Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Niepoprawny link
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wątek o tym, że ......nie umiem:)

Wątek o tym, że ......nie umiem:)

Jagna 20:55, 14 cze 2011

słuchajcie MAM PROBLEM

Kopaliśmy dziś miejsce na ogród warzywny. Stał odłogiem chwilę bo weekendy ciągle zajęte a popołudnia takie jak dziś mam rzadko.
No więc kopiemy i nagle wykopaliśmy gniazdo trzmieli.
Potwornie mi ich szkoda, w zeszłym roku bardzo się napracowały i dzięki temu że miały gniazdo pod powałą dachu jako jedyna w okolicy miałam piękne i zdrowe pomidory.
Teraz nie wiem co robić? Czy one się same przeniosą? Czy jakoś je można do tego niedrastycznie zachęcić? Nie chce im tego gniazda zniszczyć a z nim "młodzieży" ale nie mogę pracy ot tak zostawić...
Matka 21:23, 14 cze 2011

z tego co wiem to trzmiele są b.niebezpieczne(jeśli chodzi o dzieci-dlatego się boję)mieliśmy drania rok temu-szpieg szukał sobie miejsca w naszym ogrodzie, a doklładniej przy podbitce więc bałąm się po stokroć, a mój M to już wogóle!ale Bogu dzięki nie mamy z tym problemu już!za to mieliśmy kilka gniazd os-przyjeżdżałą straż i je zabierali!
Jagna 21:39, 14 cze 2011

Bogda napisał(a)
z tego co wiem to trzmiele są b.niebezpieczne(jeśli chodzi o dzieci-dlatego się boję)mieliśmy drania rok temu-szpieg szukał sobie miejsca w naszym ogrodzie, a doklładniej przy podbitce więc bałąm się po stokroć, a mój M to już wogóle!ale Bogu dzięki nie mamy z tym problemu już!za to mieliśmy kilka gniazd os-przyjeżdżałą straż i je zabierali!

Bogda pomyliłaś Trzmiela - łagodne , bardzo pozyteczne , miododajne stworzonko z szerszeniem.
Nie zrobię im krzywdy, za dużo pożytku.
Matka 21:41, 14 cze 2011

a no tak...ja głupia!jak zaczęłam czytać Twój post to się pacnełąm w łeb!!!

SZERSZEŃ-PASKUDNA ZARAZA
Jagna 21:47, 14 cze 2011

spoko...chyba jednak omine to ich gniazdo i ogródek warzywny w tym miejscu będzie niedokonczony, mówi się trudno. we wrześniu te biedaki i tak zginą...
hanka_andrus 22:09, 14 cze 2011

Trzmiele wykorzystują założone gniazdo kilka sezonów.Kolejna trzmiela matka odnajduje je po zapachu i wprowadza się do niego na wiosnę.Dobrze by było jesienią zbudować dla nich domek podobny do ptasiego tylko z trzema otworami,i tam na początek umieścić trochę siana i trochę wyściółki z takiego gniazda.W naturze trzmiele wykorzystują mysie nory,dziury w ziemi lub kępy suchych traw na ugorach.
Jagna 22:16, 14 cze 2011

hanka_andrus napisał(a)
Trzmiele wykorzystują założone gniazdo kilka sezonów.Kolejna trzmiela matka odnajduje je po zapachu i wprowadza się do niego na wiosnę.Dobrze by było jesienią zbudować dla nich domek podobny do ptasiego tylko z trzema otworami,i tam na początek umieścić trochę siana i trochę wyściółki z takiego gniazda.W naturze trzmiele wykorzystują mysie nory,dziury w ziemi lub kępy suchych traw na ugorach.

właśnie poczytałam co nieco i chyba tak zrobię. Zobacze też czy zostaną pozostałości po tegorocznym gnieździe, Bo faktycznie jak mówisz tak doczytałam że znajdują po zapachu więc moze będzie im łatwiej. Ale póki co warzywniak będzie niedokończony w tym miejscu, ja to jakoś przeżyję.
Safoya 22:20, 14 cze 2011

hanka_andrus napisał(a)

Mój teść jest pszczelarzem i kiedyś dla frajdy miał kilka rodzin trzmieli. To faktycznie bardzo sympatyczne i pożyteczne stworzonka.
Safoya 22:23, 14 cze 2011

Jagna napisał(a)
Uwaga Uwaga!!!

Dostałam dziś projekt i muszę go pokazać.
Na razie wersja mailem ale jak tylko będe miała na papierze to zrobię zdjęcie.
Muszę sie pochwalić bo jest dla mnie IDEALNY!!!!

Bardzo ale to bardzo dziękuję Ci Danusiu.

Pięknie pocieniowana trawa Wiem co mówię hehe. Wygląda imponująco. Będę Ci kibicować w realizacji. Bardzo jestem ciekawa szczegółow.
Jagna 22:33, 14 cze 2011

Safoya napisał(a)

Uwaga Uwaga!!!

Dostałam dziś projekt i muszę go pokazać.
Na razie wersja mailem ale jak tylko będe miała na papierze to zrobię zdjęcie.
Muszę sie pochwalić bo jest dla mnie IDEALNY!!!!

Bardzo ale to bardzo dziękuję Ci Danusiu.

Pięknie pocieniowana trawa Wiem co mówię hehe. Wygląda imponująco. Będę Ci kibicować w realizacji. Bardzo jestem ciekawa szczegółow.

No z realizacją to trzeba bardzo kibicować bo ....po prostu finansowo zbyt wysoki próg, ale robie co mogę ....jak z tą lawendą z której tak się cieszyłam że udało mi sie 30 z40 ukorzenić, a tu Danusia podsyła projekt i okazuje sie że potrzeba 50....heheh....dam radę, najwyżej będzie robiony etapami i powoli