Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

ell 07:30, 17 cze 2011

Syla szaleństwo w twoim ogrodzie !!! Podziwiam zapał i coraz to wspanialszy ogród - fajnie
magja_ 08:46, 17 cze 2011

Syla napisał(a)
Co im może dolegać ??? Były pryskane na początku zeszłego tygodnia - Fastac 100 EC na mszyce , a po dwóch tygodniach zaczyna je skręcać . Nie powtarzałam oprysków bo pogoda nie sprzyjała. Nie wiem w czym tkwi przyczyna ???

Witam serdecznie - to mój pierwszy post na tym forum i postanowiłam inauguracji dokonać w Twoim wątku - jeśli mogę
Gratuluję pasji, również podziwiam zapał i będę podglądać i kibicować.

Otóż Twoim rododendronom Sylu prawie nic nie dolega... Mają zupełnie normalne pięknie poskręcane liście i tak mają mieć bo jest to Nova Zembla - dekoracyjna również z poskręcanych liści ... Nie prostuj ich Natomiast niewielkie plamki, czasem niewyrośnięty jakiś listek nie jest powodem do niepokoju i stosowania chemii - rośliny żyją i tak jak my mamy pieprzyki i nie jesteśmy idealni tak i one. Jak psiknęłaś na mszyce - ta odmiana lubić być atakowana i profilaktycznie na grzyba to teraz niech sobie rosną. Natomiast niepokoi mnie wczesna faza niedożywienia Twoich rododendronów - widać że górne liście nie mają właściwego ciemnozielonego wybarwienia - daj im pić koktajlu z siarczanu potasu+siarczan magnezu+siarczan amonu - po płaskiej łyżce każdego na 10l, oprysk z siarczanu magnezu / bez amonu - bo parzy!/ lub oprysk żelazowy - chelat żelaza lub chlorozie stop... A najlepiej jesienią rozgarnąć korę i położyć im na korzenie przekompostowany obornik - do kupienia w workach w ogrodniczych. I kontroluj kwasowość gleby. Nova Zembla niestety nie jest tak łatwa w uprawie jak Cunnigsam White - ale nie należy też do wielce kapryśnych.
podprawiam Cię serdecznie
ell 09:06, 17 cze 2011

no to mamy przepis na piękne rododendrony
magja_ 09:30, 17 cze 2011

oj tam, oj tam To zaledwie przepis na przystawkę rododendronową Kocham te rośliny - bo mają ducha lasu, bo są szlachetne, piękne, wdzięczne ale ... nie dla każdego. Mogłabym napisać elaborat - świerzbiły mnie paluchy, ale ograniczyłam się do tego co potrzebują właśnie rh Syli...
monteverde 11:27, 17 cze 2011

Hej magja, czy jakiś środek mający "nazwę" zawiera te wszystkie witaminki dla rh? ja mam obornik w granulacie , czy takowy można zastosować na korzenie rh? Witaj na Ogrodowisku)
magja_ 12:18, 17 cze 2011

Nie wiem czy tak bez właścicielki wątku mogę się tak tu panoszyć.... Te wszystkie witaminki ma właśnie obornik - w największym i najstarszym parku rododendronów w Wojsławicach część rododendronów zimuje w kopcach obornikowych - przekompostowany obornik ma lekko kwaśny odczyn - daje wszelkie niezbędne składniki, kopce ocieplają a do tego procesy rozkładu we współpracy z korzeniem powodują że rh wytwarza sobie kwaśne środowisko. Obornik granulowany - czyli wszystko co najlepsze wyciągnięte z obornika, ale nie zawiera resztek słomy i materii organicznej której rozkład powoduje kwasowość. Są specjalne nawozy do rh - proponuję kupować raczej te z górnej półki - droższe lub zakupić sobie siarczany o których pisałam + jakiś chelat żelazowy do oprysków. Wystarczają na długo - działają szybko - choć rozpuszczone w wodzie nie tak agresywnie jak sypnięte pod krzak, dobrze zakwaszają. Tych składników najczęściej brakuje rh - mają na nie największe zapotrzebowanie , jeśli tych będą miały dość to pobiorą sobie z gleby resztę, bo tej reszty w przeciętnej glebie jest dość. Radzę też darować sobie mikoryzę - zostanie zabita pierwszą większą dawką nawozu azotowego.
Ale granulat obornikowy można sypać jak najbardziej - niezależnie od nawozu - każdej roślinie

Ostrzegałam mogę tak długo
justi 12:24, 17 cze 2011

Syla jak masz już zaszczepioną mikoryzę to nie opryskuj preparatami grzybobójczymi, bo zabijesz grzyba mikoryzowego. A wiem, że szczepionki mikoryzowe nie należą do najtańszych. Sama też kupowałam do moich Rh. Kondycja dwóch słabych poprawiła się w tym roku.
monteverde 12:26, 17 cze 2011

oki, Syla na pewno będzie zadowolona ze wskazówek, a jak dam na ten granulat trochę słomy spod truskawek, to będzie oki?)
zbigniew_gazda 12:32, 17 cze 2011

Magja witam i dzięki za porady!!! Pisz o wszystkich niedomaganiach RH i ich prawidłowej opiece. Można np. tutaj :

https://www.ogrodowisko.pl/watek/121-rozanecznik-rhododendron

Pozdrawiam.
hanka_andrus 12:36, 17 cze 2011

Magjo!PIsz,kochana.O wszystkim,jak masz zdjęcia to pokazuj.Bo nam się wydaje ,że Rh to roślina bez problemu,wystarczy posadzić w odpowiednią glebę i co roku będzie kwitła.A my -tylko cieszyć oko będziemy.A tu:i zimy, i mrozy, i sztuczne nawozy ,i zasolenie,i szkodniki wszelakie.Widzę,że ekspert jesteś nie lada.Udzielaj rad, nawet takich podstawowych.
A my tylko przyklaśniemy twoim wpisom!
Pozdrawiam!
Mam 3 Rh zimozielone ,i 3 azalie.Ale dotąd opiekował się nimi mój małżonek,teraz go juz nie ma,a ja jestem laik,i muszę z tym poradzić.