Alinko, w Komorowie co rusz, to zarośnięty słup.
Jak posadziliśmy na Wilanowie i wszedł do drutów, to przyjechali i ścięli u dołu, uschło, okropnie wyglądało.
U nas jakoś się nie czepiają, chociaż w zeszłym roku w czasie burzy, zawiało i urwało drut, Przyjchali, obcięli sąsiadowi gałęzie nic nie winnego drzewa, a mojego winobluszczu nie ruszyli. To sadzonki z mojego domu rodzinnego, patyki wsadzone głęboko do ziemi.
Nie znam tych przepisów i wolę nie wiedzieć. Trzeba po prostu pilnować, żeby nie wlazło na druty. Ja sadzę, gdzie się tylko da, nawet u sąsiada.
Ta bylina pojawiła się w wątku hortensjowym, ale może warto jej poświęcić trochę miejsca bo jest nie tylko piękna, ale też przyciąga motyle.
Większość gatunków tojeści ma żółte kwiaty, ale ta jest biała. Ma wyniosłe pędy i nieco wygięte kwiatostany. Jej kwitnienie trwa od lipca do września. Kwiaciarze dodają ją do bukietów. Rozrasta się dzięki podziemnym rozłogom, więc kto raz ją posadzi, może mieć pewność, że będzie ona ozdobą ogrodu przez wiele lat. Łatwo można też ją rozmnażać, bo ukorzenia się szybko. Najpiekniej wyglądają całe łany kołyszące się na wietrze, w zestawieniu z rodgersją, bodziszkami, świecznicą o ciemnych liściach i brunnerą, a także hostami. Podczas silnych mrozów wymaga okrycia.
Bogda, uprawiałam prawie wszystko w ogrodzie, ale nie na raz, niektóre zdjęcia pochodzą z moich podróży, podzielenie się wszystkim, co mam uwiecznione uważam za obowiązek.
Ławka w moim starym ogrodzie. Babcia Jasia teraz tam co jakiś czas coś wykarczuje.
Witek ją zrekonstruował, dorobił szczebelki, pomalował, poprzecierał. W takim ogrodzie lubię "odrapane" detale.
Kaktusy zimą stoją na parapetach w wysokim podpiwniczeniu w temp. +12 stopni, a czasem mniej, od października do końca kwietnia. 1 maja mają przeprowadzkę do namiotu-szklarenki, dobudowanego do dużego namiotu warzywnego (pomidory, nowalijki). Ma oddzielne wejście, a znajduje się w pobliżu kąciku zapachów i motyli. Drzwi można uchylać, bo temperatury latem są bardzo wysokie, dochodzą do +50 stopni.
Ma to swoje dobre strony w kwietniu, jak słoneczko przygrzewa, w ciepełku można tam posiedzieć.