Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogródek Iwony 08:58, 04 mar 2015

Do góry
Iwonko, piękna stipa Ci wyrosła, taka dorodna.
Będzie urodzaj w ogrodzie.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:53, 04 mar 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
Iwonko, dziekuje za relacje, nieumiejszając zdjęcia ewy (ewa dziękuje )
Twoja relacja do tych profesjonalnych sie zalicza juz Nie mam juz żadnych watpliwosci co i jak gdyby tylko moja stipa nie stanęła w miejscu..
a snieg..jesli u mnie w jeden dzien taka ilosc stopniała całkowicie to Twoim tez bym sie nie przejmowała

Moja tez jakos staneła .....wcale mi sie nie chce pikowac wiec mam pretekst zeby jescze poczekac
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:35, 04 mar 2015

Do góry
Aga wiosna juz bliżej niż dalej,u mnie wczoraj rano wszystko było zasypane,a po południu słońce i zero śniegu,ale temperatury dodatnie,więc małe szanse ,że śnieg sie dłużej utrzyma
Jakoś długo wschodzi ta twoja stipa,ja w tym roku nie siałam,bo mam mnóstwo siewek
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:23, 04 mar 2015

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Jak stipa ruszyła już?

Jeszcze nie
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:09, 04 mar 2015

Do góry
Jak stipa ruszyła już?
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:42, 04 mar 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Stipa jest czadowa! Oby nasze sianie pięknie się rozrosło i potem ogród zdobiło. a jak Ci stipa zakwitnie to możesz ziarenka sama zebrać. Ja tak zrobiłam i mam cały las

Oby oby .
Na razie jeszcze nic nie ruszyło

a jeśli się tylko będzie dało to nasionka zbiorę
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:29, 04 mar 2015

Do góry
Iwonko, dziekuje za relacje, nieumiejszając zdjęcia ewy (ewa dziękuje )
Twoja relacja do tych profesjonalnych sie zalicza juz Nie mam juz żadnych watpliwosci co i jak gdyby tylko moja stipa nie stanęła w miejscu..
a snieg..jesli u mnie w jeden dzien taka ilosc stopniała całkowicie to Twoim tez bym sie nie przejmowała
Ostnica - Stipa 00:43, 04 mar 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Wielgachna ta stipa, prawie do koszenia

Ile czasu minelo od wykielkowania ?

4 lutego siana, ok. 14 lutego pokazały się siewki. Wzeszły niemal wszystkie Okno południowe nad kaloryferem, codzienne zraszania
Ostnica - Stipa 00:33, 04 mar 2015

Do góry
Wielgachna ta stipa, prawie do koszenia

Ile czasu minelo od wykielkowania ?
Ostnica - Stipa 23:40, 03 mar 2015

Do góry
Moja stipa nadaje się już do pikowania:

Dziś zaczęłam pikować. Przed pikowaniem się już nie podlewa, bo wtedy brylka jest bardziej zbita i urywają się korzonki. Są bardzo delikatne. Zaczęłam wyjmować po troszku widelcem i rozdzielać na pojedyncze siewki. Niektóre były ze sobą złączone, to nie rozrywałam, tylko sadziłam po 2 trawki.
etap 1 - delikatne wyjęcie z doniczki za pomocą widelca.

etap drugi - rozdzielanie siewek. Siewki są delikatne, korzonki nitkowate. Pociągnięte się łatwo odrywają, dlatego trzeba uważać, by nie oderwać korzonków od trawki.

etap 3 - Sadziłam do doniczek za pomocą patyczka, ale chyba lepszy okazał się drugi koniec widelca. Łatwiej się robiło dołki, aby włożyć bryłkę z korzonkami i dociskałam widelcem z boku. Połączone bryłą korzonki sadziłam po dwie, aby nie niszczyć delikatnego systemu korzeniowego.

etap 4 - Delikatne podlanie. Ziemia po podlaniu trochę siadła. Nie wiem, czy dosypać, bo wtedy trawki będą siedziały za głęboko. Chyba tak zostawię. Reszta jutro. Dziś już słabo widzę te siewki.
Ogródek Iwony 23:32, 03 mar 2015

Do góry
Ewuś,wrzuciłam. Bardzo dobry pomysł
Na sprawdzianie z matematyki tak nie muszę się skupiać, hi, hi. Tzn. przy jego sprawdzaniu. Stipa bardziej zajmująca
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 22:33, 03 mar 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
czy to mogłaby być stipa?!

prawdopodonie, daj zbliżenie na kłosy na styku z ziemią
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:14, 03 mar 2015

Do góry
jesli chodzi o stipę to wszyscy pikują

ps. moje spostrzeżenie: stipa ma długaśne cieniutkie korzenie i jak się ją przesadza to trzeba ją "pobrac głęboko" żeby nie uszkodzić jej korzeni bo potem niestety kiepsko rosnie.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:13, 03 mar 2015

Do góry
Roślinki się pikuje w celu wzmocnienia systemu korzeniowego. Niektóre trzeba pikować nawet kilka razy
Z moich obserwacji zeszłorocznych - też pikowałam po jednej siewce, a później (z racji, że było tego "troszkę") i tak sadziłam na rabacie po 2 sadzonki. Wtedy sa większe kępki.
Moja stipa jeszcze się nie podzieliła
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:09, 03 mar 2015

Do góry
ja wysiałam po 2 szt. nasionek stipy do pojemniczka
takiego:

jest posadzona i werbena

przykryte

Po tygodniu stipa miała ok. 0,5cm a werbena wykiełkowała
jutro mogę wrzucić foty z weekendu bo jeszcze nie zgrane

Próbuje właśnie doczytać czy stipę musik pikować czy nie bo już sobie wymyśliła że jak tak to poruszę korzonki wykałaczką i powinno być ok
Ogródek Iwony 18:25, 03 mar 2015

Do góry
Iwonko ja z pytaniem: myślisz, że to może być stipa? to moje nieśmiałe przypuszczenia ale czy dobre?!
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 16:10, 03 mar 2015

Do góry
Agi2006 napisał(a)

No to brawo za podjęcie decyzji. to ten trzcinnik będziesz miała u siebie? http://trawki.pl/?252,stipa-brachytricha&PHPSESSID=bbbaa738a4619e6f13c2f0b077bcbc6c

Powtórzysz go jeszcze gdzieś w ogrodzie czy tylko tu przy wiśniach? A co z bukszpanami? zostają czy tylko trawki będa?

Ależ oczywiście, że zostają nie miałabym serca ich oddać
Będą jeszcze graby i takie tam
ps. Tak, to ten trzcinnik
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 16:03, 03 mar 2015

Do góry
czy to mogłaby być stipa?!
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 15:37, 03 mar 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Miskanty ogólnie dość późno startują, niestety
Trzcinniki dużo wcześniej, w zasadzie juz za miesiąc powinny ruszać.
Z kolei trzcinnik nie będzie nigdy tak wysoki jak niektóre miskanty
Ja już chyba opracowałam swoją rabate z grackami Przy ogrodzeniu gracki, a przed nimi Trzcinnik krótkowłosowy (Stipa/Calamagrostis brachytricha) O!

No to brawo za podjęcie decyzji. to ten trzcinnik będziesz miała u siebie? http://trawki.pl/?252,stipa-brachytricha&PHPSESSID=bbbaa738a4619e6f13c2f0b077bcbc6c

Powtórzysz go jeszcze gdzieś w ogrodzie czy tylko tu przy wiśniach? A co z bukszpanami? zostają czy tylko trawki będa?
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:49, 03 mar 2015

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Jazzy a tak a propos śniegu za oknem orientowałas się o jakiej porze roku gracillimus ma już swoją docelową wysokość? Fajnie by było znaleźć trawę , która dość szybko jest wysoka.

Miskanty ogólnie dość późno startują, niestety
Trzcinniki dużo wcześniej, w zasadzie juz za miesiąc powinny ruszać.
Z kolei trzcinnik nie będzie nigdy tak wysoki jak niektóre miskanty
Ja już chyba opracowałam swoją rabate z grackami Przy ogrodzeniu gracki, a przed nimi Trzcinnik krótkowłosy (Stipa/Calamagrostis brachytricha) O!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies