Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Funkie - Hosta 17:40, 05 lip 2011

Do góry
A moze macie w nadmiarze niebieskiej funkii? w zamian mogę zaproponwać: liliiowce, irysa syberyjskiego, laurowiśnię, młode szczepki śliwy wiśniowej i jeszcze to co podobno jest wiciokrzewem i niestety to już wszystko.....a na hektary mam bodziszka łąkowego
Funkie - Hosta 16:57, 05 lip 2011

Do góry
Dominika napisał(a)
Ratunku! Coś złego dzieje sie z hostą Listki zrobiły się przezroczyste. Zamówiłam je z allegro i najpierw kilka dni stały wszystkie roślinki w domu a 2 dni temu je wystawiłam już na dwór i ciągle pada deszcz u mnie. Brakuje im nawozu jakiegoś czy zbyt wilgotne powietrze? Proszę o pomoc bo ja jeszcze zieloniutka w tych sprawach

Już znalazłam, jeśli hosta nie radzi sobie z nadmiarem wody to próbuje ją odparować przez "przesyłanie" do liści ale chyba tylko tych części liścia bez chlorofilu. Potem się z liścia siateczka zrobi więc trzeba chyba od razu liść odciąć bo już po nim

Czyli idę schować wszystkie roślinki pod dach bo narazie tylko jedna tak zareagowała a jest tam ich więcej

Kalina - Viburnum 16:24, 05 lip 2011

Do góry
Mam na Hidcotowej rabacie taki egzemplarz

Wersal 16:11, 05 lip 2011

Do góry
Z lotu ptaka

W oddali Luwr z jego "przedogródkiem"
Wersal 16:04, 05 lip 2011

Do góry
Ogród przed Luwrem

Acer campestre "Carnival" - klon polny "Carnival" 16:04, 05 lip 2011

Do góry

klon polny Acer campestre 'Carnival'

Wolnorosnący i gęsto rozgałęziony krzew, o atrakcyjnych liściach. Odpowiednio prowadzony wyrasta
w małe drzewo, do 3 m wys. Pokrój nieregularny, zaokrąglony. Liście w zarysie okrągławe, 3-10 cm,
z trzema lub pięcioma zaokrąglonymi klapami, dwukolorowe, zielone z szerokim kremowym obrzeżeniem.
Młode liście i pędy różowawe. Nie wykazuje skłonności do rewersii - powrotu do pierwotnego fenotypu.
Nie wypuszcza pędów z całkowicie zielonymi liśćmi. Silne słońce może czasami uszkadzać białe części
liści, dlatego właściwe jest stanowisko w lekkim cieniu. Wykazuje dużą zdolność przystosowania do
warunków siedliska. Może być oferowany w handlu zaszczepiony w formie piennej, jako gotowe drzewko
niewielkich rozmiarów. Dla zachowania proporcji wymaga wówczas silnego cięcia. Właściwy do małych
ogrodów, w których stanowić będzie wyróżniający akcent kolorystyczny. źródło: http://zszp.pl/
Kalina - Viburnum 15:54, 05 lip 2011

Do góry

Kaliny (Viburnum) należą do rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae).
Okres kwitnienia większości odmian to maj i czerwiec. Krzewy te uprawia się
najczęściej z powodu atrakcyjnych kwiatów — licznych, często intensywnie i
przyjemnie pachnących. Jedna z wielu Kalin to np:

Kalina Sargenta (Viburnum sargentii )

pachnie pięknie
Wersal 15:53, 05 lip 2011

Do góry

Wersal 15:49, 05 lip 2011

Do góry
Jeszcze na koniec kilka zdjęć z ogrodów Paryża.

Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 15:20, 05 lip 2011

Do góry
Jeszcze raz Anula, która spoglądając przez okno kuchni, będzie widzieć w lustrze fontannę, albo ciurkadełko, których na razie nie ma
A lustro umocowane jest na ścianie garażu A na wprost jest okno kuchni, w której...it.d.))

Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 15:09, 05 lip 2011

Do góry
anetawi napisał(a)

Anula nie płacz, już jesteś!

Czy to też ogród Danusi? A może Kasi?

nie, to mój ogródek
Pogaduchy skowronków 14:49, 05 lip 2011

Do góry
Martek napisał(a)
Trochę nadziei wpuszczę na wątek może słońce się zlituje nad nami wszystkimi

u mnie zadziałało! słońce od rana zebrałam pożeczki czerwone i fasolke szparagową oraz...pierwsze ogórki z rabaty!
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:31, 05 lip 2011

Do góry
Bogda czekamy

Ok, rabata wykopana Zbieram się do lekarza z Antonem, popołudniu będę wyznaczać miejsce na patio i różanki

Migawka:

A tu mąż "leci" dalej z kostką - wczoraj popołudniu 5 mb

do wieczora!

Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 14:27, 05 lip 2011

Do góry
anetawi napisał(a)

Anetawi coś w tym jest .Niedaleko pada jabłko od sąsiadki )))))
Wiele motywów zdałoby się na to wskazywać Zdradzę Ci moje przypuszczenia bez wskazówek sąsiedzkich z pewnością się nie obyło i nie tylko ,ale każdy z tych dwóch ogrodów Kasi i Ani mają swój własny charakter .Oba są bardzo fajne i zadbane ,spokojnie można jechać na wczasy
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 14:25, 05 lip 2011

Do góry
anetawi napisał(a)

to ogród anuli
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - lipiec 2011 14:22, 05 lip 2011

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Zielono mi! 14:17, 05 lip 2011

Do góry
anetawi napisał(a)
Grażynko, moja mama kupiła go na wyprzedaży w obi. Wygląda trochę marnie, ale może coś da się z nim zrobić? Nigdy nie miałam oleandra, więc nie wiem o jego uprawie. Mam taras od strony południowej, raczej bezwietrzny, ale bez stałego zadaszenia (podobno nie lubią deszczu). Nie wiem do jak dużej donicy go przesadzić i do jakiej ziemi. Czym nawozić, pryskać? No i chyba trzeba mu przyciąć te suche gałązki i przekwitnięte kwiatostany, ale kiedy?

Anetawi widzę dzidziusia to się powtórzę .Każda część pięknego zresztą oleandra jest silnie trująca .Wolę ze względu na pociechę ostrzec
Zielono mi! 14:14, 05 lip 2011

Do góry
Grażynko, moja mama kupiła go na wyprzedaży w obi. Wygląda trochę marnie, ale może coś da się z nim zrobić? Nigdy nie miałam oleandra, więc nie wiem o jego uprawie. Mam taras od strony południowej, raczej bezwietrzny, ale bez stałego zadaszenia (podobno nie lubią deszczu). Nie wiem do jak dużej donicy go przesadzić i do jakiej ziemi. Czym nawozić, pryskać? No i chyba trzeba mu przyciąć te suche gałązki i przekwitnięte kwiatostany, ale kiedy?
Zielono mi! 14:09, 05 lip 2011

Do góry
grama napisał(a)
Doszła do nas annka i przypomniała mi się moja pierwsza działeczka... Co za sentymenty... Właśnie wtedy zastanawiałam się nad sensem kupowania starego domu z wielką działką.

Ale sielanka ...cudowny czas...
Sens kupowania starego domu już nie taki sielski ))
Świerk biały - Picea glauca 14:08, 05 lip 2011

Do góry

Picea Glauca (Daisy’s White)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies