Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Niage

W ogródku Niage

Niage 22:43, 01 cze 2011

Nareszcie spadł dzisiaj, późnym popołudniem, deszcz Rośliny z pewnością odżyją, popadało dość mocno, z czego jestem baaaaardzo zadowolona. Żadnej burzy, ani gradobicia, po prostu mocno padało.

Ostatnio założoną rabatę postanowiłam jednak wysypać korą, i wygląda ładniej i korzystniej dla roślin, słońce i wiatr nie będą tak wysuszały gleby, a chwasty zobaczymy czy dadzą radę. Żadnej włókniny nie ma

alinak 22:46, 01 cze 2011

Gieniu wpadłam do ciebie z rewizytą i padam z zachwytu nad włożona pracą , miałam taka ochotę na podwyższone rabaty ,a nie wpadłam na pomysł ze skrzynią drewnianą. zauważyłam piękne kosodrzewiny . radziłabym ci skrócić tegoroczne przyrosty o połowę . będziesz miała krzew bardziej gęsty i ładnie przysadzisty a nie wydłużony i rzadki
hania 22:48, 01 cze 2011

...ale Ci już pięknie kwitnie,...i nowa rabata wygląda bardzo ładnie.....u Ciebie padało ? u mnie nic,tylko ciemne chmury przeszły 0 deszczu.
Matka 22:49, 01 cze 2011

Ale ładniutko, Niage, a jak podwyższyłąś rabatę?tylko korą?
alinak 22:59, 01 cze 2011

Gieniu chwasty to tylko w początkowych latach dają sobie radę potem sporadycznie . kora najlepsza. ja najpierw stosuję drobną a dopiero potem grubszą . lepsza ochrona przed chwaściorkami
Niage 23:12, 01 cze 2011

alinak napisał(a)
zauważyłam piękne kosodrzewiny . radziłabym ci skrócić tegoroczne przyrosty o połowę . będziesz miała krzew bardziej gęsty i ładnie przysadzisty a nie wydłużony i rzadki

Skracałam przyrosty u sosen już w ubiegłym roku i w tym również. Kosodrzewin niestety nie (nie pomyślałam o nich), a teraz jest już chyba za późno, bo młode pędy już mają rozchylone igiełki i już drewnieją
A z sosnami to mam problem. W wielu pędach siedzą takie gąsienice i wyjadają je od środka. Już dwa razy robiłam oprysk. W najbliższych dniach znowu powtórzę. Kupiłam teraz Mospilan 20 SP.

A tu skrócone przyrosty sosen, zdjęcie z ubiegłego roku. Powstały potem takie fajne pompony

Sosny jesienią

Kaliope 23:14, 01 cze 2011

Roślinkom się przyda deszcz, a nowa rabatka super
Bardzo mi się podoba warzywniak, czy można jeszcze jakieś zdjęcia prosić. Chciałam ogródek ziołowy oddzielić od reszty trejażem z wisterią i dobrze widzieć, ze efekt jest świetny. Skrzynki masz bez dna? Czy jakoś specjalnie zabezpieczałaś drewno w skrzyniach?
Sebek 23:15, 01 cze 2011

Rabatka z korą wygląda fajniej - jak dla mnie rośliny bardziej wbijają się w oczy
alinak 23:15, 01 cze 2011

a ja myślę że nie za późno . nie raz się spóźniłam i nic nie zaszkodziłam . u kosodrzewin to daje fajny efekt . a na te paskudy to pryskaj ,b o innego wyjścia nie ma . ja na wiosnę zrobiłam oprysk profilaktyczny promanalem i nic nie dało . muszę pryskać na ochojnika
Niage 23:33, 01 cze 2011

Mam tylko jedną skrzynię. Jest ona bez dna, wielkości 1,5 m x 1,2 m, wysokość ok. 25 cm. Jest zrobiona z takich belek z odzysku z jakiś nietypowych palet, które miały bardzo grube belki, to one stanowią obudowę. Posadziłam tam cebulę, pietruszkę, czosnek, por, szczypiorek itp. na bezpośrednie spożycie. Część wykorzystuję na "przedszkole" dla innych roślin, które wysadzam potem do ogródka. Jutro zrobię zdjęcie z bliska, bo nigdy jej nie fotografowałam Znalazła się przypadkiem w tle, na zdjęciu z kratką z różami.