Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:28, 14 cze 2011

Do góry
I druga rabatka pod bordową leszczyną

lawenda już rozpoczęła kwitnienie

i..........kontynuacja rabatki na obrzeżach "szkółki cisów" )) ..... tak jakoś powstała ))

szałwia i biała lawenda

i dalej też szałwia ale innej odmiany

Haemanthus 22:26, 14 cze 2011

Do góry
Po 3 miesiącach oczekiwania -pokazał się mały stożek.Nareszcie.....
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 22:23, 14 cze 2011

Do góry
Jagna napisał(a)
Uwaga Uwaga!!!

Dostałam dziś projekt i muszę go pokazać.
Na razie wersja mailem ale jak tylko będe miała na papierze to zrobię zdjęcie.
Muszę sie pochwalić bo jest dla mnie IDEALNY!!!!

Bardzo ale to bardzo dziękuję Ci Danusiu.

Pięknie pocieniowana trawa Wiem co mówię hehe. Wygląda imponująco. Będę Ci kibicować w realizacji. Bardzo jestem ciekawa szczegółow.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:22, 14 cze 2011

Do góry
tuż przy rabatce heliotropy, tytonie, petunia, kwitnący ponownie dzwonek brzoskwiniolistny

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:19, 14 cze 2011

Do góry
Wczoraj pisałam co zrobiłam na działce, a dzisiaj zdjęcia

Rabatka z żurawkami (już bez irysów)

Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 22:14, 14 cze 2011

Do góry
Szukałam akurat zdjęcia z widokiem Gdyni dla Bogusi i znalazłam piękną tęczę. Często takie widuję w deszczowe dni. Pokażę wam

http://i640.photobucket.com/albums/uu123/Agna81/tecza1-1.jpg
Rajski ogród Ani 22:14, 14 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Mniam, mniam - jak smakowicie wyglądają

...i jakie pyszne byyyłyyy )))
Rajski ogród Ani 22:08, 14 cze 2011

Do góry

Mniam, mniam - jak smakowicie wyglądają
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 21:53, 14 cze 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
A sama je ukorzeniałaś?czy już takie kupiaś?

Bogda kupiłam za grosze u hodowcy. Będę też sama próbować ukorzeniać w sierpniu. Mam fioła bukszpanowego od dawna i załatwiłam już kilka krzaczków. Dopiero po artykułach Danusi zaczęły mi się udawać Mam nawet taki kącik gdzie je ratuję. Ładnie odbijają.

Zdjęcie jest nieaktualne - teraz mają już dłuższe przyrosty.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:42, 14 cze 2011

Do góry
Bogda napisał(a)

A pierwszą robótką dzisiaj było posadzenie anabelek. Tak było

Tak jest

Pozostaje tylko dosypanie kory i codzienne całowanie sposobem Bogdy co by dobrze rosły

śliczne Anabelki!całuj, całuj...zobaczysz jak będą się panoszyć!

O to mi chodzi
Niestety były odłamane dwie gałązki, ale nie ma tego złego..... - pójdą na sadzonki, które już wiem jak zrobić
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:39, 14 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Tak jest

Pozostaje tylko dosypanie kory i codzienne całowanie sposobem Bogdy co by dobrze rosły

śliczne Anabelki!całuj, całuj...zobaczysz jak będą się panoszyć!
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:37, 14 cze 2011

Do góry

Tak jest

Lawenda - Lavandula 21:37, 14 cze 2011

Do góry
GrzegoSz napisał(a)
Czy teraz jest jeszcze czas na rozmnażanie lawendy przez sadzonki zielne czy już trochę za późno ?

Ja też sie podpisze pod pytaniem bo.....moje wygladaja tak:

Zebrane w kwietniu już ukorzenione. Z 40 ukorzeniło sie 30, bardzi się ucieszyłam, ale okazało się że Danusia zaplanowała w moim ogrodzie 50 szt...no i chciałabym "dorobić"
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:34, 14 cze 2011

Do góry
Ale się unosiłem i nawoziłem - ale jak zawsze warto było.
Tak więc jeden skalniak został tylko do obsadzenia co uczynię jutro

głównie zasadzę tam rośliny ze skalniaka co był, choć chyba z rogownic zrezygnuję - w ogóle nie kwitły(tylko jedna kępka) Oczywiście nie może zabraknąć żurawek - dam tu georgia peach bo źle rosły dotąd. No i pewnie dokupię co nieco - bo zaczynają robić płot - i będzie gdzieś tak 1,5 raza większy ten drugi

Moje pacioreczniki mają pąki (to te z gradobicia)

A teraz pochwalę się trawnikiem z siewu bo rośnie super

Tak wygląda z góry - wszedł gęsto w porównaniu do innych siewów

Pozostaje mi tylko dosypać ziemi, ale boję się go zniszczyć. A może po przysypaniu nic mu nie będzie?
Ogród na 300 metrach kwadratowych 21:19, 14 cze 2011

Do góry
W podzięce za miłe słowa dla Szanownego Ogrodowego Kolegi Zbigniewa aksamitny kwiatek z mojej kolekcji.

A dla pozostałych taka oto niebieska piękność (nie ma co zazdrościć, nie z mojego ogródka ci ona).

Pora na ciąg dalszy mojej opowieści. Prace porządkujące toczyły się wiosną, latem i jesienią. Najgorsze było miesjcowe zrywanie starej darni, ale wykorzystałam tu wiedzę zdobytą bodajże w Działkowcu. Najgorsze kawałki zostały przykryte czarną folią, obsypane ziemią i kawałami darni, by wiatr nie zdarł płacht. Po kilkunastu dniach mój małżonek przekopywał wszystko bez problemu. Ale i tak w tym czasie najbardziej ozdobnym elemntem ogródka była pryzma kompostowa.
Zimą przystąpiłam do planowania. Oto co wymyśliłam.

Przystępuję do objaśnienia:
A – warzywnik z rządkiem malin
B – trejaż, do tej pory niezrealizowany; aktualnie mamy tam 4 krzewy winorośli w tym dwa stale przemarzające i konstrukcje do ich rozpinania raczej taką rodem z winnic (kołki w ziemi I rozpięty międy nimi drut)
C, D, E – rabaty w tym tak zwaną srebrną rabatę (D), która mi trochę choruje – niby czyściec powinien dobrze rosnąć na suchej glebie, ale mam wrażenie, że dręczy go jakaś choroba,
F - “sad” składający się ze śliw (w tym jednej zdziczałej, ale z niej sa najlepsze drzemy), orzecha i jabłoni
G – rosliny zadarniające (głównie bodziszek)
H – coś czego nie może zabraknąć ogroódku działkowym (inspekcja robotniczo-chłopska, bez bab, chodzi I sprawdza) czy kompostownik; polecam wszystkim niezależnie od wymogów formalnych, którym podlegają ogródki ROD
J – a to wyszło mi całkiem przypadkiem; miało to być ścieżką małym tarasikiem kamienno-żwirowym. Wykorytowaliśmy już nawet ziemię i to obniżenie terenu tak mi się spodobało, że została powierzchnia trawiasta. Nazywam to ścieżką mentalną.

Od czasu powstania planu nastąpiło troche zmian, np. srebrna rabata ma trochę inny kształt i przybyła jej towarzyszka, na której uprawiana jest mięta (słabo rośnie – wiadomo piasek – ale za to nie rozrasta się na boki), i różne warzywka (preferujemy cukinie i fasolkę szaparagową). Te dwie rabaty tworzą coś w rodzaju yin i yang mojego ogrodu nie tylko ze względu na kształt (ozdobnie i użytkowo).

Mam nadzieję, że Ogrodowiskowy Kolega usatysfakcjonowany?

Ewa G.
Rajski ogród Ani 21:18, 14 cze 2011

Do góry
an_tre napisał(a)

...zapraszam na pachnące, leśne poziomki z mojej działeczki

mi właśnie M przyniósł w sekrecie przed Dzieciokami-bo one zawsze wszystkie zjedzą
W cieniu - zacieniona 21:15, 14 cze 2011

Do góry
Jedna z moich ścieżek...taka sobie,zwyczajna,naturalna...
W cieniu - zacieniona 20:58, 14 cze 2011

Do góry

i jeszcze tak ogólnie, ładnie się zagęszcza -do jesieni roślinki zadarnią, bukszpaniki {sama mnożyłam} są już spore i systematycznie je podcinam.
Ogród na skraju sadu 20:31, 14 cze 2011

Do góry
Zaczęłam zastanawiać się nad tą firletką. To jednak nie będzie ona. Pamiętacie pytałam co to za roślinka i Hania napisała, że to firletka. Ja znalazłam opakowanie po wysianych Firletkach chalcedońskich i stwierdziłam, że to ta roślina. Teraz jednak zaczęłam sprawdzać jak napisaliście, że firletki są dwuletnie. Na moim opakowaniu po nasionach mam napisane, że firletka chalcedońska to bylina. Znalazłam jednak jeszcze drugie opakowanie po nasionkach i teraz wiem co mam Mój wściekły różyk to Silene orientalis po polsku lepnica. Zobaczcie jakie są podobne.

Tak to jest jak nie oznacza się roślin. Siałam i jedno i drugie. Firletki jednak musiały mi paść.
W cieniu - zacieniona 20:28, 14 cze 2011

Do góry
Podcięłam iglaczki i podsadzam hostami,jest to miejsce zacienione -poczekam,aż się rozrosną.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies