Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

magja_ 03:12, 03 sie 2011

Ale teraz to już poszli

dobranoc
Gardenarium 07:40, 03 sie 2011

Ana napisał(a)

Czy ta Budleja dawida będzie pasować koło okręgu i hortensji? czy lepiej wsadzić tam jaśminowca?

a czy zamiast początkowo planowanej donicy w żwirowym okręgu będzie pasować trzmielinka żółto-zielona na pniu?
Z przodu przed okręgiem posadziłam już 3 turzyce Evergold i żurawkę Marmelade

Zamiast budlei posadziłabym kolejną hortensję. Trzymałabym się nawet jednej odmiany: Limelight () albo na przemian "A" i "L", wszystkie białe, będzie elegancko
Za lawendą daj dużo róż, pnące nawet dwie w jeden dołek, abo najlepiej rów wykop pod pergolą i nasyp super podłoża, poustawiaj na przemian róże z clematisami i dopiero zasyp. Zobaczysz jaki będzie efekt za dwa lata
Ławeczka ślicznie usytuowana, po jej bokach postaw donice w kulami bukszpanowymi, będzie cudownie to wyglądało. kule duże Z ławeczki rozciągają się piękne widoki.

Koło ciurkadełka wielka kula i dwie mniejsze w żwirku, posadzone w trójkcie nierównoramiennym, dodatkowo "rozsyp" jakieś byliny (jedna ale wiele sztuk). (Ophipogon)
Zamiast miskantów karłowych (przykryje je hortensja) dałabym właśnie wysokie, tej samej wysokości.

Trzmielina na pniu, a pod nią trzy kulki z bukszpanu blisko pnia, no i żurawki - ok, tylko czy nie za mało jedna i trzy? Zobaczysz jak ustawisz

Kreatywna z Ciebie dziewczyna

Instagram Ogrodowiska
Ana 10:46, 03 sie 2011

gardenarium napisał(a)

Kreatywna z Ciebie dziewczyna

Danusiu, usłyszeć to od Ciebie to jak czek na milion dziękuję to dzięki Wam w moim ogrodzie drgnęło

Skłaniam się więc ku temu, aby rósł tam jasminowiec aureus...
Danusiu, wszystkie rady zanotowane, nad zmianą miskantów pomyslę, bo już jednego wsadziłam w tym tygodniu...tak się prezentuje ta rabata obecnie (nie patrzcie na bałagan proszę )

od frontu - póki co w kole stoi donica z modrzewiem, ktory docelowo powędruje na skarpę japońską. Przed kołem posadziłam już żurawkę Marmelade i 3 turzyce Evergold - generalnie na całej rabacie chcialabym tylko kolor biały i żółto-zielony, dla uspokojenia oczu Danusiu, chyba faktycznie dosadzę jeszcze żurawek ze 2 szt. tworząc trójkąt? i jeszcze 1 turzycę?
A pod trzmieliną dać 3 kule z bukszpanu, czy może spróbowac z tawułą japońską goldmound strzyżoną w kulki?

Dalej jest wolne miejsce - czy jaśminowiec aureus rośnie bardzo wysoki? tam jest okno kuchenne i nie chcę go zasłonić.
Miskant może być jednak ten wyższy - tak patrzę, że "wypada" w przerwie między oknami - jaki polecacie??

Kostka wzdłuż domu będzie przesunięta bliżej domu, to poszerzy rabatę

Ana 10:53, 03 sie 2011

I seria pytan do Danusi

gardenarium napisał(a)

Zamiast budlei posadziłabym kolejną hortensję. Trzymałabym się nawet jednej odmiany: Limelight () albo na przemian "A" i "L", wszystkie białe, będzie elegancko Zamiast miskantów karłowych (przykryje je hortensja) dałabym właśnie wysokie, tej samej wysokości.

A czy może być ten jaśminowiec?? a jakie miskanty mi polecisz Dausiu?

gardenarium napisał(a)

Za lawendą daj dużo róż, pnące nawet dwie w jeden dołek, abo najlepiej rów wykop pod pergolą i nasyp super podłoża, poustawiaj na przemian róże z clematisami i dopiero zasyp. Zobaczysz jaki będzie efekt za dwa lata

Czy clematisy i róże mogą mieć tę samą ziemię? Jaką kupić, dawać obornik bądź kompost? Tam jest gleba gliniasta pomieszana z piachem i ciężka przykryta ok 15 cm wartswą czarnoziemu.

gardenarium napisał(a)

Ławeczka ślicznie usytuowana, po jej bokach postaw donice w kulami bukszpanowymi, będzie cudownie to wyglądało. kule duże Z ławeczki rozciągają się piękne widoki.

Taki właśnie jest plan Biało-orzechowa ławeczka i duże proste białe donice po bokach - albo z bukszpanem albo z żurawkami albo z hostami

gardenarium napisał(a)

Koło ciurkadełka wielka kula i dwie mniejsze w żwirku, posadzone w trójkcie nierównoramiennym, dodatkowo "rozsyp" jakieś byliny (jedna ale wiele sztuk). (Ophipogon)

no niestety u mnie nigdzie nie mogę dostać tej czarnej trawki ale jadę jeszcze do jednej szkółki ciut dalej - może tam się uda...ta kula za ciurkadełkiem to planuję klon palmowy dissectum, do tego żurawki electric lime i szukac tego ophipogonu??

jotka 11:33, 03 sie 2011

Aniu i ja swoje 3 grosze tu wtrącę - ketmia oczywiście pieknie zdobi swoimi kwiatami, ale ...
u mnie co prawda nie przemarza (rosnie na glinie) i kwitnie co roku, natomiast bardzo późno wypuszcza listki i kwitnie dopiero w sierpniu. Przed wypuszczeniem listków wygląda jak zasuszony krzew, dla tego ja swoje mam w mniej wyeksponowanym miejscu.

Na mojej działce nie ma to szczególnego znaczenia, ale Ty powinnaś mieś rośliny,które atrakcyjnie wygladaja przez cały rok.
Popytaj jeszcze fachowców i posłuchaj rad ogrodników amatorów, a dopiero potem zdecyduj

Trzymam kciuki, żeby wyszło jak najlepiej
Ana 11:35, 03 sie 2011

jotka napisał(a)
Aniu i ja swoje 3 grosze tu wtrącę - ketmia oczywiście pieknie zdobi swoimi kwiatami, ale ...
u mnie co prawda nie przemarza (rosnie na glinie) i kwitnie co roku, natomiast bardzo późno wypuszcza listki i kwitnie dopiero w sierpniu. Przed wypuszczeniem listków wygląda jak zasuszony krzew, dla tego ja swoje mam w mniej wyeksponowanym miejscu.

Na mojej działce nie ma to szczególnego znaczenia, ale Ty powinnaś mieś rośliny,które atrakcyjnie wygladaja przez cały rok.
Popytaj jeszcze fachowców i posłuchaj rad ogrodników amatorów, a dopiero potem zdecyduj

Trzymam kciuki, żeby wyszło jak najlepiej

Jolciu dziękuję Juz porzuciłam myśl o Ketmii, będzie jaśminowiec bądź kolejna hortensja ale raczej jaśminowiec bo wcześniej kwitnie
Pszczelarnia 12:12, 03 sie 2011

Ana! Wielkością to jaśminowce nawet pasują do hortensji. Ja nie jestem w ogóle do ketmi przekonana. Ona mi wygląda tak obco (coś jak "Filip z konopi" w ogródku) i - przepraszam wielbicieli ketmi - szturpakowato.
Ana 12:16, 03 sie 2011

Dzięki Ewcia - w takim razie w notesiku z planowanymi zakupami wylądował jaśminowiec aureus i trzmielina na pniu
magja_ 12:17, 03 sie 2011

Ewa - nie przepraszaj - tylko napisz najpierw co to szturpakowato? W życiu nie słyszałam! / ja jestem wielkopolska emigrantka na Kujawach/
jotka 12:38, 03 sie 2011

Ewa, Ty masz chyba lwowskie korzenie i w dodatku nie widziałaś "rozwiniętej" ketmii