Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Spotkania "angielskich" dziewczyn czerwiec 2011 10:27, 17 cze 2011

Do góry
Ten pomysł wart jest pochwał, zobaczcie jak Dzidka zamaskowała kompostownik, to arcydzieło z użyciem starych narzędzi

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:26, 17 cze 2011

Do góry
a tu moje różyczki zakupione wiosną w lidlu

i te z ogrodniczego które mialy być 'ecru' kwitną już pięknie

Spotkania "angielskich" dziewczyn czerwiec 2011 10:25, 17 cze 2011

Do góry

Siedząc przy stole podziwiamy takie widoki

Spotkania "angielskich" dziewczyn czerwiec 2011 10:24, 17 cze 2011

Do góry
W bajkowej scenerii rozmowom i opowieściom ogrodowym nie było końca. To tak jakby przyjaciólki spotkały się po latach i czasu im było mało na opowiadania o wszystkim co się wydarzyło

Kwitły i pachniały róże, bowiem Dzidka ma ich mnóstwo, ma nawet pachnący, różany tunel

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:22, 17 cze 2011

Do góry
Gdałam o cisach, gadałam że chcę taki stożek na mojej frontowej rabacie zamiast tego 'płaczącego' ale nigdzie nie widzialam takich cisów no i masz babo placek.... Mój M byl na wyjeździe i gdzieś koło Lublina zajechał do przydrożnej szkółki zobaczył cisy i kupił...był zachwycony że zrobi mi prezent na przedwczorajsze urodziny a ja teraz nie wiem co z nimi zrobić, gdzie wsadzić. Nieznam odmiany i nie wiem jak będą rosły.

pytałam jak się nazywaja to mówi że mu powiedzieli że cis pospolity i coś tam dalej
Wygląda na taki chyba na żywopłot, nie wiem a może wsadzić dwa obok siebie i próbować prowadzić w stożek? nie wiem głupia jestem...
Spotkania "angielskich" dziewczyn czerwiec 2011 10:19, 17 cze 2011

Do góry
Wczoraj pojechałyśmy z Wiesią (U Kasi w ogrodzie) na spotkanie angielskich dziewczyn w ogrodzie Dzidki i Jasi.

Przyjęcie było przepyszne
Nieznany nam kompot z różanymi płatkami, miętą i cytryną i szampan na powitanie

Wejście, ładna mi wizytówka, heeelp 10:09, 17 cze 2011

Do góry
No dobrze, raz kozie śmierć.Wklejam zdjecie swojego wejscia do domu. No jak front może wyglądać tak niechlujnie?Wiem, nie da się wszystkigo od razu, ale to w końcu front domu
Czy możecie mi pomóc stworzyć jakiś sensowny układ roślin na to stanowisko, bo miotam się i miotam?

Wstępne założenia są takie:
-usunąć półzdechłe klony(a tak się kiedyś cieszyłam, ze rosną)-to miejsce nieszczególne dla drzew. Woda gruntowa potrafi tam dość płytko zalegać, wynikiem czego klony w zeszłym roku powiedziały pass i mocno sie rozchorowały.
Żeby zaslonić piękny płotek po lewej potrzebuję zieloną scianę(i tu pewnie będzie klasyka thujowa "cięta na gładko" w mur i wyniesiona lekko ponad betonowy płotek
- róża pomarańczowa i białe dywanowe zostają na tym placyku, w związku z tym potrzebuję kolorów do tego pomarańczu. z pewnością będzie więc biel, ale jaki wybrać drugi kolor? Może taki buraczek?
-na trójkątnym poletku są dwie studzienki(niestety)-tam przydałoby sie coś płożącego zimozielonego. Mam kilka sztuk płożącego niebieskiego jałowca.Może być?
-Ponieważ jest to wejście do domu to może przydałoby się jeszcze coś większego zimozielonego, tylko co?
- jak dla mnie kompozycja musi być dość prosta.w drobnym chaosie muszą pojawiać się elementy geometryczne i powtórzenia roślin
-Scieżka będzi szła lekko w łuk, wyłozona dużymi płytami z granitu lub z betonu(szczerze widze bardziej beton) i "wygrysowana" na szerokich fugach

Ogród zmyślony 09:23, 17 cze 2011

Do góry
Tu Danusia pokazywała taką krętą scieżynkę(w sumie "prawie" jak u mnie z chelsea, obrośniętą różami.

U mnie na ścieżce będą płyty pewnie granitowe, lub duże betonowe z grubymi fugami z drobnego szarego grysu. Gdyby podarować sobie te zakosy łuczkowe na pergoli, to może by to i miało taki trochę "mój styl"
Szałwia, lawenda, powojniki i naparstnica pojawiają się u mnie w ogrodzie w sporej ilości. Jeszcze w zacienionych miejscach widzialabym tu paproć
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 08:57, 17 cze 2011

Do góry
jak będziesz bałwana chciał lepić to daj znać, bo u nas cała łąka

do koloru, do wyboru
Ogród Sylwii od początku :) 08:46, 17 cze 2011

Do góry
Syla napisał(a)
Co im może dolegać ??? Były pryskane na początku zeszłego tygodnia - Fastac 100 EC na mszyce , a po dwóch tygodniach zaczyna je skręcać . Nie powtarzałam oprysków bo pogoda nie sprzyjała. Nie wiem w czym tkwi przyczyna ???

Witam serdecznie - to mój pierwszy post na tym forum i postanowiłam inauguracji dokonać w Twoim wątku - jeśli mogę
Gratuluję pasji, również podziwiam zapał i będę podglądać i kibicować.

Otóż Twoim rododendronom Sylu prawie nic nie dolega... Mają zupełnie normalne pięknie poskręcane liście i tak mają mieć bo jest to Nova Zembla - dekoracyjna również z poskręcanych liści ... Nie prostuj ich Natomiast niewielkie plamki, czasem niewyrośnięty jakiś listek nie jest powodem do niepokoju i stosowania chemii - rośliny żyją i tak jak my mamy pieprzyki i nie jesteśmy idealni tak i one. Jak psiknęłaś na mszyce - ta odmiana lubić być atakowana i profilaktycznie na grzyba to teraz niech sobie rosną. Natomiast niepokoi mnie wczesna faza niedożywienia Twoich rododendronów - widać że górne liście nie mają właściwego ciemnozielonego wybarwienia - daj im pić koktajlu z siarczanu potasu+siarczan magnezu+siarczan amonu - po płaskiej łyżce każdego na 10l, oprysk z siarczanu magnezu / bez amonu - bo parzy!/ lub oprysk żelazowy - chelat żelaza lub chlorozie stop... A najlepiej jesienią rozgarnąć korę i położyć im na korzenie przekompostowany obornik - do kupienia w workach w ogrodniczych. I kontroluj kwasowość gleby. Nova Zembla niestety nie jest tak łatwa w uprawie jak Cunnigsam White - ale nie należy też do wielce kapryśnych.
podprawiam Cię serdecznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:37, 17 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Mam pytanko Danusiu odnośnie róż. Czy z każdej odmiany róż, a właściwie z płatków można zrobić dżemik? Maja ucierała kiedyś w swoim programie płatki z cukrem. Ja dostałam od swojej babci bukiet z jej ogrodu i fioletowa róża pachnie cudownie. Dobra byłaby chyba na taką marmoladkę. (zdjęcie tej róży umieściłam u siebie).

Nie ze wszystkich, raczej z dzikich róż, albo pomarszczonej (R.rugosa)

różę robię co roku jak nie powidła do tortów i ciastek, to syrop - ma niesamowity aromat

Dawniej te róże można było spotkać w każdym wiejskim ogródku, są ciemno różowe - może uda mi się zrobić po południu zdjęcie to wrzucę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 07:45, 17 cze 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)

Miłorząb "puścił" się ostatnio

Danusiu, jakie Ty masz te miłorzęby? Wydają się jakieś "szczupłe", znaczy kolumnowe. Co to za odmiana? I co lubią miłorzęby najbardziej?

To zwykły miłorząb, tylko w młodości był cięty, dlatego taki szcupły. Nie mogę z nim "wejść" na Ani ścianę Docinam gałązki.
Pogaduchy skowronków 07:21, 17 cze 2011

Do góry
Wczoraj ,przed północą zagrzmiało,błysnęło kilka razy i popadało!Dziś wolne od ogrodu!
Szybkiej dzisiejszej pracy i upragnionego weekendu !Oby pogoda wam sprzyjała,tak jak mnie!

Ogród Sylwii od początku :) 00:40, 17 cze 2011

Do góry
Syla na dobranoc)) fresia
Mój mały raj na ziemi :) 23:45, 16 cze 2011

Do góry
anula_wn napisał(a)
oki, to foto z dzisiaj i wczoraj (zakupy!)

Fajne roślinki, trawkę taką też mam, czy to też turzyca Carex Buchananii ? Jestem z niej zadowolona, pięknie błyszczy w słońcu i rośnie w kępie, na wietrze fajnie faluje i nie tworzy rozłogów Bardzo wdzięczna trawka.
Rajski ogród Ani 23:36, 16 cze 2011

Do góry
Dobranoc witaminkowo

Cały rok w ogrodzie 23:34, 16 cze 2011

Do góry
Te kremowe lilie,jednak mają pylniki,a moja po mrozach majowych urodzona- bez pylników i słupka.
Cały rok w ogrodzie 23:29, 16 cze 2011

Do góry
Ulubione lilie

Słoneczniczek

Zaczynaja kwitnąć rojniki
Rajski ogród Ani 23:25, 16 cze 2011

Do góry
Ale kolorowo już w ogródku, lubię takie Jest co podglądać odpoczywając

Kolega na krety zainstalował jakieś elektroniczne urządzenie, dopiero szalały, cały ogród mu zryły , szukały pewnie wyjścia.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 23:25, 16 cze 2011

Do góry
Aniu pisałam o tej rabacie na środku. podtrzymuję cyprysik groszkowy ,tylko żółty,żeby się odznaczał na zielonym tle.będzie trochę nawiązywał do japońskiego kącika. pod niego możesz podsadzić berberys thunberga maria-niski piękny i jako okrywowa np.runianka japońska

tu masz fotkę berberysu 3 letni i nie rośnie duży

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies