Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sałatka pokrzywowa 19:40, 26 kwi 2022

Do góry
Została jeszcze całkiem górna część ogrodu.
No i ja w tym klepisku w życiu nie osiągnę idealnego kanciku, ale przynajmniej mam kompost, który troszkę podkręca efekt.
W skrzyniach są kwiaty do bukietów. Na ostatnim zdjęciu jest lwia paszcza, którą posadziłam już do gruntu. Niestety zajęła prawie całą skrzynie - a gdzie cynie, marchewy, czarnuszki, onętki - no gdzie ja to wszystko posadzę??

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:39, 26 kwi 2022

Do góry

Sałatka pokrzywowa 19:35, 26 kwi 2022

Do góry
Bergenie mają okropnie poniszczone liście w tym roku - głównie z powodu wichur.

Sałatka pokrzywowa 19:33, 26 kwi 2022

Do góry
Jeszcze parę obrazków z cienistej-ciemiernikowej:

serduszka już ładnie wychodzi

Epimedium czerwone

W moim małym ogródeczku II 19:31, 26 kwi 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
O każdej porze roku u Ciebie mnóstwo kwiecia, nie wiem jak Ty to robisz? Jesteś niedościgniona
Pierniczki wymiatają, nie widziałam jeszcze takich cudnych wyrobów, masz do tego jakieś foremki i szablony??
Mirko to Twój ogród jest dla mnie wyrocznią i to u Ciebie podglądam piękne zestawienia kwiatów.
Co do pierniczków to mam bardzo dużo różnych foremek, szablony też mam różne.

Sałatka pokrzywowa 19:30, 26 kwi 2022

Do góry
W sobotę upiekłam jeszcze jeden mazurek, dla naszych Gości ze wschodu
Pogoda była u nas wymarzona na Wielką Sobotę

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:28, 26 kwi 2022

Do góry
Tak jak pisałem wcześniej, wrzucam zdjęcia trawnika, zrobilem mały otwór by pokazać jaką mam ziemie pod trawnikiem. Od jakiegoś czasu pojawiły się takie małe kopce, szczególnie od strony północnej, mam wrażenie jakby wychodziły z nich dżownice, szczególnie po deszczu, jak się tego pozbyć? Pozdrawiam

Sałatka pokrzywowa 19:26, 26 kwi 2022

Do góry
Przywiozłam sobie z leśnej działki Mamy przylaszczkę bezodmianową - takie przylaszczki przywędrowały z lasu i bardzo ładnie sobie radzą. Są nieco inne od kupionych (poniżej zdjęcie dla porównania), mają ładniejszy kolor, takich niuansów aparat nie oddaje, ale ciut widać, że odcień fioletu jest bardziej intensywny.

Obok rośnie jedna z moich miodunek, posadzona jesienią, dobrze jej tu Najbardziej lubię ją za dwukolorowe kwiaty i za to, że trzmiele ją lubią.

W moim małym ogródeczku II 19:26, 26 kwi 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Są i piękne kolorowe prymulki, które pamiętam z tamtego roku. One bardzo rozweselają Ci ogród, plus inne kwitnące. Magnolia też cudnie kwitnie
Magnolii zrobię jutro zdjęcia, teraz jest najładniejsza. Reszta kwiatków to tło dla magnolii.

Glina i zielsko 19:25, 26 kwi 2022

Do góry
Trawka kiełkuje
W moim małym ogródeczku II 19:22, 26 kwi 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Ale ladna latarenka Ja swoje swiatelka wieszam na drzewach, na roznej wysokosci, ale Twoja latarenka podsunela mi inny pomysl, dziekuje
Ta latarenka służy jako ogranicznik do węża którym podlewam ogród. Jak ciągnę za sobą węże nie niszczy mi roślin.

Sałatka pokrzywowa 19:18, 26 kwi 2022

Do góry
April napisał(a)
Fajne, przysadziste masz te hiacynty. Moje się powyciągały. Kupiłam jasno żółte, trochę kremowe. Ja i jasnożółty Ale fanie wyglądają
Swojego fioletowego zaznacz i przesadź jak przekwitnie. Piękny kolor. Dokup do niego żółte

Chyba wolę skupić różne odcienie fioletów. Albo dorzucę w pobliże Emperorów i Straussów, które są takie limonkowe w odbiorze. Coś tam już fioletuje, będzie to miało sens.
No takie są niespodzianki, kiedy się komponuje na podstawie fotek sprzedawców - musiało mi to grać jesienią
Specjalnie dla Ciebie:
W moim małym ogródeczku II 19:18, 26 kwi 2022

Do góry
GorAna napisał(a)
Dorotko ależ masz kolorową wiosnę
Te różnobarwne pierwiosnki świetnie wyglądają
wstyd się przyznać, ale ja nie mam ani jednego pierwiosnka, a miałam ich całą masę.
Tak jakoś wyszło
Mam za to piękną pełną gęsiówkę
Buziaki
Cieszę się, że masz gęsiówkę
U mnie pierwiosnki były na wymarciu, przez suszę w lecie, ale jak podlewam ogród regularnie to i pierwiosnki mają się dobrze. Chciałabym całą linię brzegową obsadzić pierwiosnkami, więc jesienią będę dalej je przenosiła.

Sałatka pokrzywowa 19:15, 26 kwi 2022

Do góry
W międzyczasie wyskoczyłam zrobić dosiewkę onętków i paru parasolowatych, których mam za mało. W ogrodzie pięknie wysiały się maczki kalifornijskie:

Wzeszły też maki wysiewane w grudniu do gruntu.
Magaro! Maki nam wzeszły, ale warto zrobić dosiewkę, żeby wydłużyć czas kwitnienia, więc jeśli już, to już. Tzn. w weekend.
Te, które wysiały się spontanicznie pod koniec lata wyglądają u mnie tak:

Niektóre donicowe budzą się do życia

inne czekają na zmiłowanie

- dlaczego ja mam znów coś do posadzenia?!?

W moim małym ogródeczku II 19:11, 26 kwi 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Dorotko, jak u Ciebie kolorowo, ileż masz tych wiosennych kwiatów, śliczności.
Pogoda na prace ogrodowe raczej niesprzyjająca, ja mam duże zaległości niestety.
Nie szalej w ogrodzie, poczekaj aż przeziębienie przejdzie, zdrówka dużo życzę, pozdrawiam.
Dziękuję, dziś już całkiem dobrze się czuję. Pogoda z wiszącymi chmurami nad głową, a ja przesadzałam jeżówki, które w ubiegłym roku wysiałam w warzywniku.
Cieszy mnie ta kolorowa rabata bardzo, muszę jeszcze dopracować sobie pod kontem wiosennego kwitnienia rabatę przed oknem kuchennym. Ona przy wejściu do domu jest, więc chcę powtórzyć te kolory i tu.

April podbija las... 19:05, 26 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Ale cisy soczyste! A kulki były tam, gdzie byłaś?

Nie zwróciłam uwagi ale na pewno były odmiany nadające się do formowania na kulki.

To kotka

A to kocur, bardziej rudy, ciemniejszy i niemal dwa razy większy
Skandynawia po krzyżacku 2 19:04, 26 kwi 2022

Do góry
Moje tawuly japonskie wypuszczaja liscie nie rowno. Mam nadzieje,ze nie pozostana takie lyse. Fzisiaj je podlalam moze zwyczajnie maja za sucho.

Sałatka pokrzywowa 19:04, 26 kwi 2022

Do góry
Największy zgrzyt jest w prawej części, gdzie przypadkiem trafiły strrrasznie żółte narcyzy. Osobno wszystko fajne, ale na jednej rabatce już nie, muszę sobie to wszystko uporządkować. Żółtki muszą trafić w inne miejsce, fioletowe hiacynty też

Skandynawia po krzyżacku 2 19:01, 26 kwi 2022

Do góry
Asiu ja mam bardzo blisko do Starego Pola ale tym razem dalam sobie spokoj. Moja sasiadka byla i nic nie kupila bo straszna drozyzna. Planowala kupic dwie katalpy. Cena kosmiczna bo 250 zl za sztuke. Jesienia byly od 90 do 120 zl.
Ja aby cos dosadzic musialabym przebudowac duza rabate.

Sałatka pokrzywowa 18:59, 26 kwi 2022

Do góry
Prawie wszędzie rozwinęły się hiacynty, więc pachnie w całym ogrodzie Na nowej rabatce zapachowo-jadalnej posadziłam mieszankę pastelową, kolory trafiły się piękne, ale ten fiolet (bo w naturze to fiolet) zgrzyta mi okropnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies