Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród muzy czyli kaliope z motyką w dłoni 21:07, 18 maj 2011

Do góry
Szaleństw ogródkowych ciąg dalszy. Sprzątanie powoli dobiega końca, dzisiaj miałam chwilę na zrobienie kompozycji kwiatowych w doniczkach, żeby na tarasie trochę kolorów przybyło.

Trawa rośnie i już się pojawia mniszek, sąsiad obok ma cały trawnik biały. Muszę chyba użyć czegoś na dwuliścienne, tylko nie wiem czy mogą z tak młodą trawką. Na razie pracowicie wykopywałam, ale sporo jest tych chwastów.
Jutro dalsze przygotowywanie rabatek, czyli orka na ugorze
Ania z zielonego wzgórza :-) 21:00, 18 maj 2011

Do góry
Ania napisał(a)

Tutaj gdzie szersze rabaty, aż się prosi o coś piennego, trzmielina na kilu szczepiona, tuja żólta kula na pniu, małe drzewko (śliwa dziecięca) o bordwoych listcah dla urozmaicenia kolorystyki i nadania trówymiarowości.
Ogród jest płaski, brakuje tych elementów nieco wyższych i kolorów innych.
A całość, piękna i zadbana - wielki szacunek dla ogrodnika w tym ogrodzie
Ania z zielonego wzgórza :-) 20:49, 18 maj 2011

Do góry
Już daje zdjęcia kamyczka kurcze, nie pomyślałam o żwirku , baaardzo mi się podoba ten pomysł Sebek a co wtedy na rabatę i gdzie ten żwirek , tylko wokół kamienia ?

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 20:42, 18 maj 2011

Do góry
No ....bo się okazuje, że mam wierzę mandżurską , jałowiec skyroceket, świerki kłujące , sosny -
to wszystko Danusia nie poleca
Teraz to ja już mądra jestem

mimo to dalej je bardzo lubię i ogromnie mnie cieszą
Moja działeczka - Grzesiu 20:28, 18 maj 2011

Do góry
Wiosna w pełni więc co tu dużo gadać....
dziękuję wszystkim za gratulacje
książeczki są super

Rowerek w nowej -majowej odsłonie

Dzbanek też...tak jak pisałem, tak i zrobiłem Milion Bells są świetne

Ostatnie tulipany

i czarnuszków ciąg dalszy
czekam teraz na kwitnienie czarnej malwy

Skrzynki w tym roku wyjątkowo jednorodne...a to u mnie coś nowego
zawsze były kolorowe jarmarki

i widoczek ogólny

Dwa czerwone dęby 20:26, 18 maj 2011

Do góry
Jeszcze pokażę Wam moje ziółka , stoją tak już jakiś miesiąc i żyją i sałaty w osłonce "zmałpowane "od Danusi

Dwa czerwone dęby 20:22, 18 maj 2011

Do góry
Sebciu dzięki . Po pracy dziś jeździłam za doniczkami , no i klapa nigdzie nie ma długich glinianych , chyba jutro z rana polecę w innym kierunku na poszukiwania . Późno wróciłam do domu i tylko jedna przymiarka roślinek

same jasne kolory kwiatów

z dodatkiem lobelii

samotna lobelia w wyższych doniczkach

i osłonka na trzmielinę i bluszcz

ogrodoweimpresjejolki 20:11, 18 maj 2011

Do góry
Pojechałam, żeby kupić kwiaty na balkon, ale tak była "mizeria", że na nic się nie zdecydowałam. Poczekam aż przywiozą cos nowego. Ale za to wykorzystałam poprawę pogody i pojechałam na działkę. Aż miło popatrzeć - po deszczach i ciepełku wszystko kwitnie i rośnie

azalie moje nie najpiekniejsze ale są

kolejny rh zakwitł

kwitnie bodziszek

bratki samosiejki

sporo pracy zrobiłam a głównie popieliłam i obcinałam przekwitnięte tulipany narcyzy i szafirki

Nasz przydomowy ogródek 19:49, 18 maj 2011

Do góry
Przedkładam Waszym czujnym i życzliwym oczom rabatkę pod świerkiem .

Posadziłem 8 host Patriot (po które o zgrozo jeździłem do Rzeszowa - nie uświadczysz ich bliżej ) .Jakie są wypasione to sami widzicie. Ale urosną. Dzisiaj wsadziłem 3 hortensje Limelight ( z przodu. Natomiast z tyłu są 2 własne krzaczaste (stary typ ). Zobaczę jak w naszym podgórskim klimacie przetrwają te nowe i na wiosnę jak będzie dobrze to uzupełnię.

Ogród zmyślony 19:38, 18 maj 2011

Do góry
Michael napisał(a)

a może takie coś ...

Jałowiec 3x
Berberys 2x kulki różnej wielkości
Zebrinus 1x
Trzmielina 2x

Świetne, ale jeszcze trzmielinkę też trzeba wyokrąglić
No i cisy zamiast jałowców
Ogród zmyślony 19:36, 18 maj 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
aaa i moje zabójcze świerki, można śmiało teraz położyć się na podłodze i katulkać

Nie są takie tragiczne, u dołu trochę mają za mało, a to już nie odrośnie bo nie ma gałęzi. Pewnie rosły w trawie i mały mało światła. Zamarły.
Reszta się odbuduje, tego lewego naprostuj
Ogród zmyślony 19:35, 18 maj 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
przód domu dużo łatwiej robi się w paincie.Taki jest zamysł
Kiedyś znalazłam zdjęcia berberysu formowanego w kule, teraz patrząc na "ogrodowy salon" zainspirowałam się do zrobienia kawałka formowanego czerwonego zywopłotu
Na wjeździe 3 jalowce blue arrow sadzone w luźnym trójkącie, dwie kulki z berberysu i miskant dla uzupełnienia i rozjaśnienia. dalej przy płocie żywopłot-tu zastanawiam się nad cytryńcem i nad grabem-tylko do grabu trzeba mieć dostęp z dwóch stron do formowania(chyba)
W linii prostopadłej dwa jarząby mączne obtoczone kwadratem z bukszpanu.W środku kwadratu kwiaty sezonowe tulipany, ostróżki, irysy-do obmyślenia.
Na rabacie pod domem wysunięty do przodu berberys w zywopłocie, a po prawej stronie schowane pod okapem 3 kule na pniu podsadzone jasnozieloną bylinką w stylu żurawka lub tiarella.Co Wy na to? Nie pogryzie się to ze skalniakiem?

Skalniak trzeba "porosnąć bylinami, ale tymi samymymi co już są, dodać większe ilości, wtedy takie wielkie plamy będą robiły za nowoczesne Ha
Blue Arrow zamień na cisy kolumnowe, cokolwiek ale nie jałowce, bo za parę lat będziesz karczować.
Albo graby Fastigiata. Kule berberysowe są ok, a trawa miskant "Variegatus"koniecznie dla rozweselenia towarzystwa. O i tu by pasował strzyżony żywopłot garbowy albo cisowy. Grab tańszy.

Reszta ok, podoba mi się,
Łezka koło domu :) 19:21, 18 maj 2011

Do góry
Obie rabaty przy tarasie powinny mieć jeden motyw łaczący je.

Na większej - więcej np. cisów, na mniejszej jeden i towarzystwo - tło.
Jak je połączyć z resztą ogrodu? nie muszą być w jakiś szczególny sposób połaczone, abo obok siebie te dwie się komponowały.

Na tej małej na słońcu mogą być różaneczniki jakuszimańskie i podsadzone różnymi połaciami wrzosów i wrzośców (różne kolory). Druga większa podobna, tylko dodaj coś większego, świerk serbski, cisa stożek, albo iglak jaki się podoba.

Nasz kawałeczek pod niebem 19:01, 18 maj 2011

Do góry
ana_art napisał(a)
Ciąg dalszy strony od tarasu:

Błagam posadź coś liściastego pomiędzy jałowcami Skyrocket, najlepiej hortensje Limelight, albo berberys Maria żółty. Smutno, chociaż dużo ładnych roślin jest, ale kolorów brakuje
Albo z iglaków Chamaecyparis pisifera "Filifera Aurea Nana", trzmieliną "Emerald'n Gold"

Przed "kominem" wystającym z ziemi - berebryski ładne "Atraktion".
Rabata pod oknem 18:56, 18 maj 2011

Do góry
ell napisał(a)

a może kremowe róże z powojnikiem obok trzmielina, lawenda, z przodu może barwinek , a przed kulami bukszpanowymi niebieskie trawki ( może turzyce - niestety nie znam ich nazwy )

Niebieskie trawki turzyca sina odpada, nie sadź
Lepiej Carex morrowii 'Variegata' - turzycę jeśli już coś trawkowego musisz, albo Ophiopogon czarny
No i masz rabatkę już
Mój kawałek raju 17:50, 18 maj 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
kwiat papierówki)
Ania zamawiam krzynkę papierówek ,a może masz jeszcze kosztelę mniam !
Piękne tulipany tylko pierzaste mi nie leżą te trzecie
No i ten bluszcz naprawdę imponujący
Powiedz mi w awatarze,masz żółtą peonie ???
U Justyny 17:17, 18 maj 2011

Do góry
tyna napisał(a)

Haaga jest super

i Golden Torch z przemrożonymi kwiatostanami po majówce, ale wzięłam....reszta jeszcze kwitnie....

i jak przystało na Ogrodowisko, Lime Rickey już czekają...w ilości mini....

Tynka naprawdę świetnie się spisałaś ,pięknie to wygląda
U Justyny 17:16, 18 maj 2011

Do góry
tyna napisał(a)
Krysia!!!
Witaj cieszę się że zajrzałaś
No tak, trochę mi się zeszło ......

Dzisiaj tez wyrwałam się na chwilkę, żeby było ładniej
Bawiłam się z kamieniami.....i korą
Rozpracowując rabatę fragmentami dojdę do końca

Ogród zmyślony 17:13, 18 maj 2011

Do góry
pinus parviflora Tempelhof, czyli jedna z odmian sosny drobnokwiatowej. Wystawiła brzydko palec- muszę powiedzieć, ze szybko rośne, jak na wolnorosnącą sosnę. Moja czarna ma mniejsze przyrosty, choć jest większa. Uwielbiam tą Jej Pogiętość. Kiedyś zrobię z niej parasol

a tu juz zapowiedz lata i szał szałwiiiiiii się szykuje
Ogród zmyślony 17:08, 18 maj 2011

Do góry
zrobiłam mały obchodzik po ugorku
patrzcie jakie mi ostróżki rosną. Jak będzie czas i sila to narobię rozsad, pewnie chętni się znajdą

jedna z moich ulubionych traw miscant morning light-rzeczywiście lajtowy jest i eteryczny-na wiosnę szybko odbija, nie guzdra się

jeszcze jedna trawa praktycznie zimozielona do wyczesania tylko po śniegu (chyba jakaś turzyca, ale mysiej łapki ne daję)

jeszcze wspomnienie wiosenki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies