszek i wymiany roslin
pozdrawiam,
Karolina (popcarol)
W sowim ogrodzie (od pobojowiska do ogrodowiska) 11:35, 05 sie 2011

Do góry
Chciałam się pochwalić pięknie wypielonym miejscem,które czekało na róże i bukszpany (i niestety nadal czeka).Okazuje się,że przy okazji to zdjęcie daje też inne spojżenie na moje pobojowisko.

Plan zagospodarowania wokół studni jest prosty: dookoła obwódka z bukszpanów i róże rabatowe.
Bardziej w głąb rabat koncepcja sie rozmywa.Może róże parkowe,może jakieś krzewy kwitnące ,jakaś trawa...
Wejście od strony domu - łuk z pnącymi różami.
Studnia będzie przez męża obłożona kamieniem (odpady granitowe) i podwyższona.Czy będzie
taką typową studnią z daszkiem? Na razie innego pomysłu brak.

Zbliżenie czerwcowe na rabatkę pod garażem

Ogrodowy salon nad wodą 11:25, 05 sie 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danusiu, to ja doprecyzuję moje pytanie: chodzi o zdjęcie powyżej. Odległość między klonem bordowym a zielonym. Czy koronę klonów można przycinać naookoło, czy zostawić je na żywioł?

Chętnie podpatruję modernizacje starszych ogrodów i sama już nie wiem co lepsze, budować od zera czy nie od zera?

Klony rosną w odl. około 4 metrów, a może nawet więcej.
Klonów palmowych nie przycina się, chyba że musisz, bo ma fytoftorozę i zamierają pędy.

Co do modernizacji, to zależy...
Jeśli w ogrodzie jest napchane zbyt dużo roślin jedna na drugiej i każda inna, to bardzo trudno go modernizować.
Natomiast jeśli ogród posiada dorosły drzewostan, który tylko trzeba skorygować i dosadzić nowe rośliny uzupełniając w niższe piętra - to miodzio taka robótka. Uwielbiam modernizować ogrody.

np. tu Modernizacja - za taką nie przepadam, zawsze mnie boli głowa jak robię

Ten miał żywopłoty, większe okazy drzew iglastych (sosna, jodła, kosodrzewiny, trochę tui, cisy, natomiast wszystkie drzewa liściaste, byliny i stawy - zrobiliśmy 15 lat temu. Wtedy nie było tak różaneczników, żurawek i ładnych host, tylko zwykłe zielone.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:19, 05 sie 2011

Do góry
Po prostu piękna hortensja i już
Hydrangea paniculata "Limelight" - hortensja bukietowa

Nasz mały świat 11:14, 05 sie 2011

Do góry
Zakwitła następna daturka

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:14, 05 sie 2011

Do góry
justi napisał(a)
Te hortensje tak szybko rosną? To ja chyba za blisko swoje posadziłam. Ale będę miała krzaczoraaa nawet dwa krzaczoryy

Przy stawie mam dwa okazy w jeden dołek posadzone. Im nie szkodzi tak gęsto, będzie gąszcz czy las, jak kto woli

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:08, 05 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Danusiu, mam pytanie do Ciebie, specjalistko ogrodowa - czy jest szansa na przeżycie cisów i bukszpanów wys.ok.70-90cm wykopanych i przeniesionych z bryłą ziemi teraz, o tej porze roku w inne miejsce? Mam szansę na zakup takich pięknych, gęściutkich, strzyżonych w kule i stożki okazów w niewiarygodnej cenie 30zł/szt., ale oferta możliwa do zrealizowania tylko teraz

Myślę, że tak - tylko muszą mieć ciągle wilgotno, fajnie by było, abyś mogła je także cieniować przed prażącym słońcem.

A powiedz, gdzie jest taka oferta - bo może też bym cosik kupił

Jasne, że jest, nastarsze przesadzałam 14- letnie w ogrodzie z zapożyczonym krajobrazem, uda się tylko podlej dobrze i kontroluj w czasie upalnej pogody (tylki czy będzie takowa?)

Nie patrzcie tylko na robinie, to pierwsze, potem były drugie i potem już przerzuciłam się na wiśnie kuliste.

O Matko, namów Pana, żeby Ci więcej nasprzedawał
W sowim ogrodzie (od pobojowiska do ogrodowiska) 10:54, 05 sie 2011

Do góry
A teraz trochę poirysuję.
Te irysy jednak zakwitły,natomiast fioletowe majowy mróz załatwił

Tutaj widać miejsce,które czeka na obiecaną mi ładną ławeczkę (może jeszcze jakiś łuczek z pachnącymi różami...)

Na te mniejsze żółto-brązowe mówią u nas "zajączki"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:52, 05 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
No ja chcę je teraz na dekorację do donic, także kupię wrzosy

Miałam takie

Bardzo lubię to zdjęcie

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:46, 05 sie 2011

Do góry
Wrzosiec - Erica kwitnie wiosną
Wrzos - Calluna - kwitnie jesienią

Ja też polecam wrzośce, mam w ogrodzie "Golden Starlet"

Na pierwszym planie są wrzośce a z tyłu wrzosy

Same wrzosy teraz mają pąki, zaraz zaczną kwitnąć

A to wrzosiec Golden Starlet, ładne są te o żółtych i pomarańczowych igiełkach i białych lub karminowych kwiatkach, one tak nie chorują na choroby grzybowe i bardziej się płożą i kwitną wiosną, wtedy wrzosom ścinamy kwiaty, żeby się rozgałęziały

Wrzosy

Ogród Leny. 10:37, 05 sie 2011

Do góry
Nie pokazałam wam jeszcze moich mini zakupów; 100szt.bukszpanów

50szt.cisa

Już posadzone tu i ówdzie ,pozostaje czekać
Antyki i starocie w ogrodzie 10:21, 05 sie 2011

Do góry
I jeszcze kilka zardzewiałych przedmiotów, jesienne zeszłoroczne dekoracje.

Namiętnie zbieram stare zardzewiałe przedmioty, kolor rdzy mnie zachwyca. Mąż selekcjonuje złom do wywózki a ja mu zabieram i chowam.
Antyki i starocie w ogrodzie 10:13, 05 sie 2011

Do góry
Z Bornholmu

Moje sprzed wejścia do domu:

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 09:39, 05 sie 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)
tak mnie coś dzisiaj na porównania wzięło.... to popatrzcie dalej ))

rabata pod bordową leszczyną .........

pamiętacie jak tu było???? ))))) kolejny koszmar ) dobrze, że mnie wtedy nie pogoniliście stąd )))

a teraz jest tak

Wolałem pierwszą wersję
Żartuję, napracowaliście się nieźle - ale efekty widać
W sowim ogrodzie (od pobojowiska do ogrodowiska) 09:32, 05 sie 2011

Do góry
Ta sama rabata nieco póżniej w ostrym czerwcowym słońcu.
Goździki -wiadomo słoneczko lubią
Wystartowały już jeżówki,astry i chryzantemy.

Zwracam uwagę zwiedzających na rozsadzone żórawki.Co prawda mam tylko jedną odmianę ale za to już się rozrosła a wszystko to z jednego krzaczka -prezentu od kuzynki.

W środku biala piwonia zbiera się do kwitnienia

Irysy syberyjskie są takie ładne i bezproblemowe.Na razie mam tylko jedną kepę ale na tym się nie skończy...

Wiem,wiem muszę zapisać się na szkolenie w zakresie przycinania kancików
Ogrodowy salon nad wodą 09:30, 05 sie 2011

Do góry

Danusiu, to ja doprecyzuję moje pytanie: chodzi o zdjęcie powyżej. Odległość między klonem bordowym a zielonym. Czy koronę klonów można przycinać naookoło, czy zostawić je na żywioł?

Chętnie podpatruję modernizacje starszych ogrodów i sama już nie wiem co lepsze, budować od zera czy nie od zera?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies