Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Napia 23:49, 02 mar 2015

Stipa pięknie wyrosła Moja jeszcze taka delikatna. I też czekam na werbenę, u mnie na razie cisza w temacie...
isia33 10:33, 03 mar 2015

Iwono, dzięki.
Mirka 11:20, 03 mar 2015

Iwonko moje siewki traw wyglądają podobnie do tych zidentyfikowanych twoich jako Sorgo .Mus chyba czekać aż urosną Miłego dnia
yolka 18:21, 03 mar 2015

Dla mnie Twoja trawka jest wielką niewiadomą
beata_m 18:25, 03 mar 2015

Iwonko ja z pytaniem: myślisz, że to może być stipa? to moje nieśmiałe przypuszczenia ale czy dobre?!
Malgosik 19:18, 03 mar 2015

piękne przebiśniegi, zazdroszczę
szemusia 22:23, 03 mar 2015

Iwk4 napisał(a)
Ewa, masz rację. Kupiłam wielodoniczki dziś i wcale nie jestem pewna, czy starczy
2 razy po 54. Nie umiem policzyć mojej stipy. Do tego jeszcze zdiagnozowane dziś Sorgo czarne
A za tydzień pikowanie rozplenic. I jeżówki będę siała

A co ma powiedzieć reszta populacji, jak i matematyk ma problem z oszacowaniem ilości siewek

Z wysiewami wzięłam przykład z Ciebie - sieję, ja dyktuje instrukcja W przeciwnym razie nie wymieściłabym sie na parapetach
Iwk4 22:26, 03 mar 2015

Agnieszko, siewki stipy są bardzo delikatne same w sobie.

Mirko, takie same siewki jak sorgo ma u mnie w drugiej doniczce rozplenica perłowa od Makkasi. Wygląda na to, że to zbyt wczesne stadium, żeby rozpoznać roślinkę. Sorgo zostało zidentyfikowane po opisie dorosłej roślinki .

Jolu
, trawka została zidentyfikowana przez Joasię z pomocą opisu Ani jako Sorgo Czarne. Latem zrobię zdjęcia. Jest to roślinka jednoroczna.

Beatko
, wygląda na stipę, ale zapytaj się jeszcze Joasi, ona będzie wiedziała lepiej:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2895-nasz-azyl-ogrod-joanny-i-andrzeja

Małgosiu, teraz jest ich więcej. Twoje też są piękne
Iwk4 22:36, 03 mar 2015

szemusia napisał(a)

A co ma powiedzieć reszta populacji, jak i matematyk ma problem z oszacowaniem ilości siewek

Z wysiewami wzięłam przykład z Ciebie - sieję, ja dyktuje instrukcja W przeciwnym razie nie wymieściłabym sie na parapetach

Hi, hi, Mi się po prostu nie chciało liczyć. Szkoda czasu.
Za to zaczęłam dziś pikować. Są bardzo delikatne. Zaczęłam wyjmować po troszku widelcem i rozdzielać na pojedyncze siewki. Niektóre były ze sobą złączone, to nie rozrywałam, tylko sadziłam po 2 trawki.
etap 1 - delikatne wyjęcie z doniczki za pomocą widelca.

etap drugi - rozdzielanie siewek. Kasia Siakowa interesowała się właśnie tym etapem. Siewki są delikatne, korzonki nitkowate. Pociągnięte się łatwo odrywają, dlatego trzeba uważać, bu nie oderwać korzonków od trawki.

etap 3 - Sadziłam do doniczek za pomocą patyczka, ale chyba lepszy okazał się drugi koniec widelca. Łatwiej się robiło dołki, aby włożyć bryłkę z korzonkami i dociskałam widelcem z boku.

etap 4 - Delikatne podlanie. Ziemia mimo uklepania wcześniejszego trochę siadła. Nie wiem, czy dosypać, bo wtedy trawki będą siedziały za głęboko. Chyba tak zostawię. Reszta jutro. Dziś już słabo widzę te siewki.
ryska 22:43, 03 mar 2015

zegarmistrzowska robota