Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

ogrodoweimpresjejolki 07:10, 01 sie 2011

Do góry
Dziś w planie zrywanie fasoli no i porządki po deszczowych dniach...
Hosty już ustawione w szeregu

Ale muszę wsadzić do gruntu nowe, którą w sobotę dostałam od Joli (Joku)

Szałwia od Hani tez "wtyknięta" na tymczasem, więc ...

Pogaduchy skowronków 07:02, 01 sie 2011

Do góry
ruszam do obowiązków, biorę przykład z tego pająka - muszę zdobyć coś do jedzenia - dziś to będzie fasolka z działki

Pokażę nasz ogród 01:42, 01 sie 2011

Do góry
naprawdę piękne, dziękują swojej wybawicielce, nie poznałam chabra, jakie ja...a, a mam u siebie w ogrodzie

artysta z Twojego ,M.
O....! 01:30, 01 sie 2011

Do góry
Dziewczyny, dziękuję za miłe powitanie mimo tej nocnej pory !
Umieszczam jeszcze fotki od strony zachodniej, wciąż widać ten murek ograniczający taras oraz fragmenty mojego 'kółka' czyli okrągłego warzywnika otoczonego posadzonym wiosną bukszpanem ( po przycięciu bukszpanu na tarasie po prostu wsadziłam odcięte sadzonki do ziemi wg przepisu Alinak). Na razie bukszpan jest jeszcze niewielki, ale widzę, ze większość się przyjęła.... a pod murem jest posadzona lawenda ...

Danusiu, mam kompostowniki, a właściwie 3-komorowy, instrukcję juz kiedyś czytałam, ale dzięki

Nasadzenia przed domem 01:10, 01 sie 2011

Do góry
Bardzo proszę o ustosunkowanie się do moich wypocin.

R3 : miłorząb Mariken podsadzony Ilex Golden Gem
3 rododendrony biało kwitnące pod nimi wrzośce jaskrawo zielone kwitnące biało
5 kulek bukszpanu (2 wieksze) podsadzone runianką japońską
śliwa Umbraculifera albo Nigra w obwódce kwadratowej z bukszpanu

R2: 4 cisy David
2 trzmieliny na pniu
bukszpan obwódka
pachysandra

R1: 2 trzmieliny pienne
bluszcz
ilex Golden Gem obwódka (jeśli konieczne)
cis ekran wzdłuż tarasu
? berberys erecta? 3 szt do rogu budynku???

R4: 2 miłorzęby Mariken
rododendron biało kwitnący
ilex Golden Gem lub wrzośce jaskrawo zielone kwitnące na biało

Dalej za tym murkiem z łupka w przyszłości rabata wzdłuż ogrodzenia z żywopłotu może ze świerku serbskiego a przed nim hortensje Limelight

Te płyty kamienne zamontowane w trawniku.
Bardzo proszę o pomoc. Spać po nocach nie mogę. Chcę jechać na wakacje ale to jest dla mnie najważniejsze i mnie trzyma w domu
Ogród - początek 00:41, 01 sie 2011

Do góry
Witam,
Od dłuższego czasu przeglądam forum "Ogrodowiska" w poszukiwaniu inspiracji na stworzenie własnego ogrodu. W końcu dojrzałam do tego, aby podzielić się z Wami moimi przemyśleniami, planami na przyszłość i gotowymi aranżacjami dotyczącymi ogrodu.
Wiele jeszcze pracy przede mną (i moim "kofanym" Mężem) ale mam nadzieje, że będzie mi raźniej w Waszym towarzystwie. Nie ukrywam, że bardzo liczę na Wasze komentarze i opinie.

Zapraszam więc do zwiedzania mojego ogrodu "od początku”.

Poniżej front domu – strona północno-wschodnia.
(zdjęcie zrobione rok temu)

Uploaded with ImageShack.us

A tak wyglądał w tym roku na wiosnę:

Wokół rabat wkopana jest cegła (mam jej w nadmiarze), aby koszenie trawy nie sprawiało tu wiele kłopotów. Ostatecznie mam zamiar połączyć oba ogródki i dużym łukiem ogarnąć cały róg domu.
Przygotowałam mały projekcik i chętnie przyjmę Wasze komentarze.

W projekcie przeniosłam środkową tuje w lewo i bardziej do tyłu, ponieważ wydaje mi się, że przy obecnym układzie z czasem zleją się w jedną całość. Zastanawiam się również nad całkowitą ich likwidacją i pozostawieniu samej magnolii, ewentualnie na ich miejsce jakiś jeden iglak wolnorosnący o stożkowym pokroju.

Jeśli chodzi o skarpę (11 m wzdłuż domu - strona północno-zachodnia) po prawej stronie domu, myślę o obsadzeniu jej szybko rosnącym jałowcem płożącym (w kolorze zielonym), poniżej w półłuku krzaczki tawuły o żółto-zielonych listkach lub trzmielina w takim samym kolorze. Ale nie mam pomysłu co wsadzić u samego dołu - może jakieś niskie kwitnące byliny lub jednoroczne kwiaty.
Mam jeszcze jeden pomysł co do skarpy: zamiast żółto-zielonej plamy poniżej jałowca, niskie rozłożyste berberysy w kolorze bordowym,a poniżej - no właśnie - co poniżej?
Może żółte bratki miniaturowe - zebrałam mnóstwo nasion tego lata i planuje na wiosnę je wysiać. Bardzo długo kwitły mi w skrzynce, a gdy już zaczęły lekko podsychać przesadziłam je do ogródka i tam cudownie odżyły. Od wiosny do dnia dzisiejszego pięknie kwitnie.

Co Wy na to?

Hoja, woskownica - Hoya 00:32, 01 sie 2011

Do góry
moja hoja
Kaktusiarnia Danusi 00:08, 01 sie 2011

Do góry
Imponująca kolekcja ,Danusiu, kaktusów się boję, kiedyś się zakłuwam, brzydko się paskudziło, nawet te które miałam oddalam, aha sorki mam 2 na klatce schodowej, kiedyś zrobię im zdjęcie.
Widziałam olbrzymie agawy w Przasnyszu u pasjonistów stały w wewnętrznym ogrodzie, przewozili je na okres zimy do środka na specjalnie zrobionych niskich wózeczkach.Ja mam jak na razie 3 malutkie

no i Agave lophantha Quadricolor, ta ma odrosty i czekam na instrukcję oddzielenia
O....! 00:04, 01 sie 2011

Do góry
Witam !
Znam Ogrodowisko i wiele ogrodów tu prezentowanych, przyznam, ze jeszcze nie dotarłam do wszystkich...
Ale podziwiam ogrodniczki i ogrodników które/rzy z pasją tworzą własne piękne ogrody. Przez pół roku czerpałam wiele inspiracji z Waszych pomysłów, niektóre próbowałam realizować.
Dzisiaj, paradoksalnie po wizycie w pięknie zaaranżowanym ogrodzie w Sosnowie, który podziwiam, postanowiłam nieśmiało zacząć swój wątek ogrodowy.
Tytuł to O....! - po prostu ogród, który mam od kilku lat, ale dopiero ostatnio zaczęłam bardziej się nim zajmować, po prostu praca w nim zaczęła mi sprawiać ogromną przyjemność.
Ogród jest olbrzymi i prawie dla mnie nie-do-ogarnięcia, wiele pomysłów dotyczących ogrodu powstało kilka lat temu i wtedy, wraz z budową domu , były częściowo realizowane. Mam już wieloletnie drzewa - świerki, jodły i sosny tworzą już las, jest część parkowa, jest duży trawnik, posadzone krzewy, jest mały stawek wykonany w m-cu, gdzie sączyła się woda i nadal wciąż wypływa, taras pokryty trawą wokół domu otoczony murem. To są stałe elementy, których nie chcę zmieniać...
Ogród położony jest na terenie podgórskim, walorem są piękne widoki - dlatego też ponad 10 lat temu kupiliśmy tutaj kawałek pola... Natomiast minusem - m.in mało urodzajna gleba.
Wiele jest jeszcze do zrobienia, aby ten pięknie położony obszerny teren był takim ogrodem, jak wiele przedstawionych tutaj...
Myślę jednak, ze pewnie tak się nie stanie, on zostanie po prostu 'ogrodem naturalnym' , w którym oczywiście będę chciała nadal korzystać z Waszych inspiracji/pomysłów w twórczy sposób - dostosowany do charakteru mojego ogrodu...
Na początek umieszczę zdjęcie, które pokazuje widok na część mojego ogrodu w ulubiony przeze mnie sposób i z miejsca, w którym z ławeczki (po pracy w ogrodzie) lubię spoglądać w dal...
Pozdrawiam Was i zapraszam do mojego ulubionego miejsca - mojego ogrodu

Jak pozbyć się trawnika 00:01, 01 sie 2011

Do góry
No tak już mam, lubię profesjonalne maszyny. Wyobraźcie sobie ręczno-nożną robotę na takiej powierzchni
A teraz efekt końcowy

Żurawka - Heuchera 23:59, 31 lip 2011

Do góry
mysza napisał(a)
Citronelki które sadziłam w maju całkiem dobrze rosną , będzie co dzielić na wiosnę , tfu tfu przez lewe czy prawe ramię żeby nie przechwalić

Te oplułam juz wcześniej(monitor musiałam wyczyścić)CUDNE!!!!Całkiem w cieniu je masz?
Żurawka - Heuchera 23:58, 31 lip 2011

Do góry
mysza napisał(a)
Southern Comfort kupiłam około 4 tygodni temu , jedna rośnie w miejscu słonecznym i liście wybarwiają się w kolorze bursztynu

ta sama odmiana , ale w zacienionym miejscu i liście zielone z lekkim rumieńcem

Mysza, tfu...tfu...a kysz...na zgnily urok...czy jak tam jeszcze sie mowi coby nie zauroczyć!!!PIĘKNE!
Jak pozbyć się trawnika 23:50, 31 lip 2011

Do góry

Chwasty pod folią zgniją i dodatkowo użyźnią glebę. Nie wyjałowią.

Najlepiej byłoby przegryźć ten stary trawnik broną rotacyjną i potem glebogryzarką, żeby zniszczyć pozostałości po chwastach.
Jeśli masz tam piach, to nawieź kompostu lub przynajmniej jakiejś lepszej ziemi na wierzchnią warstwę.
Oczywiście jeśli chcesz założyć nowy trawnik.

Stary, brzydki trawnik

Likwidacja trawnika

Odkamienianie

Czysta ziemia wolna od chwastów i starego trawnika

Agnieszkowy ogródek 23:47, 31 lip 2011

Do góry
O,Następna setka!Agusiu,wiele miłych chwil z nami!
Dwa czerwone dęby 23:38, 31 lip 2011

Do góry
W ogrodzie dzieeeeeje się , po deszczach zawładnęły nim chwasty . W piątek obsadziłam małą rabatkę : trzy kule bukszpanowe+ cyprysik Sungold i żurawki Obsidian .

Trawnik obowiązkowo koszony dwa razy w tygodniu . Rośnie jak szalony .Od wysiania nawoziłam go dwukrotnie , ale ostatnim razem miał to zrobić mój M . No i posypał od serca jakieś 30kg nawozu . Jak Wróciłam z Wawy i zobaczyłam puste wory to złapałam się za głowę i powiedziałam , żeby modlił się o spory deszcz albo sam będzie dzień i noc podlewał .Na razie nie ma oznak popalenia , a trawa dosłownie rośnie w oczach.
A i jeszcze kupiłam bukszpany na obwódkę przy drzewku , ale jakoś tak wyszło , że porobiłam z nich kulki i rosną zupełnie w innym miejscu .

I na razie to tyle , a od wtorku rewolucja remontowa w domu .
Agnieszkowy ogródek 23:33, 31 lip 2011

Do góry
Agnieszka gratki ze stóweczki
Rajski ogród Ani 23:17, 31 lip 2011

Do góry
DOBRANOC ŻYCZĘ NA JUTRO SŁONECZKA

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:32, 31 lip 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Boziu, jakia cudna żurawa?gdzie Wy Dziołchy takie cuda kupujecie!!!???jak ja Wam zazdroszczę takich zakupów

Ta pomarańczowa to Caramel, a widzisz co jest w skrzyneczce? kupiłam w jednej ze szkółek Danusi, bo w moim mieście wojewódzkim nigdzie tej odmiany nie ma

widzę i nawet nie skomentuję bo płaczę z rozpaczy, że ja nie mam nawet jednej tyci tyci malusiej((uuuuuuuu

Bogda, kup sobie jedną i jak się zagęści to podzielisz - będziesz miała więcej. One bardzo szybko się zagęszczają jak zauważyłam z jednej, którą dostałam od Danusi zrobiłam już 3, a jakbym mocniej dzieliła, to byłoby więcej zainwestuj (10 zł to nie majątek), a roślina Ci się odwdzięczy

Ja właśnie tak robię
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:31, 31 lip 2011

Do góry
Bogda napisał(a)

Boziu, jakia cudna żurawa?gdzie Wy Dziołchy takie cuda kupujecie!!!???jak ja Wam zazdroszczę takich zakupów

Ta pomarańczowa to Caramel, a widzisz co jest w skrzyneczce? kupiłam w jednej ze szkółek Danusi, bo w moim mieście wojewódzkim nigdzie tej odmiany nie ma

widzę i nawet nie skomentuję bo płaczę z rozpaczy, że ja nie mam nawet jednej tyci tyci malusiej((uuuuuuuu

Bogda, kup sobie jedną i jak się zagęści to podzielisz - będziesz miała więcej. One bardzo szybko się zagęszczają jak zauważyłam z jednej, którą dostałam od Danusi zrobiłam już 3, a jakbym mocniej dzieliła, to byłoby więcej zainwestuj (10 zł to nie majątek), a roślina Ci się odwdzięczy
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:24, 31 lip 2011

Do góry
Pragnę niniejszym bardzo podziękować Pwl za pamięć i nasiona lawendy, które dotarły do mnie w piątek w stanie nienaruszonym DZIĘKUJĘ!

jutro wysyłam w rewanżu nasiona werbeny patagońskiej - one są ze szczególnym namaszczeniem - to jeszcze te, która dostałam od Szefowej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies