Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:37, 14 lis 2021

Do góry
Jeszcze jedna zakwitła wreszcie wysoka jak licho ale igiełkowa.

Te czerwone dalej kwitną jest 14 listopad 2021.Mam jeszcze jedną już się rozwinęła jednym kwiatkiem przynajmniej wiem jaki kolor.
Za drzwiami do ogrodu... 09:30, 14 lis 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Basiu już jakieś niedobitki kwitną, ale jak je skupić na zdjęciach to cieszą bardziej

A te dopiero zaczynają...

Aniu pięknie te niedobitki kwitną. U mnie też tak kwitną, ale chyba dzisiaj wszystko ciachne czas przygotować róże do zimy.
Tunel ładny. Czytając twoja listę do zrobienia to jeszcze dużo.
Ja już tylko róże obrabiam i oczko do ogarnięcia reszta wiosna.
Pewnie aby się nie nudzić i pogoda będzie w miara ciepła coś tam zawsze będę dłubać.

Pozdrawiam
April podbija las... 09:16, 14 lis 2021

Do góry
April napisał(a)

Magdo koty korzystają z ciepła ile się da. Znoszą mi skarby do domu w postaci martwej jak i żywej. Ostatnio krzyku narobiłam jak mi niemal na kolana kocur rzucił żywą ryjówkę. To tyle w temacie "słodkich arystokratów"

Cudowne widoki. Jednak koty żyjące w domu i na zewnątrz, robia niespodzianki. Nasz była latem na parapet wyprowadzana i teraz, jak okno się otwiera leci i miauczy, bo chce na dwór, a ma byc tylko domowa, więc ma zakaz bidula
Za drzwiami do ogrodu... 09:04, 14 lis 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Jakoś Grażynko nie mogę zakończyć sezonu ogrodowego Na szczęście do posadzenia została mi jedna darowana róża,na którą zupełnie nie mogę znaleźć właściwego miejsca I mam jeszcze trochę bylin do wycięcia i liści do zgrabienia. Tunel w czwartek stanął na swoim miejscu! To znaczy złożyliśmy z eMem Teraz czeka mnie przygotowania grządek tzn. odeskowanie i położenie chodniczka oraz przygotowanie podłoża( nawiezienie kompostu, podłoża popieczarkowego, mączki bazaltowej, mam jeszcze trochę drzewnego popiołu i resztę nie wykorzystanej gnojówki z pokrzywy. Myślę ,że dam to wszystko, bo tam rodzima ziemia jest piaszczysta, więc trochę wybiorę, a resztę wymieszam z dobrociami, by polepszyć)
Obok tunelu przygotowujemy placyk by przenieść tam beczkę na wodę i zaplecze robocze. Przy okazji wykorzystamy stare płyty chodnikowe, kostkę i inne resztki betonowe i ceglane, których składzik zajmował miejsce i był "niewyględny" W sobotę musiałam to wszystko przenieść i złożyć o dwa metry dalej, by móc tam przygotować podłoże. Dziwne- nawet nie mam zakwasów, eM mówi jest tego w sumie z tonę Może w tygodniu uda się ułożyć, oby deszcz nie przeszkodził, choć ogólnie bardzo potrzebny, bo wszędzie sucho.

Aniu, wielkie zmiany nie dziwię się, że juz wiosny wyczekujesz.Pergola piękna, ciekawa jestem, jak w sezonie będzie to wyglądać z roślinami.
Świetnie Anafalis wygląda, u mnie jakoś marnie.
Mirkowy ogród (początki) 08:37, 14 lis 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Dla Tarci.
Moja dzika leśna naturalna część działki . Nie ingerujemy tu za bardzo poza czyszczeniem i koszeniem łączki. Wielkość 1700m

Fantastyczne! I fajnie, że taka naturalna zostaje. Obejrzałam najnowsze fotki, pięknie i bujnie. Trawy się mnożą już same, masz nadwyżki, a pamiętam, jak siałaś i zaczynałaś przygodę, brawo Mirka
Ogród Basi i Romka 08:24, 14 lis 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Jeszcze takie dorzucę, w tygodniu jak wracam po pracy to ciemno robi się w ogrodzie, a dziś nawet słońce próbuje się przebijać

[

Basiu, cudowny ten wilczomlecz. Napisz coś o nim. Masz nadwyżki?
I czy zbierasz nasiona rącznika- fasolki? Jak będzie nadmiar, pisze się.
Pięknego masz psiaka
Sezon 2017 u Hanusi 07:50, 14 lis 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Dziękuję za miłe słowa. Zwlaszcza przed snem. Może jakiś dobry sen się przyśni?

Miłej nocy dla Was.

Dzień dobry.
mam nadzieję, że sny dobre były.

Te rzeźby robią niesamowite wrażenie, ciut posępne ale mają wielką moc.
U nas dziś mglisto, wczoraj było pięknie i słonecznie i +13.
Fajnie się nam grabiło.
W ogródku emerytki 23:57, 13 lis 2021

Do góry
Kolejne porównanie.
2020

2021

2020 klon palmowy Atropurpureum, tu miał 0,5 m

2021 teraz ma 1,7 m
Ogród Basi 23:36, 13 lis 2021

Do góry
Na ogródku nic nie robię więc działam z wnukami.
Dzisiaj z wnukami robiłam domek Baby Jagi. Smakował wszystkim.
A wczoraj robiliśmy drożdżowe motylki i ślimaczki z masą chałwową. Zostały już tylko dwa takie najmniej kształtne.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:53, 13 lis 2021

Do góry
effka napisał(a)
Pozdrawiam was listopadowo-kolorowo-jesiennie

Hakonkowy zawrót głowy. Pięknie się w tym roku przebarwiły na jesień.

Beni Kaze

Aureola

All Gold

Marca

Hakone mają zdecydowanie swój rok! W każdym ogrodzie
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:41, 13 lis 2021

Do góry
effka napisał(a)
Jednak jesień może być piękna, tylko żeby słońce było...

Twoje wrzosy zachwycają mnie nieustannie
Przerwa na kawę... 21:43, 13 lis 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Dziewczyny, ja cebulki skupuję przez min. 3 miesiące. Rozkładam zakupy na raty bo tak po prostu jest lżej dla portfela. Z drugiej strony nie mam już tylu wydatków na rośliny bo ogród mam obsadzony więc mogę pozwolić sobie na małe szaleństwo Najpierw w sierpniu kupuję w Biedronce i Lidlu oraz zamawiam internetowo taniej w przedsprzedaży z wysyłką na wrzesień. To dotyczy upatrzonych odmian. Wcześniej robię listę co i gdzie ma iść i w jakiej ilości. Po tych kilku latach nabrałam trochę wprawy i nie ma braków ani nadwyżek. Mam swoje ulubione odmiany lub te, które chcę koniecznie przetestować bo na wiosnę zapisałam je w notesie . W październiku jak znajdę coś ciekawego na przecenach to dokupuję ale to są odmiany testowe. W tym roku dwie rabaty są tak testowo obsadzone po całości. Efekt na wiosnę dopiero. Tym sposobem w tym roku nazbierałam do wsadzenia ponad 2 tys. sztuk różnych cebul, głównie tulipanów. Nowych i z wykopków. No taka mała fiksacja, nieszkodliwy ale pracochłonny nałóg.

Co roku powstają w moim kajecie ogrodowym takie zapiski

A na wiosnę jak tulipany kwitną nagrywam krótkie filmiki z info dla mnie co jest ok a co jest do poprawy. Na tej podstawie robię potem wstępne plany nasadzeń - powstaje lista tulipanów, które chcę koniecznie mieć i gdzie je chcę mieć. To baza, ok. 2/3 nasadzeń. Reszta zależy od tego co uda mi się kupić.

Do oglądania wiosną zapraszam bez biletów. Efekt niestety jest nie do końca przewidywalny bo zdarzają się po prostu pomyłki lub nie trafiam z miksami z czasem kwitnienia ale zawsze coś tam jest do obejrzenia.

O! Kuźwa!
Sorki… Musiałam
Ty jesteś niesamowita! Taki plan!!!

Mój plan rodzi się zawsze w mojej głowie, gdy widzę interesujące mnie paczki w kolejnych moich Biedronkach
W tym roku posadziłam jedynie 200. I to na raty.

A sprzęt masz fachowy!
Ja lecę tylko takim szpadelkiem.
Polecasz tę sadzarkę?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:34, 13 lis 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)
Tadam!!! Sąsiedzi skończyli remont elewacji .

Dla porównania stan poprzedni

No powiem Ciiii! Mili Ci Twoi sąsiedzi

Moi się wybudowali.
Dom jest szczęśliwie biały i ładny. Trochę nawet zasłania tamten drugi, co mnie drażnił w oddali.

I teraz uwaga!
Na działce stanął spory cokół z ogromnym orłem rozpostartym(!)
Następnie sporych rozmiarów drzewko Bonsai…

Wiadomo co sobie pomyślałam

Ale na szczęście sąsiedzi idą kompleksowo i w ciągu dwóch dni obsadzili dookoła ogrodzenie tujami brabant.
Z daleka mam więc spoko widoczek. Już ich lubię (chyba )

Jutro się zaczaję i obfocę.
Mam nadzieję, że nie czytują Ogro
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 21:23, 13 lis 2021

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Martus między murkami będą schody.Murki zachodzą się tylko na czesci, tam gdzie będzie bieg schodów .Tu to widać. ...

Ale bosko!
Jak ja lubię takie rozróby!
Czekam na to, co z tego murku będzie zwisać
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 21:21, 13 lis 2021

Do góry
Agi2006 napisał(a)

O Mamuniu!
Ale to jest piękne połączenie!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:20, 13 lis 2021

Do góry
Moja jedna z brzóz Doorenboos postanowiła się zapleść

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:17, 13 lis 2021

Do góry
Oj, nawet bardzo…

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:12, 13 lis 2021

Do góry
Choć i nieco romantico

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:09, 13 lis 2021

Do góry
A teraz zmiana klimatu.
Idziemy na dolną rabatę!
To jest pstrokato nieco

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:03, 13 lis 2021

Do góry
Skarpowo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies