Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród japoński w Pisarzowicach 15:02, 26 lip 2011

Do góry
A oto co znalazło się w szkółce:

Zapraszają na dni otwarte: 12 Babie Lato w ogrodzie 16-18.IX.2011
Ogród japoński w Pisarzowicach 14:58, 26 lip 2011

Do góry
Herbaciarnia z zewnątrz(taras):

Herbaciarnia w środku:

Zestaw do picia herbaty: czajniczek z suszem, filiżanka, klepsydra do odmierzenia czasu parzenie herbaty:
Ogród japoński w Pisarzowicach 14:52, 26 lip 2011

Do góry
Ja też tam byłam ostatnio. Pogoda super. Mnie oczywiście ogród podobał się bardzo, szkoda, że taki mały. Za herbaciarnią rozbudowują się. Oto kilka zdjęć:
Widok na szkółkę.

Ogród.

Ogródek Hanusi po zimie 14:04, 26 lip 2011

Do góry
Haniu my o Tobie nie zapominamy
I zawsze wieczorkiem na relację czekamy :
Dokładnie czytamy Twój wątek
Że Pani Kosowa spodziewa się małych kosiątek,
Że jaszczurki powyłaziły na kamienie
Że woda z deszczowni leje się strumieniem.
A ostatnio budkę zajął groźny owad
Nie walcz z nimi sama - słuchaj naszych porad.

Funkiowe zacisze 13:33, 26 lip 2011

Do góry
Spełnienia marzeń!
Mój kawałek raju 13:30, 26 lip 2011

Do góry
I my i my naszą trójcą przyłączamy się do życzeń! wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze Aniu!

Rajski ogród Ani 13:23, 26 lip 2011

Do góry
Najpiękniejsze życzenia Imieninowe, dużo zdrowia, wszelkiej pomyślności i radości oraz spełnienia marzeń! załączam kwiatuszka - moją najpiękniejszą hortensję

Kubusiowo 13:18, 26 lip 2011

Do góry
Dziś miałam gotować dużyyyy obiad, oddać się kuchni bez końca ale...... NIC z tego. A to za sprawą takiej o to torebki Danusiowej, której zawartość spoglądała na mnie...

...no jak tu gotowac coś jak maleństwa mówią: "zaopiekuj się namiiiiii" , więc do dzieła pomyślałam i zaczęła skubać....

Efekt, to plantacja bukszpanowa na balkonie

Danuś dużaaaaaaaaaaaaaaaa buzia dla Ciebie
Ogródek Hanusi po zimie 13:12, 26 lip 2011

Do góry
Najpiękniejsze życzenia Haniu dla Ciebie dużo zdrowia, wszelkiej pomyślności i radości oraz spełnienia marzeń
Mój mały raj na ziemi :) 13:06, 26 lip 2011

Do góry
Anula całusy ślemy i ściskamy Cie mocno w tym wyjątkowym dniu. Dużo radości i słoneczka życzymy

Miniaturowy ogródek 13:00, 26 lip 2011

Do góry
Ja w sąsiedztwie perukowca mam pięknie kwitnące dwa krzewy Weigeli. Ciągle je odmładzam więc nie rozbujały mocno i są obsypane kwiatami( mam więcej miejsca). Ale jako profesjonalista po drugiej stronie perukowca mam hortensje

Na tej fotce ma wycięte kwiaty bo połamała nawałnica ale w tych niewłaściwych warunkach siedliskowych kwitła tak :

A perukowiec w niesprzyjających warunkach czyli kwaśnym siedlisku tak:

Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 12:25, 26 lip 2011

Do góry
Rano obejrzałam dokładanie zawiązujące się właśnie pąki i liście i nigdzie nie widać śladów jaj.
Również skoczki się chwilowo wyniosły (pewnie bidule do drugiego świata). Szkoda , bo mnie tak wychowano, że każde stworzonko ma prawo do życia, czy musiały czepić się właśnie moich krzaczków?
Napiszę więc skąd zagościły w moim ogrodzie rododendrony:
Pierwszy to ten łaciatek, z żółto zielonymi listkami na pierwszym planie był "dostany".

Prezent imieninowy. Sama nie miałam odwagi kupować rododendronów, bałam się, że jako ogrodowy laik nie dam im rady. A on rósł, pięknie przetrwał zimę , a następnej wiosny ruszyła sprzedaż tych krzewów w oddalonej o 20km Iłowej Żagańskiej (to filia piskarzowickiej szkółki azalii). Nie sposób było się oprzeć. Najpierw przyjechały do domu 4 krzewy, a potem jeszcze 3 następne.

W tym roku kupiłam 6 nowych krzewów, które mam nadzieję zaklimatyzują się równie łatwo jak poprzednie.

Więc i łaciatek i chorowitek to pierwsi podejrzani o przemycenie skoczków do ogrodu. Uświadomiłam sobie, że ten fioletowy łaciatek też kiepsko kwitnie, cześć pąków obumiera a kwiaty są liche. Choć sam krzak dzięki ubarwieniu liści wygląda prześlicznie cały rok.

Kiedy otworzono szkółkę w Iłowej przeczytałam poniższy artykuł:
http://miasteria.pl/miejsce/Szkolka-Krzewow-Ozdobnych-E.-Pudelek-FILIA-ILOWA.html
>
Napisano w nim o "ponadstuletnim parku z jedną z najstarszych w Polsce kolekcji różaneczników. Pomimo wieloletnich zaniedbań w pielęgnacji sędziwe rośliny wyglądają zadziwiająco dobrze. To zasługa łagodnego klimatu i dobrej dla różaneczników gleby"
I to jest ciekawe, ponieważ , każdy z moich krzewów dostał przy posadzeniu po 10 litrów ziemi do roślin kwaśnolubnych i kilkucentymetrową warstwę trocin i kory, a co roku wiosną garstkę nawozu długodziałającego do rododendronów. I to koniec ich pielęgnacji. Pierwszy problem z nimi to ten ze skoczkami.
Duże okazy tych krzewów znajdują się w oddalonym o 40km Parku Mużakowskim (wstyd przyznać - nie byłam, tylko słyszałam)
http://www.intour.pl/42-galeria-296-1.html
oraz kilka kilometrów od niego Kromalu (o czym przeczytałam szukając zdjęć z Parku Mużakowskiego). Również i u nas w poniemieckich ogrodach można zobaczyć egzemplarze kilkudziesięcioletnich okazów tych krzewów.
Oj wiosna poprawię się i odbędę wycieczkę do tych miejsc

Rajski ogród Ani 12:24, 26 lip 2011

Do góry
Aniu dłuuuuuuuuuuuuugiego lata i krótkiej zimy Ci życzę

Ogródek Agam 12:17, 26 lip 2011

Do góry
agam napisał(a)
Lena cieszę się że ogródek się podoba. A co do trawnika to pochwały należą się M. Ja tylko dzielnie wyrywałam chwasty nożem do kotleta (teraz mam braki w sztućcach ), M nawozi, podlewa itd.

Kilka zdjęć oczka i przy okazji prośba. Poradźcie co posadzić pod płotem za oczkiem żeby zasłonić się od sąsiada i żeby pasowało do reszty (ostatnie zdjęcie).

Aga piękny widok nie żałuj sąsiadom niech patrzą
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:09, 26 lip 2011

Do góry
Aniu i Tobie też spełnienia najskrytszych marzeń i najdzikszych snów sukcesów w blogowaniu i w ogrodzie
Mój mały raj na ziemi :) 12:02, 26 lip 2011

Do góry
Jeszcze ode mnie spełnienia marzeń i długich sezonów w raju na ziemi

Wejście, ładna mi wizytówka, heeelp 11:58, 26 lip 2011

Do góry
coś nabazgroliłam na szybko, ale nie podoba mi się układ trawnika.Muszę jeszcze pomyśleć, moze dodać kulek w łuku, albo zupełnie inny uklad zrobic?Chyba te hosty po prawej powinny się rozszerzać a nie zwężać jak już. Popatrzcie obiektywnym okiem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:57, 26 lip 2011

Do góry
Spełnienia najskrytszych marzeń i najdzikszych snów (ogrodowych oczywiście)
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 11:30, 26 lip 2011

Do góry
magja_ Twoja wiedza odnośnie rh jest ogromna. Szacunek. Wczoraj zaczęłam czytać dokładnie cały watek i trochę się przestraszyłam. Posadziłam w tym roku 7 rh, ziemia specjalna do rh. Ostatnio zauważyłam że coś z nimi nie tak. Dzisiaj zrobiłam zdjęcia i proszę o poradę.

"Nowa Zembla" - nieliczne liście troszkę podgryzione i skręcone

"Sternzauber" - zjedzone liście

Catawbiense "Album" - kolor liści

repens "Buketta" - młode liście bardzo obgryzione

hybride "Taragona" - liście zjedzone, pod liściem jakiś czerwony nalot
Pokażę nasz ogród 11:28, 26 lip 2011

Do góry
Dzięki wszystkim za dobre słowa i zainteresowanie moim ogrodem.
Ogrody angielskie oglądam wciąż. Chyba ten typ ogrodów najbardziej mi się podoba. Lubię też ogrody naturalne, które wyglądają, jakby powstały bez ręki człowieka. Trafiłam ostatnio na inspiracje do takich ogrodów, no ale regulamin regulaminem, nie można obcej firmie reklamy robić
I lubię nasze, polskie kwietne łąki. A już zboże pełne maków i chabrów ... Właściwie mogłabym mieszkać na wsi.

Za bukszpanami nigdy nie przepadałam, aż zobaczyłam wątek "bukszpanowy" . Teraz już nie sposób ich nie lubić. Znalazłam w ofercie na allegro bukszpanki po niecałe 3-zł. Akurat goszczę często w stronach producenta więc mam zamian kupić trochę krzaków i urządzić bukszpanowy taras przy wejściu do domu.

A teraz szybka metamorfoza , konieczna, z uwagi na cień pod jodłami i świerkami:

Pod iglakami zasadzone są : barwinek, runianka japońska, trzmielina Fortune'a, funkie , tawułki i paprocie. A przy płocie 6 nowych rododendronów (w tym cieniu podobno maja baaardzo długo kwitnąć - zobaczymy

A poniżej najlepszy zakup ubiegłego roku. Ledwie żywe hortensje kupione po 2,50-zł za sztukę. Pięknie odwdzięczają się za uratowanie od śmietnika

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies