Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Brzoza - Betula 14:17, 21 lip 2011

Do góry
Znalazłam jeszcze takie zdjęcie tej ostatniej brzozy Doorenbos:

Brrrr, aż mi się zimno zrobiło! Ale widać pokrój, zupełnie jak kształt liścia: troszkę zaokrąglone serduszko do góry nogami. ))
Brzoza - Betula 14:14, 21 lip 2011

Do góry
Mam jeszcze trzecią odmianę: Brzoza pożyteczna Doorenbos. Ta też jest piękna, jednak przez to, że ma inny pokrój i większe liście jest też dla mnie bardziej elegancka. Ma czysto białą korę. Kupiłam specjalnie okaz wielopienny, bo rośnie sobie w rogu ogrodu i ma dla siebie dużo miejsca. Niestety nie mam lepszego zdjęcia (za tą okaleczoną jodłą jednobarwną widać 3 bialutkie pnie, to właśnie ona):

Na samym początku urządzania ogrodu miałam jeszcze brzozę purpurową, ale wiatr ją złamał. Też wyglądała ślicznie.... Byłaby teraz taka jak na żółta... Może jeszcze ją kiedyś posadzę.

Duży wybór brzóz ma u siebie w szkółce Szmit. Można pooglądać.

Te szlachetniejsze brzozy nie rosną tak wysoko, jak te pospolite, zresztą zawsze można je przyciąć . Goniak często przycina swoje brzozy, pokazywała też jak to robi w swoim wątku.

Ja jestem w brzozach zakochana, chociaż wiem że śmiecą. Sadzę je tak, aby wiatr nie zaganiał mi listków czy nasionek do rynny czy prosto do domu. I tyle!
Brzoza - Betula 14:06, 21 lip 2011

Do góry
Pewnie, że są i to bardzo piękne odmiany. Sama mam trzy różne odmiany:

Schneverdingen Goldbirke: śliczne żółte listki, biała kora, rośnie średnio szybko:

Mam też dwie sztuki Obeliska, która kojarzyła mi się z wielką, ciężką brzozą, a jest delikatną formą kolumnową z drobnymi listkami:

Pogaduchy skowronków 13:00, 21 lip 2011

Do góry
To była przepowiednia Hani, która jak na razie się sprawdza
Witajcie po dłuższej przerwie. Przez te burze brak u mnie w domku internetu, a w pracy nie zawsze jest chwila na odpoczynek.

A tak było przedwczoraj

Dwa światy 12:54, 21 lip 2011

Do góry
Kwitnie powojnik Jan Paweł II i hortensja

Dwa światy 12:50, 21 lip 2011

Do góry
U mnie znowu pada.....ale mamy lato?
...zdjęcia z ładnej pogody na pocieszenie

Sosnowo 12:50, 21 lip 2011

Do góry
danuta_szagala napisał(a)
Danusia pytała o pysznogłówkę - niestety pogoda jej nie służy, nie pomógł tez oprysk, stan na dzien dzisiejszy jest opłakany

mnie burza za burzą, zdjęcie z wczoraj - nie muszę podlewać, ale nowo posiana trawa została spłukana

na lilii naliczyłam dziś 17 kwiatów , zapach przepiękny

skromnie zachwyca róża

i jeszcze bratek się uchował

Moje pysznogłówki też przegrały walkę z wilgocią i grzybem, przekwitły...lilia bogata!
piękne słoneczne i radosne fotki
Brzoza - Betula 12:49, 21 lip 2011

Do góry
Chciałam posadzić w ogrodzie brzozy w bliskim sąsiedztwie aby w przyszłości móc zawiesić hamak i aby trawa nie była tak mocno wystawiona na działanie słońca.
Przeraża mnie trochę rozmiar dorosłego drzewa. Czy są odmiany, które nie pędzą tak mocno w górę i nie rosną zbyt szeroko?
W jakim wieku mogą być te brzozy podpatrzone na ogrodowisku?

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 12:36, 21 lip 2011

Do góry
A to irga "Major". Lubię ją, bo jest zimozielona i niska. Jakby co zastępuje trawnik gdzieś za domem.

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 12:33, 21 lip 2011

Do góry
Nawet więcej około 21. Ale nie wiem jak on w żwirku grubym. W drobnym nieźle się ma. Tylko wiosną trzeba czekać aż odbije. Ale wiesz, można tojeść rozesłaną "Aurea" posadzić, albo zimozieloną irgę np. "Major" żeby niskie zielone poduchy stworzyła.

Po lewej karmnik a po prawej tojeść Aurea

Wejście, ładna mi wizytówka, heeelp 11:29, 21 lip 2011

Do góry

Pozwoliłam sobie wkleić swoje zdjęcie dla zobrazowania problemu stromej skarpy lub rowu .dołem jest wyłożony bruk ,albo można specjalne kształtki odwadniające,a na kratownicach niskie byliny nie wymagające cięcia latem.Ładnie to wyglądało.Tu jest tylko fragment zrobiony z góry.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 11:22, 21 lip 2011

Do góry
Ciągle pada i pada, nic się nie da popracować w ogródku. Choć po wizycie w ogrodzie Danusi, Wiesi i Anuli chciałabym zmieniać i sadzić !
Połamana kanna i hortensje znalazły się w wazonikach. Chyba trzeba zająć się kiszeniem ogórków

Rajski ogród Ani 11:19, 21 lip 2011

Do góry
Jeżówka przyciąga motylki

i kosmos też

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 11:05, 21 lip 2011

Do góry
Jak mnie się taki sposób prowadzenia roślin podoba

Będzie bajka... 11:01, 21 lip 2011

Do góry
Mniej więcej naszkicowałam linię trawnika. w głowie mam po lewej stronie za domem, priorytetowo:

1. warzywnik
2. drzewka owocowe
3. drewutnię
4. kompostownik
5. mały plac z piasownicą.

Myślałam o szachownicy z drzewek owocowych i warzywnika, albo o długich pasach grządowych mam gdzieś projekt, ale muszę wygrzebać. Wiem że drzewka owocowe niskie na podkładkach mają płykie korzenie ale plusem jest, że można je gęsto sadzić, wiec nie wiem czy wziąc takie.
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 11:00, 21 lip 2011

Do góry

Jest minimalistycznie, ascetycznie - i o to chodzi.

Między tymi wielkimi głazami potrzeba jakiegoś mchowatego czegoś (skalnice, karmnik ościsty, konwalnik - trawiaste). Rozumiem że żółty perukowiec (dobrze zauważyłam?) gra rolę główną?
Bo jeśli kiedyś będzie do wymiany, to w tych głazach mógłby być bonsai duży, albo klon palmowy.

Czerwony krzew bym cięła w płaski talerz-kulę zatopioną w gruncie, aby osiągnąć takie efekty

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 10:41, 21 lip 2011

Do góry
Jagna napisał(a)

Jaguś - to może być Twój maluszek Catawbiense grandiflorum

poznasz go po pomarańczowej plamce w gardzieli kwiatu - jak zakwitnie

ja też uchowałam się niedaleko Noteci

Już wiem jak rozkrzewiłam tego mojego Rh. Mi czubek zmarzł zima i odpadł....hahah przypomniało mi się, to napeweno był ten moment kiedy roślina postanowiła sie obronić i na wszelki wypadek wydać na świat dwa czubki

Czyli prawdę pisałaś - że nic mu nie zrobiłaś))

Sprawdź czy pozbył się tego grzybka /zobacz wątek rh/ - chyba to był grzybek - dziurka + plamka na niższym listku - aleeeee pewności nie mam. Sama musisz sprawdzić. Jest fatalna pogoda - będą atakowały grzybice. Raczej nie dawaj mu już żadnego nawozu z azotem.
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 10:30, 21 lip 2011

Do góry
Teraz kolejna:

Było:

Jest:

Zielonym do góry czyli trudne początki .... 10:18, 21 lip 2011

Do góry
Kochani
Miałam pracowity początek wakacji, przerabiałam rabaty, które projektowaliśmy zimą.
Teraz chciałabym pokazać wam efekt.
Formę zgapiłam od Agnieszki

Było:

Jest:

ogrodoweimpresjejolki 10:08, 21 lip 2011

Do góry
Haniu, musimy u mnie jak najszybciej się spotkać
Naradzimy się wtedy co z tą pogodą zrobić!
Mam nadzieję, że wybierzemy słoneczny dzień i tak to już zostanie
Czekam na wiadomość, czy Tobie pasowałby 30 lipca, bo wtedy roześlę wici o spotkaniu, może ktoś jeszcze zawita do mnie

Kwiaty w skrzynkach balkonowych wysmagane przez wiatry i zbesztane przez ulewne deszcze nie nadają sie do prezentowania na forum.Jedynie wrzośce na parapecie jeszcze względnie się trzymają

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies