witaj zielona11

ogrodniczo to jest idealne, w koncu budowa skonczona, prawda?

Poza tym na tamtym cisza i spokoj, nie ma z kim pogadac... (zajrze za chwile do Ciebie, moge?)
Jedziemy dalej
W chwili obecnej tawulkowo-winoroslowa rabata wyglada tak:
Te 3 najmniejsze w gornym prawym rogu zastapie na jesien kulkami bukszpanowymi, co powiecie?
Po jej prawej stronie wyglada tak - trawa odrasta, musze jeszcze dosiac. Mam tam cyprysa i brzoze pendula, a w strone trawnika za domem rosnie morwa morus alba pendula - licze na to ze oslonia od wiatru gdy sie rozrosna. Fotka:
Dalej, za rabata tawulkowa jest wejscie do domu, na chwile obecna wyglada tak:
Wczesniej stalo tam wiecej donic z kwiatami, lecz to poludniowa strona i slonce prazy niemilosiernie (chyba ze pada deszcz, jak wieksza czesc lipca), wiec kilka donic przeprowadzilam na druga strone domu, na taras.
Poruszajac sie w prawo, mamy garaz. Pomiedzy bramami wywalczylam niezabrukowane polkole, gdzie rosnie maly cyprysik groszkowy zolty, otoczony szafirkami (na wiosne), a potem funkiami (cyprysik sadzilam wiosna, maly jeszcze) i teraz go nie widac:
Po prawej stronie, przed garazem, jest "sadownicza" czesc naszego ogrodka. Szpaler 4 drzewek (sliwka wegierka, 2 jablonki i grusza). Przed nimi szpaler szczepionych na pniu porzeczek i agrestu.
Zamierzam na jesien dosadzic wzdluz podjazdu, zaraz przy jego krawedzi rzad kulek - bukszpanow lub kulek - karlowych tujek i chyba te czesc bede uwazac na zagospodarowana.
Chcialabym jeszcze zaslonic jakims pnaczem ten niezbyt piekny betonowy plot sasiadow. Moze hortensja pnaca? Jesli dorwe gdzies kilkanascie sadzonek w rozsadnej cenie.
James grieve ma sporo jabluszek:
Druga jablonka, nie pamietam nazwy (mam gdzies zapisana) nie owocuje w tym roku. Pewnie dlatego ze ja sporo podcinam, staram sie zrobic z niej drzewko szpalerowe
Wegierka ma kilka owocow:
Na dzisiaj to tyle

Wracam do pracy. Pozdrawiam!
Karolina