Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi!

Zielono mi!

Martek 14:09, 05 lip 2011

grama napisał(a)
Doszła do nas annka i przypomniała mi się moja pierwsza działeczka... Co za sentymenty... Właśnie wtedy zastanawiałam się nad sensem kupowania starego domu z wielką działką.

Ale sielanka ...cudowny czas...
Sens kupowania starego domu już nie taki sielski ))
anetawi 14:14, 05 lip 2011

Grażynko, moja mama kupiła go na wyprzedaży w obi. Wygląda trochę marnie, ale może coś da się z nim zrobić? Nigdy nie miałam oleandra, więc nie wiem o jego uprawie. Mam taras od strony południowej, raczej bezwietrzny, ale bez stałego zadaszenia (podobno nie lubią deszczu). Nie wiem do jak dużej donicy go przesadzić i do jakiej ziemi. Czym nawozić, pryskać? No i chyba trzeba mu przyciąć te suche gałązki i przekwitnięte kwiatostany, ale kiedy?
Martek 14:15, 05 lip 2011

grama napisał(a)

O jejku, drewno dębowe do palenia? Jak my bukiem grzejemy, to mnie aż ściska i chciałabym w ramach rekompensaty gdzieś kawał lasu zasadzić. Na razie sadzonkami uszczęśliwiam skonfudowanych sąsiadów. Świetny pomysł z tym brukiem dębowym. Widziałam takie rozwiązania w zamkach czeskich.

Dąb kupiony w lesie, jak należy. Buk i dąb to najlepszy materiał opałowy, drewno twarde, najbardziej energetyczne. Leśnicy wiedzą, co robią, które drzewa ścinać na opał, które zostawić. Dla nich piła, to to samo, co dla nas sekator. Wiem, co piszę, bom córka leśnika i drzewiarza. A kawałeczek lasu w ramach rekompensaty, też zasadziłam, nawet dwa dęby są.

Grama ,a Ty to nie mogłaś gdzieś bliżej mnie takiego raju stworzyć ???
anetawi 14:15, 05 lip 2011

Wiem, że jest trujący, ale w tym roku moje dziecię jeszcze nie będzie obrywać listków. Później zobaczymy może pójdzie do mamy?
Martek 14:17, 05 lip 2011

anetawi napisał(a)
Grażynko, moja mama kupiła go na wyprzedaży w obi. Wygląda trochę marnie, ale może coś da się z nim zrobić? Nigdy nie miałam oleandra, więc nie wiem o jego uprawie. Mam taras od strony południowej, raczej bezwietrzny, ale bez stałego zadaszenia (podobno nie lubią deszczu). Nie wiem do jak dużej donicy go przesadzić i do jakiej ziemi. Czym nawozić, pryskać? No i chyba trzeba mu przyciąć te suche gałązki i przekwitnięte kwiatostany, ale kiedy?

Anetawi widzę dzidziusia to się powtórzę .Każda część pięknego zresztą oleandra jest silnie trująca .Wolę ze względu na pociechę ostrzec
Martek 14:17, 05 lip 2011

Musiałyśmy pisać w podobnym czasie Pozdrawiam
Dana 20:07, 05 lip 2011

anetawi napisał(a)
. Wygląda trochę marnie, ale może coś da się z nim zrobić?

Da się ale nie wygląda ciekawie , bo jest porażony bakteriozą , ,,trzeba obciąć chore i popryskać jakiś środkiem grzybobójczym
.
anetawi napisał(a)

Nigdy nie miałam oleandra, więc nie wiem o jego uprawie. Mam taras od strony południowej, raczej bezwietrzny, ale bez stałego zadaszenia (podobno nie lubią deszczu).

Tylko kwiaty nie lubią deszczu ..
anetawi napisał(a)

Nie wiem do jak dużej donicy go przesadzić i do jakiej ziemi.

Dużej ,dwa razy większej jak w tej chwili rośnie , a podłoże lubi o odczynie zasadowym .
.
anetawi napisał(a)

Czym nawozić, pryskać? No i chyba trzeba mu przyciąć te suche gałązki i przekwitnięte kwiatostany, ale kiedy?

Ja używam uniwersalnego florovitu a przycinam późno jesienią lub wczesną wiosną .
Te chore gałązki proponuję obciąć , do zdrowej tkanki jak najszybciej ....i sekator wyparzyć .
anetawi 20:47, 05 lip 2011

Dzięki za szczegółowe informacje.
grama 23:00, 05 lip 2011

Martek, on w świetnej kondycji jest! Ziemia? Ja sadzę w zwykłą ogrodniczą. Podczyść go ładnie, dokarm i poczekaj. z przesadzaniem. Jak ma pąki kwiatowe, to daj mu zakwitnąć, jak nie ma, to przytnij wierzchołki-rozkrzewi się i zakwitnie za rok, bo kwitnie na zeszłorocznych. Baaardzo lubi wodę, nie może przesychać, bo w rodzinnych stronach mieszka na bagienkach. Może stać w misce z wodą. To ogólnie silna roślina. Może nie mieć liści po zimie, a przycięty i tak urośnie.
Ziomalka? Muszę sprawdzić na mapie. A w ogóle, to mam działkę obok mojego ogrodu, może kupisz i się przeniesiesz?
Dziecku zakaż skubania!!!
grama 07:10, 08 lip 2011

Skalniak po wiośnie, kiedy wszystko kwitło, też ładny. Zmężniał, zarósł i zrobił się dostojny.