Agnieszko, siewki stipy są bardzo delikatne same w sobie.
Mirko, takie same siewki jak sorgo ma u mnie w drugiej doniczce rozplenica perłowa od Makkasi. Wygląda na to, że to zbyt wczesne stadium, żeby rozpoznać roślinkę. Sorgo zostało zidentyfikowane po opisie dorosłej roślinki .
Jolu, trawka została zidentyfikowana przez Joasię z pomocą opisu Ani jako Sorgo Czarne. Latem zrobię zdjęcia. Jest to roślinka jednoroczna.
Hi, hi, Mi się po prostu nie chciało liczyć. Szkoda czasu.
Za to zaczęłam dziś pikować. Są bardzo delikatne. Zaczęłam wyjmować po troszku widelcem i rozdzielać na pojedyncze siewki. Niektóre były ze sobą złączone, to nie rozrywałam, tylko sadziłam po 2 trawki.
etap 1 - delikatne wyjęcie z doniczki za pomocą widelca.
etap drugi - rozdzielanie siewek. Kasia Siakowa interesowała się właśnie tym etapem. Siewki są delikatne, korzonki nitkowate. Pociągnięte się łatwo odrywają, dlatego trzeba uważać, bu nie oderwać korzonków od trawki.
etap 3 - Sadziłam do doniczek za pomocą patyczka, ale chyba lepszy okazał się drugi koniec widelca. Łatwiej się robiło dołki, aby włożyć bryłkę z korzonkami i dociskałam widelcem z boku.
etap 4 - Delikatne podlanie. Ziemia mimo uklepania wcześniejszego trochę siadła. Nie wiem, czy dosypać, bo wtedy trawki będą siedziały za głęboko. Chyba tak zostawię. Reszta jutro. Dziś już słabo widzę te siewki.