Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sosnowo 08:20, 03 sie 2011

Do góry
Wczoraj też zrobiłam z oddali takie zdjęcie

i zaraz z rana poszłam sprawdzić czy mnie oczy nie myliły...

sarny znowu zaczęły grasować, obgryzły korę i gałązki świerkowi inversa, - jedyna nadzieja chyba dla niego to wyprowadzenie drugiego przewodnika z bocznęj, nieuszkodzonej gałązki...?
Sosnowo 08:13, 03 sie 2011

Do góry
U mnie wreszcie wczoraj zaświeciło słoneczko, wyszłam więc pstryknąć parę zdjęć

zazłociła się języczka

rododendron ponownie zakwitł

no i ten dyskusyjny agapant - nazywałam go dziwnym czosnkiem i nie miałam pojęcia, że należy do na zimę wykopywać
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 07:40, 03 sie 2011

Do góry
Ana napisał(a)

Czy ta Budleja dawida będzie pasować koło okręgu i hortensji? czy lepiej wsadzić tam jaśminowca?

a czy zamiast początkowo planowanej donicy w żwirowym okręgu będzie pasować trzmielinka żółto-zielona na pniu?
Z przodu przed okręgiem posadziłam już 3 turzyce Evergold i żurawkę Marmelade

Zamiast budlei posadziłabym kolejną hortensję. Trzymałabym się nawet jednej odmiany: Limelight () albo na przemian "A" i "L", wszystkie białe, będzie elegancko
Za lawendą daj dużo róż, pnące nawet dwie w jeden dołek, abo najlepiej rów wykop pod pergolą i nasyp super podłoża, poustawiaj na przemian róże z clematisami i dopiero zasyp. Zobaczysz jaki będzie efekt za dwa lata
Ławeczka ślicznie usytuowana, po jej bokach postaw donice w kulami bukszpanowymi, będzie cudownie to wyglądało. kule duże Z ławeczki rozciągają się piękne widoki.

Koło ciurkadełka wielka kula i dwie mniejsze w żwirku, posadzone w trójkcie nierównoramiennym, dodatkowo "rozsyp" jakieś byliny (jedna ale wiele sztuk). (Ophipogon)
Zamiast miskantów karłowych (przykryje je hortensja) dałabym właśnie wysokie, tej samej wysokości.

Trzmielina na pniu, a pod nią trzy kulki z bukszpanu blisko pnia, no i żurawki - ok, tylko czy nie za mało jedna i trzy? Zobaczysz jak ustawisz

Kreatywna z Ciebie dziewczyna
Cosmos - kosmos, onętek 00:31, 03 sie 2011

Do góry
Z dodatkiem

Moje krzewy są całoroczną ozdobą ogrodu. 00:20, 03 sie 2011

Do góry
Witaj Marzenko.Poprawiła się nam pogoda więc pracy nie brakuje.Dzisiaj siedzę długo ponieważ robię duże pranie korzystając z zapowiedzi, że jutro będzie słoneczko i wszystko wyschnie w ogrodzie.Jutro robienie przetworów na zimę, szkoda żeby się owoce zmarnowały. Zimą wszystko smakuje i przypomina lato.Teraz śliwki węgierki,mirabelki, a za chwilę jeżyna bezkolcowa, która wyjątkowo obrodziła.Mile Was wspominam po spotkaniu w Sosnowie, było super, to była dla mnie taka lekcja w plenerze. Zawsze można coś podpatrzeć, zapytać i zastosować u siebie.Jestem pod wrażeniem Danusi ogrodu i Jej wkładu pracy , ale efekt jest imponujący.

Serdecznie Cię Marzenko pozdrawiam i życzę dużo słoneczka i długiego lata.
Mój mały raj na ziemi :) 00:04, 03 sie 2011

Do góry
Gratuluję 100-nej strony i wreszcie się ujawniam w Twoim wątku, który znam już od jakiegoś czasu Piękna metamorfoza domu i ogrodu aż miło popatrzeć
Ogrodowe zawirowania 00:00, 03 sie 2011

Do góry
Oczyściłam ten kawałek rabaty, jest miejsce by zrobić dodatkowe nasadzenia a ja nie jestem przekonana wyboru jaki dokonałam rok temu, do godz, 11 jest tutaj już słońce i będzie go więcej. wprawdzie przyszły nowy dom częściowo zasłoni tę część rabaty ale na ten moment? Dzisiaj o godz, 13 języczka już miała przywiędłe liście.

Czym osadzić te uwolnioną przestrzeń?

Jest też potrzeba zagospodarowania kawałka paska ziemi pomiędzy kostką (brukiem) a murem.

Coś tam chodzi mi po głowie ale bardzo ciekawa jestem opinii wytrawnych ogrodników.

Dwa światy 23:57, 02 sie 2011

Do góry
5 lat ,to już jej drugie miejsce...

Ogrodowe zawirowania 23:45, 02 sie 2011

Do góry
Tyle się napisałam, wkleiłam zdjęcia i jeden "mach" i poszło w kosmos!!!!! ...........

Nic to, zatem bardzo krótko: Dziękuję za tak ciepłe przyjęcie.

Widok z dołu na dom, teren ogrodu obniża się w kierunku zachodnim. Zdjęcie z 2009r.

Jestem w trakcie zmian części ogrodu za domem, w części przy wyjściu z kuchni. Magnolia i iglaki zostały pozbawione dolnych gałęzi,przeszkadzały bylinom.

Był tu kiedyś wyłącznie cień lecz rozbierany dom odsłonił ten kawałek rabaty.

Rok temu posadziłam tutaj paprocie i języczki, chyba błąd bo nie jest tutaj już cieniście i mokrawo.
Rajski ogród Ani 23:38, 02 sie 2011

Do góry
Wreszcie zaczną kwitnąć białe cynie
01.08.2011

02.08.2011

03.082011

04.08.2011

05.08.2011

06.08.2011

Driakiew - Scabiosa 23:35, 02 sie 2011

Do góry
Niby znana niepozorna roślinka, a na ogrodzie u sąsiadów odkrywam coraz to nowe kolory.

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 23:34, 02 sie 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Po cięciu

Miejsca cięcia wyglądają zdrowo,rany zasypałam węglem drzewnym.Ewentualne rady ,Magjo,odczytam i zastosuję po powrocie za tydzień......

Haniu - widać że jedzonko które dostał mu służy - miał siłę pociągnąć - aż się wzruszyłam takie biedactwo a jak walczy....

Natomiast ponieważ pewnie ma obojetne ph soku komórkowego - żelazo stało się dla niego nieprzystępne i stąd te plamki - czyli chloroza żelazowa...

I mam teraz mały dylemat - gdyż unieczynnienie żelaza może też powodować nadmiar fosforu - a ten nadmiar jest właśnie w nawozie który dostał /gdybym nie wiedziała o tym nawozie ..../ jest tam tez masa organiczna - która jest doskonałym źródłem siarki i jednak minimalnie zakwasza

ale z drugiej strony....

powykręcane listki - to świadczy o zbyt niskim stężeniu soku komórkowego które w tym przypadku może być efektem właśnie zbyt wysokiego ph /domyślamy się tego bo jest chloroza/

jestem bardzo ciekawa jakby wypadł pomiar ph, baaaardzo, wszystko byłoby jasne

myślę, że jednak :

kawka i tarasik a dla rodka kwasik

potrzebny kwaśny torf, nawóz Haniu jeszcze został? Napisz co z odżywek byś miała - kompost, obornik, jakaś ziemia liściowa

jak nic nie masz - to wpakujemy go raczej w substrat a nie torf - jako rekonwalscenta i zobaczymy jak zareaguje

Ale naprawdę nie jest źle - ten rh powinien już nie żyć, widać że korzenie są w miarę sprawne, z jakiś przyczyn chyba go nie chcą w krainie wiecznie kwitnących rododendronów....

Jeszcze sobie Haniu pomyślałam o pomocy doraźnej dla niego - zobacz czy masz jakieś nawozy - obojetnie - do doniczkowych, balkonowych - płynne, którymi moglibyśmy go prysnąć a w których jest napisane - Fe w formie schelatowanej, albo Fe EDTA - takiego żelaza właśnie potrzebuje

Dwa światy 23:33, 02 sie 2011

Do góry
Wow
Dalie - Dahlia 23:33, 02 sie 2011

Do góry
Dalie - Dahlia 23:32, 02 sie 2011

Do góry
Dwa światy 23:30, 02 sie 2011

Do góry
dziękuję Kasiu....to zasługa deszczu

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 23:29, 02 sie 2011

Do góry
Kasiu widziałam Twoje zakupy, dostałaś to o czym ja marzę, dzis ich nie było.

Zbyszku Pani w szkółce mówiła mi dziś, że to graby tak obcięte, ale jeszcze dopytam, bo nawet chciałam taki kupić, ale nie było.

Sebek pięknie wszystko rośnie w tych nowych ogrodach i pierwszy raz dziś było słoneczko, nie chciało mi się wracać do domu
Sebek uroczo prawda?

Dalie - Dahlia 23:27, 02 sie 2011

Do góry

Dwa światy 23:20, 02 sie 2011

Do góry
Dziękuję Wam !

Dzisiaj u mnie zrobiło się słonecznie,zrobiłam kilka zdjęć ...dzięki dużej wilgotności hortensje bujnie rosną

Cosmos - kosmos, onętek 23:01, 02 sie 2011

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies