Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na początku jest chaos 12:57, 15 maj 2011

Do góry
Trochę zmian i u mnie się pojawiło . Mam nadzieję, że na lepsze
Przycięłam tuje na żywopłot i całkiem fajnie się zrobiło. Nie ukrywam, że męczyłam się z tym cięciem okropnie. Nie wiem czy zostawić góry na płasko czy uformować delikatne czubki?
Teraz czeka mnie dosadzanie wzdłuż żywopłotu.

Przesadziłam tez żurawki przed tawuły. Na środku tego łuku planuję wsadzić modrzewia szczepionego z przepisami w dół. No i oczywiście miejsce żurawek zajęły petunie. Zostaną do jesieni a potem wymyślę czym je zastapić . Może wrzosiec?

Ogród zmyślony 12:53, 15 maj 2011

Do góry
przód domu dużo łatwiej robi się w paincie.Taki jest zamysł
Kiedyś znalazłam zdjęcia berberysu formowanego w kule, teraz patrząc na "ogrodowy salon" zainspirowałam się do zrobienia kawałka formowanego czerwonego zywopłotu
Na wjeździe 3 jalowce blue arrow sadzone w luźnym trójkącie, dwie kulki z berberysu i miskant dla uzupełnienia i rozjaśnienia. dalej przy płocie żywopłot-tu zastanawiam się nad cytryńcem i nad grabem-tylko do grabu trzeba mieć dostęp z dwóch stron do formowania(chyba)
W linii prostopadłej dwa jarząby mączne obtoczone kwadratem z bukszpanu.W środku kwadratu kwiaty sezonowe tulipany, ostróżki, irysy-do obmyślenia.
Na rabacie pod domem wysunięty do przodu berberys w zywopłocie, a po prawej stronie schowane pod okapem 3 kule na pniu podsadzone jasnozieloną bylinką w stylu żurawka lub tiarella.Co Wy na to? Nie pogryzie się to ze skalniakiem?

Rabata pod oknem 12:29, 15 maj 2011

Do góry
Je jeszcze wpadłem na taki pomysł

Chodzi mi o to, żeby rabata łączyła się w bukszpanami po jednej linii, takie wcięcia przeszkadzają w koszeniu
Ogród zmyślony 12:18, 15 maj 2011

Do góry
aaa i moje zabójcze świerki, można śmiało teraz położyć się na podłodze i katulkać
Ogród zmyślony 12:16, 15 maj 2011

Do góry
dobrze, dodaję co mam:
zasiana trawka

jarząb mączny

klon- będzie co ciachać

żurawki zaczynają wojować
zeszłoroczne w slońcu mają juz wiechy kwiatowe

zeszło i tegoroczne z tiarrelką i zawilcami

i jeszcze jedno ujęcie z cudem naprostowaną tsugą

Diamentowy ogród 12:09, 15 maj 2011

Do góry
Wczoraj troszkę mi się rozjaśniło i i kilka zdjęć z ogrodowiska zainspirowało. Powstał pewien zarys działki przed domem. Zaplanowałam układ kostki (czarny to ciemny grafit, biały to jasny szary).

Urzekły mnie kule cisowe na pniu i ma się rozumieć żurawki Powinniśmy to chyba zapisać jako motyw przewodni ogrodów ogrodowiskowych Miłośnicy żurawek, hortensji, cisów i bukszpanów Ja też właśnie dołączyłam do tego grona
Zmałpowałam i pytam, czy to pasuje.

1.Brzozy
2. Cis
3. Dąb
4. Lipy
5. Malina
6. Jeżyna
7. Drzewka owocowe (jabłoń, grusza, brzoskwinia, śliwa itd.)
8. Bukszpan - kule
9. Żurawka citronelle
10. Żurawka jakaś ciemna
11. Kule cisowe na pniu
12. Hosty
13. Begonie białe
14. Jałowiec pośredni Gold Star lub cisy małe żółte
15. Tawułki Arendsa

Pomyślałam, żeby odsuną troszkę ścieżkę od podjazdu i tam w grubym żwirze zasadzić kule cisowe na pniu w otoczeniu żurawek kontrastowych. Żeby pociągnąć ten motyw przed wysepką na ścieżce pomyślałam o kulach bukszpanowych w żwirze i obwódce z żurawki. Nie za dużo tego? Czy lepiej, że tak powtórzony ten motyw?

Jak wspomniałam wcześniej w tym kąciku po prawej za brzózkami chcę zrobić owocolandię Trochę do ciast i dżemików się przyda
Zdecydowałam, żeby nie mieszać kolorów, część przednią zrobię na biało

Teraz mam pytania do was - specjalistów:
1. Punkt A - czy tam dać równy szpaler, czy jeśli zrobię linię wypukłą w jednym, bądź dwóch miejscach to nie zrobi się zbyt duży miszmasz? Myślałam o kolorowych iglakach i 3 kulach w otoczeniu żurawek...
2. Punkt B - czym otoczyć staw? Nie mam na niego pomysłu...
3. Punkt C wygląda tak:

Widok z tarasu, jest na granicy górki i stawu. Rośnie tam jarząb pod nim paprocie, z tyłu widać jałowiec. Wpadłam na taki niecny pomysł, nie wiem co o tym pomyślicie - aby zrobić tam ławeczkę jakoś to zagospodarować linią bukszpanu, żwirem, może jakimś pnączem kwitnącym...kocham czytać książki i to byłby taki mój kącik

4. No i nieszczęsny punkt D, o którym wspominałam wcześniej. Widok ze strategicznego miejsca - orzechy i aż do grillowni (Y).

Mam jeszcze taki punkcik obok dębu po lewej (X) -to szambo, które muszę czymś zakryć...czy jak zrobię otoczkę z bukszpanu to go tym bardziej nie wyeksponuję. Może jakieś trawy ozdobne?
Rabata pod oknem 11:53, 15 maj 2011

Do góry
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 11:43, 15 maj 2011

Do góry
A dzisiaj mam dla Was zagadkę, bo ja nie mam pojęcia co to za roślinka, ale jest tak piękna, że już w tamtym roku znalazła miejsce w ogródku

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 11:42, 15 maj 2011

Do góry
No tak, wczoraj padało, a dziś leje - jak tu zdjęcia robić
Ale pokaże, co czeka jeszcze w kolejce do zasadzenia hihihi

Diamentowy ogród 11:41, 15 maj 2011

Do góry
Dziękuję Danusiu za rady odnośnie Conica. W takim razie zmiana planów. A czy serby nie urosną wielkie? Może pomyśleć tam i dać zróżnicowane Iglaki, żółte odmiany cisów, kilka serbów i coś jeszcze...?

Spójrzcie jaki widok powitał mnie dzisiaj z rana mój M skończył wczoraj podłogę na tarasie Moje marzenia pomału się spełniają Oby tak dalej Hmmm, tylko ten widoczek z tarasu do jak najszybszej zmiany...pomóżcie

Nasz przydomowy ogródek 11:20, 15 maj 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Oddzielny post poświęcam piwonii drzewiastej . Zakwitła !!! A zapach kwiatów cudowny.

Człowiek całe życie się uczy i poznaje nigdy nie widziałam takiej piwonii jest piękna
Dwa światy 11:15, 15 maj 2011

Do góry
hania napisał(a)
Witam rankiem w moim ogrodzie

Witaj piękne i radosne okno na powitanie u nas też deszczowo
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:12, 15 maj 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Nie mogę Wam nie pokazać tych pięknych ogrodowych kompletów - no przepiękne. Jak znajdę sztabkę złota to sobie kupię takie

a tutaj ławeczki - także w angielskim stylu

istne perełki myślę, że każdy by chciał je mieć w ogrodzie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:54, 15 maj 2011

Do góry
Ania z zielonego wzgórza :-) 09:52, 15 maj 2011

Do góry
Oj tak dziewczyny, ja właśnie po naoglądaniu się tutaj tych piękności powstrzymuję się jak mogę ale znowu nie wytrzymałam i właśnie zakupiłam piękny prusznik i zastanawiam się gdzie by go tu posadzić, podobno jest wrażliwy na mrozy ale nie mogłam się oprzeć

Nasz mały świat 08:52, 15 maj 2011

Do góry
Nasze wczorajsze zakupy...
Trzy kolejne hosty

Hosta sina

White Christmas

Frances Williams

Pogaduchy skowronków 08:20, 15 maj 2011

Do góry
Witaj Jagusiu! Deszcz majowy ,to miliony dla rolników!Niech pada!U mnie się przejaśnia.....

Pogaduchy skowronków 07:59, 15 maj 2011

Do góry
Dziękuję Haniu. Życzę wszystkim Zosieńkom , Zofiom , Zośkom Wszystkiego Najlepszego. Nie straszcie nas w każdym maju. A może przeniesiecie sobie imieniny na inny miesiąc ? Proponuję luty.

Tulipan - Tulipa 07:32, 15 maj 2011

Do góry
Moje ostatnie tulipany

Pogaduchy skowronków 07:28, 15 maj 2011

Do góry
No ,i znów minął tydzień!Dobrze,że ogrodnicy już za nami,Zofija też mrozem nie straszy,może już mamy za sobą tę falę corocznych chłodów?
Życzę wam tego,i sobie też,bo już mi dalie z ziemi wyłażą,mieczyki i inne siane roślinki.Żal byłoby stracić,a całego ogrodu nie przykryjesz.
Bawcie się dziś świątecznie i nabierajcie sił do nowych wyzwań!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies