Po raz trzeci miałam okazję oglądać chopina na żywo, i to w moim wymarzonym towarzystwie - lawendzie Oczywiście jak już wcześniej wspominałam u mnie będzie rósł dokładnie w takim samym sąsiedztwie
A wiesz Asiu , że miałam w tym roku chrapkę na Titanica . Ten obok. Ale niestety przez niemieckie biuro podróży. Nie uśmiechają mi się przesiadki. Jeszcze nie teraz.
też mam podobną oczyszczarkę - tyle tylko, że moja bardziej biało-czarna
Może to pliszki szare? Do mnie też przychodzą, ale szpaki górą, bo banda wielka.
Wklejam pliszkę żółtą, bo szara mi uciekła z Picasy.
A szpaki są wszystkożerne, jak trzoda chlewna i my, na przykład, więc owocki i owady, larwy owadów oraz pierścienice [głównie dżdżownice, niestety] i co tam sobie w glebie znajdą. Dziś żrą dżdżownice, bo dżdży, a one po dżdżach wychodzą. Tak się zoologicznie wymądrzam, bo miałam taki przedmiot na studiach. A ogrodnictwa nie miałam, niestety.
Syla pięknie w Twoim ogródku, roślinki śliczne, tempo ekspresowe. U mnie pogoda wstrętna, ogród ciut "zapuszczony", więc oglądam Twoje zdjęcia i wzdycham.
No i oczywiście mam kilka pytań do Ciebie jako ekspertki . Czy z rabatki gdzie posadziłaś bonsai nie wywiewa kory na obwódkę ze żwirku? Jakie roślinki są posadzone na obwódce wkoło domu (zdjęcie poniżej)? Co ile sadziłaś pachysandrę na frontowej rabatce? Z góry wielkie dzięki.
Na tym forum ekspertka jest tylko jedna i na pewno nie jestem nią ja Ale chętnie odpowiem.
Korę lubi wywiewać w momencie kiedy jest położona na geowłókninie, jak jest wyschnięta w czasie wiatru. Natomiast w momencie kiedy geo .... brak na rabacie jest ok.
O obwódkę przy tarasie nie pytaj. Mama zeszłego roku posadziła mi rozchodnika , ja go wysadziłam , a on uparciuch nadal tam rośnie. Na moje szczęście kwitnie na biało
Pachysandrę tak sadziłam na oko co prawka , a jak się rozrośnie to podzielę i zagęszczę.
Jak chcesz mieć gęsto to co 15-20cm , a jak rzadziej to co 30cm i więcej.
Boguś u mnie jest dereń specjalnie posadzona na nalewkę ,ale ja nie widzę tych owoców jak to z nim jest ? Dodam ,że był wcześniej jeszcze inny okazał się niewłaściwy ))))))))))))
Piękne masz te okazy !
Proponuję także robić zdjęcia przy różnych pracach, kto wie? Może w jakiejś gazecie się znajdziecie?
nie wiem czy dobrze widzę, czy pomiędzy żurawkami zmieniły się roślinki? była szałwia, a może i jest (bo znawca ze mnie żadny ) tylko przekwitła?
Szałwię tnę systematycznie - skubię przekwitnięte i podlałam Florovitem - zagęściła się strasznie. Jutro wkleję ile ma pąków. Będzie drugi wysyp kwiatów
W dobie drogich parceli inwestor nie jest w stanie oddać zabranej pod budowę powierzchni tlenowej w inny sposób. A badania pokazują że ma to też inne pozytywne strony: termika budynku, wygłuszenie itp
itd
mój ulubiony przykład dachu ekstensywnego