Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dzień Dziecka 23:17, 01 cze 2011

Do góry
Wszystkim, którzy mają w sobie choć odrobinkę dziecka, najlepsze życzenia z okazji ... naszego Święta!!! (a co! )

W ogródku Niage 23:12, 01 cze 2011

Do góry
alinak napisał(a)
zauważyłam piękne kosodrzewiny . radziłabym ci skrócić tegoroczne przyrosty o połowę . będziesz miała krzew bardziej gęsty i ładnie przysadzisty a nie wydłużony i rzadki

Skracałam przyrosty u sosen już w ubiegłym roku i w tym również. Kosodrzewin niestety nie (nie pomyślałam o nich), a teraz jest już chyba za późno, bo młode pędy już mają rozchylone igiełki i już drewnieją
A z sosnami to mam problem. W wielu pędach siedzą takie gąsienice i wyjadają je od środka. Już dwa razy robiłam oprysk. W najbliższych dniach znowu powtórzę. Kupiłam teraz Mospilan 20 SP.

A tu skrócone przyrosty sosen, zdjęcie z ubiegłego roku. Powstały potem takie fajne pompony

Sosny jesienią

Stawy i przydomowe oczka wodne 23:12, 01 cze 2011

Do góry
Wiem, że to nie w tym wątku powinnam zrobić, ale przestrzegam przed łatwizną . Sztuczne oczka mające zastąpić folię i kamienie .
Firmy obiecują cuda a w rezultacie, wykonanie na bakier ( ułożyli wannę w glinie a nie w piasku). Materiał kiepskiej jakości ( po roku popękała wanna )
i oczywiście zostajesz człowieku sam na sam z problemem i nie do końca pewny efektu poprawek . W sumie nie jestem w ogóle zadowolona z efektu . Ale kasa wyrzucona - dość spora . Nie polecam firmy wrocławskiej z allegro, która te rzeczy sprzedaje i wciska kit laikom takim jak ja.

Trudziliśmy się z mężem 2 dni, żeby to połatać włóknem szklanym i ułożyć na nowo tym razem na pisku - tak jak powinno być.
Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 22:56, 01 cze 2011

Do góry
ja w tym roku na różowo

Agnieszkowy ogródek 22:55, 01 cze 2011

Do góry
Reszta ogrodu nie została aż tak zmieniona, raczej uporządkowana. Oczywiście przybyły nowe rośliny, głównie hortensje (nie pozostałam obojętna na ogólno-ogrodowiskowe tendencje ).

Mam też fragmenty prawie w ogóle nie ruszone, np. za domem. To strona północna, pełna paproci i host, strefa wilgotna, zacieniona, a przez to jakaś taka spokojna i tajemnicza. Lubię tam chodzić, zwłaszcza teraz, kiedy kwitną nowe rh Grandiflorum Catawbiense:

Podoba mi się taka, jaka jest przez swój niepowtarzalny charakter, ale czuję też, że czegoś jej brakuje... Sama nie wiem czego. Na ławeczkę nie ma tam miejsca (szerokość całej rabaty to 4m). Chciałabym, aby była taka tajemnicza. Może zostawić ją tak jak jest?
Ogród muzy czyli kaliope z motyką w dłoni 22:51, 01 cze 2011

Do góry
Dzisiaj praca była ekspresowa, żeby zdążyć przed burzą. Funkie są już na rabatce różanecznikowej, trochę tam namieszałam i teraz jest cudnie. Tawułki posadzone czekają na czerwonych kolegów berberysowych. Udało się jeszcze posadzić jodłę koreańską i zaczęła się piękna burza.
Teraz dumam co dalej począć z ogródkiem

Na początku jest chaos 22:46, 01 cze 2011

Do góry
Zbyszku nazwy hosty nie znam , mam ją już kilka lat. Odcień liści lekko niebieski. Musze ją kiedyś przesadzić pod ogrodzenie bo jest za duża na przodzie i rabata jest też do modernizacji, to wtedy mogę się nią podzielić z Tobą
Jesienią czy wiosną się dzieli?
Pierwsze zdjęcie z wiosny a drugie obecne. Z fotografii nie można ocenić jej rozmiarów ale jest sporawa . Zrobię jeszcze kiedyś jak zakwitnie.

W ogródku Niage 22:43, 01 cze 2011

Do góry
Nareszcie spadł dzisiaj, późnym popołudniem, deszcz Rośliny z pewnością odżyją, popadało dość mocno, z czego jestem baaaaardzo zadowolona. Żadnej burzy, ani gradobicia, po prostu mocno padało.

Ostatnio założoną rabatę postanowiłam jednak wysypać korą, i wygląda ładniej i korzystniej dla roślin, słońce i wiatr nie będą tak wysuszały gleby, a chwasty zobaczymy czy dadzą radę. Żadnej włókniny nie ma

Agnieszkowy ogródek 22:34, 01 cze 2011

Do góry
A teraz jeszcze kilka zdjęć metamorfozy rabaty:
przed

po

przed

po
Agnieszkowy ogródek 22:25, 01 cze 2011

Do góry
olga_szopa napisał(a)
No Agnieszko,pochwały i gratulacje jak najbardziej należą się Tobie i mężowi ,bo kawał dobrej roboty wykonaliście. Ja w ubiegłym roku wykopywałam tylko trawnik i miałam "maxa" a co dopiero takie duże rośliny ,ale efekt powalający . A to mój czosnek jak zakwitł byłam zaskoczona, bo myślałam,że czosnki to tylko kule Pozdrawiam Olga

Bardzo dziękuję .

A z tym czosnkiem to dokładnie tak samo, jak ja! Zawsze można się czegoś ciekawego nauczyć ... Śliczny ten czosnek, tak delikatny...
Ogródek Hanusi po zimie 22:25, 01 cze 2011

Do góry
Ale ja już znalazłam:
Zgrzytnica zielonkawowłosa-Agapanthia villoso viridescens)

\Wygląd: długość 1-2,3 cm. Pokryta jasnymi i ciemnymi włoskami, nadającymi jej plamkowaty deseń; później włoski ulegają otarciu. Środowisko: na roślinności zielnej brzegów lasów i łąk łęgowych, prześwietleń w lasach, odłogów, ogrodów i parków. Występowanie: Europa. Liczebność: pospolita i liczna. Rozród: chrząszcze spotyka się od maja do sierpnia na wyższych roślinach zielnych. W razie zagrożenia spadają na ziemię. Larwy odbywają rozwój wewnątrz łodyg! ostów, ostrożeni, pokrzyw i niektórych baldaszkowatych.

ogrodoweimpresjejolki 22:17, 01 cze 2011

Do góry
jotka napisał(a)
Moja naparstnica czeka na kwitnienie i .... wypielenie wkoło

Moje naparstnice jeszcze nie mają pąków,ładna.
Nasz przydomowy ogródek 22:11, 01 cze 2011

Do góry
Alinko to jeszcze wstawię kilka ujęć irysków .To jest ich pora i czas. Właśnie na tle paproci. Nacieszcie swoje oczka wrażliwe na piękno przyrody.

W cieniu - zacieniona 22:10, 01 cze 2011

Do góry
...i następna
Cote d'Azur
W cieniu - zacieniona 22:08, 01 cze 2011

Do góry
Pierwsza lilia pokazuje swoje piękno...
Landini
Obwódki z bukszpanu 22:00, 01 cze 2011

Do góry
Ja też się pochwalę mini obwódką Narazie tak niewiele-bo to dopiero początek
Kosaćce, irysy (Iris) 21:47, 01 cze 2011

Do góry
najwcześniej u mnie zakwitają syberyjskie na szambie

Eksperyment ogrodowy Beaty 21:45, 01 cze 2011

Do góry
Dobry wieczór Pewnie nikogo nie zaskoczę moją mini obwódką bukszpanową, ale i tak sie chwalę, a co Zrobiłam sobie na próbę oczywiście zainspirowana tym forum. Niby tak niewiele - a cieszy bardzo! Dziękuję...
Zrobiłam też taką niezdarnąwizualizację roślin przy tarasie. Żywopłot miałby być z cisa lub z tuji, rabata z drugiej strony tarasu byłaby nieco powiększona.Co sądzicie?
Ogród u stóp klasztoru 21:44, 01 cze 2011

Do góry
kwitną ostatnie azalie a róże już w poczekalni czekają niecierpliwie na swój pokaz.
całe piękno ukazują hosty.
sosny czekają na kosmetyczkę a thuje na fryzjera . ot - cały nasz świat w ogrodach

Mój kawałek raju 21:42, 01 cze 2011

Do góry
Haniu jak chcesz to przykopię ci gałązkę, to jest ten) zdjęcie z tamtego roku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies