Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mata przeciw chwastom 14:41, 07 cze 2011

Do góry
Na początku zakładania ogrodu pewnie większość nowych ogrodników myśli sobie tuje dookoła ogrodzenia, pod tuje korą a pod korę agrowłóknię--żeby chwasty nie rosły!!!

Ja też tak myślałam i tak zrobiłam, a chwasty jak rosły bez agrowłókniny tak i rosły na niej

A jak wiatr mocniej zawieje to nie jest fajny widok czarnej szmaty wystającej spod kory!

i nawet taki piękny okaz chwasta się urodził na włókninie

Ale jak się potem(po 2 latach w moim przypadku)zajrzy pod tą włókninę to oczam ukazuje się taki oto widok biednych korzeni leżących na ziemi

Więc zakłądanie włókniny wg mnie jest bezsensowne-szkoda pieniędzy-lepiej je wydać na większą ilość kory żeby podsypać te tuje-wtedy chwasty się nie przebiją tak bardzo!!!

A więc moim skromnym zdaniem AGROWŁÓKNINIE MÓWIĘ PRECZ!!!
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:23, 07 cze 2011

Do góry
Ania napisał(a)
A może lobelię dasz Sebku gdzieś koło huśtaweczki w kompozycji z białym fajnie by wyglądała
może przymierzysz

Niebieski zabójczy jest
Zielono mi! 14:13, 07 cze 2011

Do góry
Ciąg dalszy pojemnikowych.

Tajemnicza Falliopia. Ładna. Na razie w doniczkach, bo nie wiem, co z niej wyrośnie, a że ma coś z rdestówki, to się boję, że się rozpanoszy.

W satarym saganku petunia. W dużej donicy Thuja. Pojemniki brudne, bo lało. Specjalne drewniane podesty jednak nie zabezpieczają.

Bluszcz w ślicznej starej osłonce. Też brudnej...

Z wlasnej hodowli mała trzmielina japońska.

Ogród Haiki 13:52, 07 cze 2011

Do góry
Chciałabym uatrakcyjnić jakoś widok tej "nerki". Dodam, że zazwyczaj z przodu między drzewami ze zdjęcia 1 i 2 wisi hamak. Powiększyłam ją nieco w tym roku i po środku sa szyszki ( to stara część) i brzegi wysypałam korą. To nie był dobry pomysł , więc dziś wybieram szyszki i na całości będzie kora, ale może jeszcze jakoś rozjaśnić tą rabatę????? podsadzić czymś te rhododendrony? Tylko strasznie ciężko tam sie kopie, bo są korzenie brzóz.

Uploaded with ImageShack.us

Ogród muzy czyli kaliope z motyką w dłoni 13:36, 07 cze 2011

Do góry
Kaliope napisał(a)
Nie wiem co się dzieje clematisom, nie znalazłam szkodników na nich, listki brązowieją.

Ja sie nie znam na tym ale u mnie tak się zaczął uwiąd powojnika. Niestety ani jednej rośliny nie udało mi się uratować.
Ogród muzy czyli kaliope z motyką w dłoni 13:13, 07 cze 2011

Do góry
Witajcie,
dziś mało optymistyczny wątek chorobowy. Oglądam i oglądam różne choroby w necie, może mi pomożecie zdiagnozować co się dzieje i doradzicie co robić.
Najpierw klony, czerwony ma poskręcane listki, brązowiejące na końcach. Teraz znalazłam jakieś łażące po nim coś, czy to będzie przędziorek i dlatego te listki tak wyglądają, czy jeszcze coś innego?

Drugi klon ma "popalone" liście, za dużo słońca?

Na akebii to chyba mszyce, część była zielona, podobna do tego co oglądałam w necie.

Nie wiem co się dzieje clematisom, nie znalazłam szkodników na nich, listki brązowieją.

Rozumiem, że młode listki najpierw są brązowe a potem zielenieją, czy też się coś dzieje?

Powinnam zrobić jakiś oprysk na szkodniki wieczorową porą?
Pomoc w zaprojektowaniu ogrodu w domu w zabudowie bliźniaczej 12:48, 07 cze 2011

Do góry
Witaj Alevandro

Pierwsze co bym usunęła to klomby od strony gdzie jest taras. Wydaje mi się, że przy takiej małej powierzchni tylko przeszkadzają.
Coś Ci pokażę, może to jakos pomoże To propozycje zagospodarownia ogrodka z ostatniego numeru "Mój piękny ogród". Wymiary to 12x9 metra.

Mój zielony świat.. 12:38, 07 cze 2011

Do góry
A to jeszcze trochę moich ogrodowych fotek

to fuksja sopelkowa

kompozycja na schodach,taka tam...

lewkonie w koszyku,duńska odmiana...

pelargonie..........

kawałek ogrodu...
Nasz mały świat 12:10, 07 cze 2011

Do góry
Łososiowy goździk

Języczka pomarańczowa

Tytoń

Nasz mały świat 12:03, 07 cze 2011

Do góry
Dawno mnie nie było...

Kilka aktualnych zdjęć... Nareszcie kwitną różyczki

Blue Moon

Goldstern

Golden Celebration

Graham Thomas

Louis Odier

Rosa Galica Versicolor

Rumba

Victor Verdier

Winchester Cathedral

Zielono mi! 11:55, 07 cze 2011

Do góry
No to proszę bardzo.
Kolekcja śródziemnomorska. Mocno przetrzebiona, nie wszystko przezimowało.

Stary kociołek ze złomowiska, w nim surfinie.

Kanny sadzone głęboko w donicach, bo w gruncie łamie mi je wiatr.

Cynobrówki. W donicy, żeby szybciej kwitły.

C. d. n.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:32, 07 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Chciałabym być roślinką w twoim ogrodzie

Lubię takie piękne roślinki

Geoff Hamilton

Serce mi zmiękło na widok tej róży. Cuuuudo! Nie widziałam tej odmiany u nas w ofrcie. Szkoooda
Ogród coli 11:01, 07 cze 2011

Do góry
Nie wiem czy ktos tu zaglada, ale pokaze moje weekendowe zakupy na taras:

donica przy wejsciu:

ogrodoweimpresjejolki 10:56, 07 cze 2011

Do góry
Niage napisał(a)

Dobranoc spadam bo rano nie ma zmiłuj się .Spacerek i bieg obowiązkowy .Bari trzyma w zębach smycz i namawia mnie do gonitwy (przynajmniej 100 m) .

Zbyszku, Bari przygotowuje Cię na IO w Londynie

Jolka, ostróżka super, fajna jako tło dla innych roślin, np. róż . U mnie rosną pierwszy rok, zakwitły nawet Ale to tylko pojedyńcza łodyga, muszą sie rozrosnąć, aby był efekt.

Gieniu,moja ostróżka ma 3 lata i z pojedynczej łodyżki zrobiła się kępa
Wraz z zatrwianem i piwonią zacienia nóżki klematisom

U mnie właśnie pada wczoraj tez popadało, ale ziemia wyschnięta wszystko przyjmuje z wdzięcznością
Nawet na balkonie w skrzynkach podlewa
Wysokie temperatury spowodowały, ze zaczynają się dojrzewać truskawki wiszące - wreszcie spróbuję ich smak (ale najpierw usunę zeschnięte listki, które dostrzegłam na zdjęciu)

no i muszę podlać pomidorki koktajlowe w doniczce - mają sporo owoców

Pogaduchy skowronków 10:15, 07 cze 2011

Do góry
witam skowronki! miłego,chłodnego dnia

W cieniu - zacieniona 10:11, 07 cze 2011

Do góry
olga_szopa napisał(a)

Różowy Hagleyek pokazuje swoje wnętrze. [/quo

Piękny Hagleyek, mój niestety nie jest taki dorodny,ale może dopiero się rozkręca -mam nadzieję Muszę go oblukać dokładnie

Wsadziłam i był przymrozek -ale mu nie zaszkodził.
Zielono mi! 09:54, 07 cze 2011

Do góry
Nabyłam pierwsze żurawki, posadziłam dla kontrastu pod złotym klonem palmowym. I co? Zlały się z ziemią kolorem . Może jak podrosną będzie efekt.

Poza tym ulegając sugestiom Danusi, co do wyborów nasadzeń, poszłam w begonie wiecznie kwitnące. Uroczo wyglądają. Kupiłam w zabiedzonym sześciopaku w markecie. Poszły jak burza.
Są tak piękne, że M. je z a u w a ż y ł. Zapytał po miesiącu ich pobytu w miejscu, którędy przechodzi 50 razy dziennie, skąd się nagle wzięły takie piękne kwiatki... No, takie są piękne. A jak bluszczyk się ładnie wpasował, prawda?

Ogród na końcu świata- Dominika 09:44, 07 cze 2011

Do góry
Kupiłam też dwa wrzośce. Pani w sklepie powiedziała, że one już przekwitły a jak zapytałam czy dużo kwiatków miały to powiedziała, że wrzośce słabiej kwitną od wrzosów. A kiedy zapytałam jakie kolory wrzosów mają to powiedziała, że one nie kwitną. I weź tu człowieka zrozum
Ogród na końcu świata- Dominika 09:39, 07 cze 2011

Do góry
Wczoraj zrobiłam takie małe zakupy W Białej Podlaskiej są dwa większe sklepy z roślinami, są na jednej ulicy vis a vis siebie i w jednym za sadzoneczkę hosty chcieli 10zł a w drugim 4zł
Ania z zielonego wzgórza :-) 08:14, 07 cze 2011

Do góry
A to moja mała koreanka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies